На Луцьк може чекати ще один період бійок, блокувань та «розборок» у міській раді, - журналіст

На Луцьк може чекати ще один період бійок, блокувань та «розборок» у міській раді, - журналіст

Луцький журналіст Антон Бугайчук переконаний, що представники політичної партії «УКРОП» у міській раді роблять удар на випередження. 

Зокрема, йдеться про призначення позачергової сесії Луцькради, на порядку денному якої єдине питання «Про затвердження Регламенту Луцької міської ради VIІ скликання».

Про це Бугайчук пише на своїй сторінці у Facebook

Текст допису подаємо без змін.

«Навесні 2017-го року у Луцькій міській раді трапився “переворот”. Після смерті міського голови Миколи Романюка умовно опозиційні фракції “Укроп” та “Батьківщина” відмовилися визнавати право керувати містом в.о. міського голови та секретаря міськради Юлії Вусенко. 

Читати також: Побиття екс-чоловіка Юлія Вусенко: повідомили нові деталі

Щоб усунути її від повноважень, а також взяти на себе керівництво міською радою загалом, ці фракції сформували нову більшість у раді (23 з 42 депутатів). Для цього залучили 5 “перебіжчиків” із “Солідарності” та РПЛ: Євгенія Ткачука, Олександра Козлюка, Сергія Булу, Костянтина Петрочука та Аркадія Соломатіна.

Через таку “зраду” їх хочуть відкликати та замінити на інших депутатів.

Проте для усунення Вусенко укропівцям потрібно було змінити регламент. Адже проблема у тому, що кожне засідання ради повинна вести відповідна людина, яка підписує рішення ради. Тому виникла ситуація, коли міського голови немає (бо він помер), а секретаря може не бути, бо її усувають із посади. Тобто незрозуміло, хто далі мав би вести засідання та підписувати рішення - бути проміжним головуючим.

Отож, щоб виправити цю юридичну колізію і умовно легалізувати “переворот” - обрання секретарем Ігоря Поліщука та Григорія Пустовіта, у серпні 2017-го року нова більшість прийняла зміни до регламенту (тобто документу, який визначає правила ведення сесії).

Там передбачили, що у випадку, коли голова та секретар “не мають можливості або відмовляються” вести сесію, ця ж новостворена більшість може обрати зі свого складу головуючого, який буде керувати сесією та підписувати рішення. Тобто на практиці вони спробували “легалізувати” те, що Григорій Пустовіт міг ставити на голосування та підписувати рішення в статусі звичайного депутата. 

Але тепер виникла нова принципова обставина: 25 квітня 2018-го Верховний Суд України визнав незаконним рішення Луцької міської виборчої комісії щодо зупинки процесу відкликання п'ятьох депутатів ЛМР 

Це дуже важливо, бо тепер є ймовірність, що з міської ради відкличуть 5 згаданих депутатів “перебіжчиків”. Через це “гойдалка” серед більшості повертається у інший бік, бо 5 нових депутатів ймовірно не будуть підтримувати “Укроп” та “Батьківщину”.

Отже владу собі можуть повернути пропрезидентська “Солідарність”, “Самопоміч”, “Свобода” та “Народний контроль”. Є шанс обрати нового секретаря, заступників міського голови та докорінно оновити владу в місті.

АЛЕ “УКРОП” ВИРІШИВ ЗАВЧАСНО ЦЕ ЗАБЛОКУВАТИ: на позачергову сесію міськради (14 травня) ця фракція виносить проект рішення, яким хоче скасувати таку можливість. 

Тобто відповідно до цього звичайний депутат не зможе вести засідання та підписувати рішення ради як головуючий.

Чому це важливо: якщо “Солідарність”, “Самопоміч” та інші фракції захочуть повернути собі доступ до реальних повноважень у місті, вони не зможуть це зробити, навіть коли зберуть достатньо голосів. Бо умовно Юлія Вусенко не зможе легально вести засідання так, як це колись зробив Пустовіт. 

Тобто насправді вся суть ініціативи у тому, що втримати контроль на Луцькою міською радою навіть, якщо “перебіжчики” позбудуться мандатів. Насправді це вияв подвійних стандартів: коли норма вигідна, її приймають, коли - ні, усувають…

А тому наше місто може чекати ще один період бійок, блокувань та “розборок” у міській раді». 

 

ЛУЦЬКИЙ УКРОП РОБИТЬ УДАР НА ВИПЕРЕДЖЕННЯ Можливо гучний заголовок, але так і є. Традиційно спробую простими словами...

Posted by Антон Бугайчук on Friday, 11 May 2018

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Гаряче морозиво та чудова атмосфера: чим лучанам запам'ятався Lutsk Food Fest
Наступна новина У Дубаї горить хмарочос Zen Tower. ВІДЕО. ФОТО
Останні новини
Схожі новини