«Міський бюджет не гумовий, і важко тут щось загадати наперед», - заступник голови Ковеля

«Міський бюджет не гумовий, і важко тут щось загадати наперед»,  -  заступник голови Ковеля

Нинішній рік «багатий» на скарги ковельчан з приводу проблем у житлово-комунальному господарстві міста. 

Громадсько-політична газета «Вісті Ковельщини» звернулася до заступника міського голови Андрія Товстиги (на знімку) з проханням дати відповіді на запитання, які непокоять людей.

Андрію Володимировичу, на Вашу думку, в чому причина невдоволення ковельчан? Адже майже на кожній сесії присутні багаточисельні делегації жителів тієї чи іншої вулиці, того чи іншого мікрорайону, депутати від їх імені вносять десятки запитів і звернень. Чому така ситуація, попри те, що бюджет міста виконується і перевиконується, отже, як дехто стверджує, гроші є?

— Узагальнювати і говорити «в комплексі» про проблеми в житлово-комунальній галузі міста не можна. Потрібно чітко працювати за окремими напрямками, аби розібратися у ситуації, так би мовити, впритул.

Так, є незадоволені ковельчани, котрі не пропускають жодного засідання міської ради і приходять на сесії під «егідою» окремих депутатів, які, «зачепившись» за будь-яку проблему, не зовсім і не завжди вірно доносять до них ту чи іншу інформацію. У свою чергу, скажу, що жодного звернення мешканців нашого міста міська влада не залишала і не залишає поза увагою. Реагуючи на них, працівники виконавчого комітету виїжджають на місця, розповідають громадськості про те, як вирішуються порушені ними питання, інформують про це під час сесійних засідань, у ЗМІ.

Сьогодні значна частина людей, котрі бувають на сесіях міської ради, вже зовсім по-іншому, адекватніше і об’єктивніше сприймає реалії нашого сьогодення і розуміє, що звинувачувати міську владу в бездіяльності немає жодних підстав.  

Так, згоден, важливо і потрібно всі проблемні об’єкти привести до належного стану. Тому виконком в цьому плані дотримується такої позиції: якщо народні обранці твердо наполягають на тому, що маємо зробити все і відразу, то, як члени бюджетної, комунальної та інших постійних депутатських комісій, і знають, як формується бюджет, ще й мають вказати, яким чином і звідки «викроїти» в міській казні ці кошти, як їх розподілити. Депутати, котрі свідомо підходять до виконання своїх обов’язків, повинні визначити пріоритети у вирішенні взятих на себе завдань.

А громадськість, в свою чергу, має зрозуміти, що такі ж проблеми в комунальній сфері є в усіх без винятку містах України і, на жаль, у багатьох випадках вони не вирішуються. Тому на фоні значно серйозніших проблем, які сьогодні маємо і намагаємося їх вирішувати, «вибивати» кошти на облаштування якихось окремих об’єктів благоустрою, м’яко кажучи, некоректно. На цьому неодноразово наголошував під час зустрічей з ковельчанами. Обіцяти їм, що всі їхні прохання виконаємо, як кажуть, одним махом, я, як заступник міського голови, не можу.

Варто врахувати ще один момент: на відміну від депутатів міської ради, працівники міськвиконкому несуть відповідальність за те, що беруть на себе. Немає відповідних призначень, ресурсів, проектної документації та інших підстав, то й нічого комусь щось обіцяти. Звісно, не всім це подобається. Легше звинуватити посадовців у бездіяльності, аніж зрозуміти, що перед тим, як за щось конкретно взятися, потрібно дотриматися певної процедури, є процеси, які передують безпосередньо виконанню робіт.

Звичайно, не всі скарги є безпідставними. Однак  це, швидше, звернення, один зі шляхів громади донести можливу проблематику до влади. Щороку при формуванні бюджету ми це озвучуємо і депутатам, і громадськості. Єдине прохання влади – визначитися з пріоритетами. Ніби й вулицю Тимошенка потрібно робити, й Відродження на часі, й з вулицею Черняховського не можна зволікати. Тисячу разів підтримую. Але міський бюджет не гумовий, і важко тут щось загадати наперед.

