«Говорили балакали, сіли – заплакали». Що кажуть про «формулу Штайнмаєра» волинські політики

«Говорили балакали, сіли – заплакали». Що кажуть про «формулу Штайнмаєра» волинські політики
Фото ілюстративне

Так звана «формула Штайнмаєра» щодо виборів на окупованому Донбасі, яку погодили 1 жовтня і про яку українці вперше дізналися із російських ЗМІ, викликала бурхливу реакцію соцмереж. Багато хто цю новину сприйняв як капітуляцію України перед Російською Федерацією. Відреагували на неї і волинські політики.

«Володимир Зеленський грається з вогнем»

Нардеп Ігор Гузь розкритикував погодження «формули Штайнмаєра»:

«Володимир Зеленський грається з вогнем...

- Де текст документу, про який має знати країна?
- Хто вповноважував убивцю Гонгадзе Кучму підписувати від імені країни цей документ?
- Яка роль парламенту в цій ситуації? У парламентсько-президентській країні! На задвірках?

Питання без відповідей...

А там, де немає відповідей, буде "вулиця". З усіма наслідками. Ми ж все вже проходили у 2014 році».

Нардепка Ірина Констанкевич: «Говорили балакали, сіли - заплакали. Ні! закону про особливий статус, ні! змінам у Конституції».

Свободівець Анатолій Вітів: «Малорос Зеленський активно реалізовує сценарій капітуляції України. Маріонетка Путіна є корисним ідіотом, що давно вже зрозуміли світові лідери. І поспішають скористатися моментом, поки на чолі країни стоїть людина, готова її продати і віддати в руки ворогу з посмішкою та дурнуватими жартами.

За кілька місяців Зеленський зробив все, аби повернути державу в московську орбіту. Відвів українські війська, заборонив їм стріляти у відповідь. Витяг із небуття формулу Штанмайєра, яка є заувальним способом капітуляції України. І вперто як віслюк продовжує тягнути нас в пітьму руского міра.

Мекання Зеленського на сьогоднішньому брифінгу – це маячня клоуна, а не президента. Він взагалі не усвідомлює те, що обговорює. Не розуміє елементарні принципи міжнародної політики і що таке українські національні інтереси. Погоджуватися на капітуляцію та посміхатися на камери - це може лише блазень Зеленський. Заявляти, що ніякої капітуляції не буде і водночас хвалитися відведенням українських військ по всій лінії фронту. Цинічно прикриватися людьми у полоні і руйнувати фундамент української незалежності. Ось суть світогляду примітивного блазня.

Я впевнений – сепаратної капітуляції імені Зеленського і Путіна не буде. Долю України вирішуватиме не блазень-боягуз, який волею випадку опинився у кріслі президента, а українці».

Екснардеп Ігор Лапін: «Ну що ж браття! Оновлюємо контакти, стаємо десятниками, сотниками... Зберігаємо спокій, готуємося та гуртуємося...»

Що каже про «формулу Штайнмаєра» сам Зеленський?

Президент Володимир Зеленський на брифінгу 1 жовтня підтвердив, що Україна погодила так звану «формулу Штайнмаєра» щодо виборів на окупованому Донбасі. Однак він не оприлюднив її узгоджений текст. У той же час запевнив, що її не слід боятися.

«Я хочу окремо поговорити про найбільшу страшилку останніх тижнів під назвою «формула Штайнмаєра», що означає ця формула. Це одне-два речення, ось і все», – цитує Зеленського Українська правда.

«Тимчасовий закон про особливий порядок місцевого самоврядування в ОРДЛО, відомий також у суспільстві як закон про особливий статус Донбасу, починає діяти на постійній основі за умови – будь ласка, зараз дуже важливо – за умови, коли там відбудуться місцеві вибори, проведені згідно Конституції і законодавства України, а також після публікації звіту ОБСЄ, що вибори відбулись за стандартами ОБСЄ та міжнародними стандартами демократичних виборів», – сказав президент.

За його словами, це все означає, що «ніяких виборів під дулом кулеметів не буде і не може бути».

Зеленський нагадав, що існуючий закон про особливий статус Донбасу діє до кінця 2019 року, його замінить інший закон, який розроблятиме Верховна Рада. В цьому новому законі «не буде перейдено жодної червоної лінії, саме тому немає і не буде ніколи ніякої капітуляції».

На питання журналіста, чи підписали у Мінську «формулу Штайнмаєра», президент відповів: «Ми відповіли на лист пана Сайдіка (Мартіна, спецпредставника голови ОБСЄ в Україні та у ТКГ, – ред.), що ми погоджуємо текст «формули Штайнмаєра».

За його словами, тепер «формула Штайнмаєра» повинна бути імплементована в новий закон про особливий статус Донбасу, якого ще немає.

Про що йдеться у тексті «формули»

Тристороння контактна група 1 жовтня у Мінську узгодила остаточний текст «формули Штайнмаєра» у редакції, запропонованій у вересні, але спільного підписання документа не було, запевняє Європейська правда.

Текст формули був узгоджений ще у вересні, і його оприлюднив глава МЗС Вадим Пристайко.  Вона регулює, коли має запрацювати закон про особливий статус ОРДЛО, і звучить так:

«Закон набуває чинності о 20:00 за місцевим часом в день голосування на дочасних місцевих виборах в окремих районах Донецької та Луганської областей, які призначені та проведені відповідно до Конституції України та спеціальним законом України, що регулює проведення місцевих виборів у згаданих районах. Він діятиме на тимчасовій основі до дня публікації остаточних висновків місією БДІПЛ ОБСЄ зі спостереження за виборами, на основі усталеної практики БДІПЛ ОБСЄ, про відповідність у цілому дочасних місцевих виборів стандартам ОБСЄ та міжнародним стандартам демократичних виборів, а також українському законодавству і в якому міститься відповідь на питання, погоджене у Нормандському форматі, схвалене у Тристоронній контактній групі та направлене Україною у її запрошенні та Діючим головою ОБСЄ Директору БДІПЛ.

Цей Закон продовжує діяти на постійній основі у разі, якщо в остаточному звіті БДІПЛ ОБСЄ відповідно до усталеної практики дійде висновку про те, що дочасні місцеві вибори в окремих районах Донецької та Луганської областей були проведені в цілому відповідно до стандартів ОБСЄ та українського законодавства, відповідаючи на питання, погоджене у Нормандському форматі, схвалене у Тристоронній контактній групі та направлене Україною у її запрошенні та Діючим головою ОБСЄ Директору БДІПЛ».

За інформацією «Європейської правди», 1 жовтня формула була узгоджена саме у цій редакції.

На зустрічі у Мінську 18 вересня претензії Києва викликали не так зміст документу, як його оформлення. Російська сторона хотіла, щоби під «формулою» стояли одночасно підписи представника України та представників маріонеткових проросійських «урядів» у Донецьку та Луганську; Київ виступав проти.

На відміну від «Мінського протоколу» 2014 року, під яким підписалися і представник України у ТКГ Леонід Кучма, і лідери проросійських бойовиків Захарченко з Плотницьким, нині згоду України на «формулу Штайнмаєра» оформили інакше: окремими особистими листами на адресу ОБСЄ від представника України та від «республік» про те, що вони погоджуються із імплементацією «формули».


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Луцьку зноситимуть незаконні паркани. Сказали, за якими адресами
Наступна новина Помер журналіст і письменник Василь Простопчук
Останні новини
Схожі новини