Малому бізнесу на селі - підтримку з обласного бюджету.

Малому бізнесу на селі - підтримку з обласного бюджету.

На зустрічах з краянами я постійно чую нарікання від фермерів та селян - однносібників, що вони готові започаткувати сільськогосподарський бізнес, реалізовувати проекти з вирощування ягід, реалізації молока, мають досвід господарювання, але у них немає стартового капіталу для започаткування власної справи.

Банківські установи неохоче кредитують малих та середніх підприємців на селі через відсутність високоліквідної застави і якщо й видають позики, то під захмарні відсотки.

З метою стимулювання розвитку малого і середнього бізнесу в сільській місцевості я ініціював проект рішення обласної ради по внесенню змін до Комплексної програми АПК Волинської області на 2016- 2020 роки і підготував Порядок, який визначає механізм надання та використання коштів, виділених з обласного бюджету на фінансову підтримку з реалізації бізнес - планів у вигляді пільгових кредитів на зворотній основі.

Фінансову підтримку пропонується надавати через обласне комунальне підприємство "Власний дім" переможцям конкурсу бізнес-планів суб'єктів  господарювання, що здійснюють свою діяльність у сфері агропромислового комплексу на  такі напрямки:

- придбання сільськогосподарської техніки та технологічного обладнання для забезпечення діяльності в галузях садівництва, ягідництва, овочівництва, виробництва, заготівлі та переробки молока, реалізації набілу, м'яса, іншої сільськогосподарської продукції;

- придбання племінних корів та нетелів;

-витрати пов'язані з розвитком дрібного тваринництва (вівчарство, козівництво, кролівництво, птахівництво), а також бджолярства і рибництва;

- витрати пов'язані із будівництвом, реконструкцією тваринницьких приміщень, облаштування доїльних залів, молокопроводів, забійних цехів, а також приміщень для зберігання сільськогосподарської продукції, в тому числі придбання холодильного обладнання;;

- витрати пов'язані із розвитком садівництва, ягідництва, овочівництва, органічної продукції, грибів;

- витрати пов'язані із здійсненням передпродажної підготовки, переробки сільськогосподарської продукції.

Кредити пропонується надавати під 5% річних у розмірі до 200 тисяч гривень на термін до 3 років для фізичних осіб і до 500 тисяч гривень - іншим господарствам. Позикозаймачам надається відстрочка платежу на 1 рік.

На відміну від нині діючих комісій, створених в департаменті агропромислового розвитку облдержадміністрації, більшість у яких становлять чиновники ОДА, для визначення учасників, які мають право на одержання фінансової підтримки при обласній раді пропонується створити Конкурсну комісію, до складу якої входитимуть депутати обласної ради,  фахівці облдержадміністрації, представники громадськості. 

Хочу окремо підкреслити, що на відміну від  безповоротної фінансової допомоги та відшкодування відсоткових ставок банківським установам (коли ми фактично допомагаємо банкам в отриманні додаткових прибутків) в нашому випадку кошти будуть повертатись до обласного бюджету і спрямовуватись на надання нових дрпомог. Ми маємо дбати не про збільшення статків банкірів,  а про покращення  добробуту наших волинян.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина На Волині хочуть видати гру «Українська революція 1917-1921»
Наступна новина ЗМІ: керівник САП Холодницький може подати у відставку
Останні новини
Схожі новини

Публікації відсутні