У Ковелі останнім часом загострилася проблема бездомних собак. Вони містом бродять цілими зграями, лякають перехожих, особливо дітей. При чому, якщо раніше тварини розгулювали в основному міськими околицями, то тепер їх можна бачити і на центральних вулицях. Про це, зокрема, повідомили нам читачка газети Марія Нікітюк, інші ковельчани. Що Ви можете сказати з цього приводу?

— Маємо бюджетне призначення на утримання місць загального користування, за рахунок чого фінансуються такі заходи, як санітарне прибирання парків, кладовищ, утримання малих архітектурних форм, прибирання смітників на території загального користування й, у тому числі, відлов бродячих тварин. 

Щоб досягти зменшення кількості безпритульних тварин гуманними методами, Ковельська міська рада прийняла Програму поводження з безпритульними тваринами.

Відповідно до заходів, передбачених у ній, сьогодні в стадії завершення підготовка приміщення для утримання безпритульних тварин, створене нове робоче місце, придбані медикаменти, необхідні спецзасоби та ін. Чекаємо дозволу на проведення відповідних робіт. Однак ця Програма передбачена лише для полегшення і здешевлення здійснення певних функцій виконавцем послуг з утримання місць загального користування.

У 2017 році цей тендер виграло ТзОВ «К. П. «Верес», яке тоді цією проблемою належно не займалось, мотивуючи тим, що вартість відлову і стерилізації тварин зросла, забувши про те, що свідомо брало участь у конкурсі, надавало технічні розрахунки. 

Ситуація не змінилась і в цьому році. Однак зараз заплющувати очі на ці та інші «огріхи» ніхто вже не буде. Маємо багато депутатських звернень, скарг від ковельчан, які дорікають міській владі, а не виконавцю робіт з приводу утримання місць загального користування – ТзОВ «К. П.  «Верес», яке, вигравши тендер, мало б підтвердити запропоновану ціну якістю наданих послуг. Та цього не сталося.

Сьогодні в цьому плані маємо вкрай негативну ситуацію на кладовищах, про що варто сказати окремо. Так, за місяць до Великодніх свят дали доручення виконавцю відповідних робіт звернути особливу увагу на санітарний стан міських кладовищ. «Верес» необхідний обсяг робіт не виконав. Його  бездіяльність зумовила накопичення сміття на кладовищах міста. 

Підприємству неодноразово надсилали  акти-претензії щодо неякісного надання послуг з утримання місць загального користування в м. Ковелі. Тому з ним  було розірвано договір. Тож, аби забезпечити порядок на кладовищах, терміново доручив комунальному відділу навести там лад. Відповідно, на це з міського бюджету потрібно виділити до ста тисяч гривень. 

Міська влада також вживає заходів, щоб уникнути накопичення сміття та надзвичайних ситуацій. Наразі триває процедура підготовки до проведення повторних публічних закупівель. До 20 травня прийматимуть документи від учасників тендеру.

На завершення теми скажу, що ми любимо посилатися на європейський досвід. Але в Європі виконавець будь-яких робіт навіть в думці не має порушувати передбачені в договорі умови. Адже в такому разі замовник відразу застосовує до нього фінансові санкції. А у нас максимальне покарання – достроково припинити дію договору.

Цілий, образно кажучи, «масив» звернень до редакції стосується благоустрою вулиць. Широкого розголосу, зокрема, набрала в місті проблема вулиці Черняховського, про що неодноразово писали й «Вісті Ковельщини». 10 квітня ц. р. тут навіть відбулися збори місцевих жителів, на які люди запросили керівників міської ради, її депутатів, журналістів. Були присутні й Ви.

Наскільки нам відомо, 8 лютого ц. р. відбулася нарада за участю міського голови Олега Кіндера, Вас як його заступника, інших відповідальних працівників міськвиконкому, депутатів міськради, громадських активістів. На цій нараді обговорені пріоритети проведення будівельних робіт на вулицях Відродження, Черняховського та деяких інших. Ви поінформували про те, що найближчим часом тут планується зробити відповідно до бюджетних призначень. Чи змінилися наміри міської влади з тих пір? Чого чекати мешканцям вулиць цього мікрорайону найближчим часом? 

Цим цікавляться й наші читачі. Зокрема, жителька вул. Черняховського, 43 М. Г. Здрок з групою тутешніх мешканців, котрі повідомляють про незадовільне дорожнє покриття у цьому районі, відсутність автобусних зупинок по вул. Відродження до вул. Черняховського. В колективному зверненні, яке спрямувала до редакції О. П. Мажула з вул. Відродження, 40, озвучено прохання до міської влади, депутатів міськради допомогти відремонтувати дорогу від вул. Відродження до ФОКу. А от А. В. Осійчук з вул. Відродження, 68 порушує питання про необхідність вимощення тутешніх доріг, відведення застійних вод із перехрестя Черняховського, Відродження і Наливайка.        

— По-перше, це не зовсім проблема, а, швидше, проблемне питання. Свого часу мешканці вулиць Черняховського-Відродження нам пішли назустріч, адже коли будувався водогін і прокладалася каналізація, погодилися на співфінансування цих робіт.

Після цього вони звернулися з проханням прокласти там асфальт. Ми застерігали людей, що того ж року, коли були прокладені мережі, не слід асфальтувати дорогу. Адже потрібен певний час для, так би мовити, влягання ґрунту. Аби це зробити відразу, необхідні технології, що застосовують за кордоном і є дуже дороговартісними. Тоді прислухалися до людей і поклали там асфальт, а, натомість, мали б таки відстояти свою думку і на рік відкласти роботи. У результаті дорогу зробили, а вже через деякий час виникли запитання до виконавця робіт.

Зі свого боку, ми направили звернення в організацію, яка здійснює технічний нагляд за виконанням вказаних робіт, оскільки виключно в її компетенції вжити ті чи інші заходи у разі, якщо обсяги та якість проведених робіт не відповідають проектно-кошторисним розрахункам.

Потім з’явилася проблема з відведенням поверхневих вод, які по дорозі стікають в частину обійсть мешканців вул. Черняховського. Тому була розроблена проектно-кошторисна документація на проведення робіт з водовідведення, прокладання тротуару з вул. Холмської до вул. Відродження, а також облаштування двох автобусних павільйонів. Але ці плани не були реалізовані у 2017 році, зважаючи на ситуацію, що виникла в Ковелі з ветсанзаводом. Це питання тоді було не на часі. 

Повернувшись до вирішення цієї проблеми, не варто було діяти зопалу, а підійти до справи зважено. Тому в лютому скликали нараду, на яку запросили депутатів, голову та представників вуличного активу, членів міськвиконкому, його працівників. Поінформували про те, що є відповідні бюджетні призначення й потрібно визначитися з тим, що необхідно зробити у 2018 році: чи вул. Черняховського з частиною вул. Відродження й прилеглими вулицями, чи почати ремонт від вул. Варшавської? Завдання виконавчого органу – заплановане  виконати.  

Та в підсумку заговорили про інше. Присутні згадали про мікрорайон «Сільмаш», де мешкає значно більша кількість ковечан, адже від вулиці Варшавської до ФОКу дорога повністю розбита, тож, водночас, треба подумати і про дітей, котрі не доїжджають до ФОКу, бо водії «маршруток» через це туди відмовляються їхати.

Тоді також йшлося про те, що маємо бюджетні призначення на поточний ремонт доріг, які можна спрямувати на укріплення узбіч, защебенювання асфальту. Програмою розвитку пасажирських перевезень передбачені кошти на облаштування автобусних зупинок, а, отже, є можливість встановити там два додаткові автобусні павільйони. Окрім того, замовлено проектну документацію на проведення вуличного освітлення по вул. Відродження. 

Щоб заасфальтувати перехрестя Черняховського-Відродження, на чому, окрім іншого, наполягають жителі вказаних вулиць, в лютому не було фінансових ресурсів. Та у зв’язку з економією коштів, які з’явились у результаті невиконання «Вересом» робіт з утримання місць загального користування, сьогодні є така можливість. Це було враховано при формуванні проекту рішення про внесення змін в міський бюджет, а, отже, на квітневу сесію міської ради вноситься питання щодо виділення коштів на капітальний ремонт перехрестя Черняховського-Відродження. Зокрема, там буде зроблене водовідведення і асфальтування.

Під час зустрічі з мешканцями згаданого мікрорайону, яка відбулася 10 квітня, поінформувавши про заплановані заходи, запропонував місцевим жителям визначитись, де, в першу чергу, потрібно ліквідувати недоліки та ямковість в межах передбачених на це коштів. Люди виявили свою активність, оперативно підготувавши відповідний лист. 

Окрім того, варто зазначити, що є відповідні призначення на поточний ремонт вуличного освітлення. Зокрема, закуплені матеріали для проведення робіт з улаштування вуличного освітлення по вул. Грищенка (територія військового містечка), вул. Кришталевій (район вул. Черняховського). У цьому році заплановано кошти на реконструкцію вуличного освітлення по вул. Кияна та Сагайдачного. За рахунок цього матимемо старі світильники, завдяки чому в подальшому буде  змога освітити інші вулиці міста, в тому числі в районі вул. Черняховського.

До речі, скажу кілька слів з приводу пропозицій окремих депутатів провести повну ревізію міських доріг, котрі впевнені, що після цього не виникатиме подібних конфліктів. Можливо, й так. Але чи від того виграє місто, його мешканці? Ревізія доріг – це обстеження, складання дефектних актів й низка інших, передбачених процедурою заходів. Її проводять відповідні організації, які хоч сьогодні візьмуться за цю роботу. Але при тому не слід забувати про ще однин бік «медалі» – фінансовий. Тому жодних  питань: треба – проведемо ревізію, якщо не шкода на це «спустити» майже мільйон бюджетних коштів. А цього вистачило б, аби, наприклад, благоустроїти дві прибудинкові території.

Світлана Пелип з Ковеля у дописі під заголовком «Хто буде нести відповідальність?» порушує питання неякісної бруківки в центрі міста, яка «розсипається», незважаючи на те, що її вклали влітку-восени 2016 року і що термін гарантійної експлуатації бруківки становить 5 років. Тому на вулиці Незалежності навпроти «Фокстроту» і ВОПАКу знову змушені бюджетні гроші вкладати у ремонтні роботи. Хотілося б почути Вашу думку і отримати роз’яснення з цього приводу.

— Відповідаю запитанням на запитання: а хто влітку чи восени 2016 року там клав бруківку? 

Свого часу я вже давав доручення начальнику управління капітального будівництва та житлово-комунального господарства озвучувати колективні звернення, які «не проходять» через депутатів. Адже чимало ковельчан цікавиться зокрема й тим, чому в центрі міста побита бруківка, коли її замінять? 

А пані Світлані доводжу до відома, що в центрі міста у зазначених нею місцях бруківку не міняли протягом останніх восьми-дев’яти років. Її замінили в 2017 році, а у нинішньому – запланували перекласти лише на окремих ділянках.

На завершення хотілося б довідатися, як буде розв’язана проблема вулиць Фестивальної і Тимошенка, з мешканцями яких Ви теж нещодавно зустрічалися?

— Відомо, в якому стані нині вул. Фестивальна. І це було прогнозовано через плачевний стан вул. Тимошенка. Тому зроблю «екскурс» в минуле, аби нагадати, з яких причин на цій вулиці не був проведений ремонт. Коли наприкінці 2016 року звернулись в облдержадміністрацію з проханням надати фінансову допомогу на ремонт доріг по вул. Ярослава Мудрого і Тимошенка, нам обіцяли посприяти: два з половиною мільйона гривень з обласного бюджету мали спрямувати на ремонт вул. Ярослава Мудрого і 6 мільйонів – на вул. Тимошенка. Та невдовзі рішення дещо змінилося: в планах залишилася тільки вулиця Ярослава Мудрого. А як дійшло до справи, то замість обіцяних областю 2,5 млн. грн. на співфінансування цього об’єкту місто отримало лише 690 тисяч гривень.

Цього року знову звернулися за такою підтримкою. За рахунок співфінансування (по шість мільйонів з обласного та міського бюджетів) плануємо відремонтувати вулицю Тимошенка. Хочеться на це сподіватися.                  

Розмову вела Вікторія ЗІНЧУК.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Луцьку проходить перший фестиваль любителів настільних ігор
Наступна новина На Волині дорогу «залатали» склом. ФОТО
Останні новини
Схожі новини