На Маневиччині у понад 40 школах не розпочався навчальний рік. Чому?

На Маневиччині у понад 40 школах не розпочався навчальний рік. Чому?
Фото ілюстративне

Більше 40 шкіл на території Маневицької селищної ради у Волинській області не розпочали новий навчальний рік, незважаючи на те, що район не включений до червоної зони епідеміологічної небезпеки поширення коронавірусу.

Про це йдеться в сюжеті телеканалу «Аверс», пише ІА «Волинські Новини».

Про те, що в стінах шкіл навчання з 1 вересня таки не розпочнеться, батьки дізналися лише напередодні.

«Ми прийшли до школи, аби занести довідку про медогляд, і директор повідомив, що йому зателефонували і сказали, що в школі не буде ні першого дзвоника, ні навчання протягом першого тижня. До наступного понеділка – тільки дистанційне навчання… Ми були здивовані, адже очікували, що дитина піде в школу 1 вересня, чекала на це й донька», – розповіла мама першокласниці Діана.

Виступає категорично проти дистанційного навчання матір двох дітей Тетяна: «Ні – дистанційному навчанню. Дуже багато вчителів теж проти, просто мовчать, а чому мовчать, я особисто не знаю. Також дуже багато батьків проти… Я не розумію, чому наше керівництво створює такі умови, щоб люди збиралися, аби відстоювати свої права. Чому наша влада не відстоює наші права, які ми їй делегували?»

Як виявилося, 31 серпня в Маневицькій районній державній адміністрації скликали позачергову комісію з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, на якій постановили рекомендувати директорам шкіл розпочинати традиційну форму навчання 7 вересня «з метою запобігання поширенню на території району гострої респіраторної хвороби COVID-19», попри те, що Маневицький район віднесли до помаранчевої зони епідеміологічної небезпеки поширення коронавірусу, за якої дозволена робота дошкільних навчальних закладів, шкіл, училищ та ін.

Своєю чергою, журналісти побували в одній із маневицьких шкіл. «Зайшовши всередину, ми побачили, що навчальним процесом там дійсно, як то кажуть, і не пахне. Натомість – запах фарби і ремонтних робіт. Складається враження, що, навіть якби район був у зеленій зоні, школа просто не готова приймати учнів. У класах, які готуються приймати першокласників, ремонтні роботи – саме в розпалі», – зазначила журналістка Олена Лещук.

Як пояснив керівник відділу освіти, культури, молоді та спорту Маневицької РДА Андрій Линдюк депутати райради запізно виділили гроші на ремонт, деякий час зайняли теж тендерні процедури.

«Лише бюрократичні моменти для того, аби визначити підрядника, зайняли в нас більше місяця. І лише два тижні тому робітники приступили до ремонту», – сказав він.

Андрій Линдюк додав: якби не рішення комісії ТЕБ та НС, школа готова була б прийняти учнів, адже класів – достатньо, а для першокласників виділили місце в актовій залі.



Батьки ж школярів наполягають, що ремонтні запахи аж ніяк не сприяли б нормальному навчанню дітей.

Частина шкіл у Маневицькому районі таки запрацювала – це ті, що підпорядковуються Колківській і Прилісненській громадам.

«Мій внучок у Колках пішов у перший клас. Він мені дзвонив, радісний, він запам’ятає це на все життя… Чому в Маневицькому районі не підготували школи? Бо хтось між собою не може розділити гроші. У мене така думка. Думаю, якби в нас було створено ОТГ, самі б керували своїми коштами і школи були б відкриті», – поділилася бабуся школяра Надія.

Як зізнався голова Маневицької селищної ради Олександр Гаврилюк, рішення комісії ТЕБ та НС шокувало і його.

«Ми відразу 31 серпня поцікавилися, чому не володіємо ситуацією, чому нам не доповідають про небезпеку, адже дитячі садочки в нас відкриті. У середині серпня держпроспоживслужба відвідала всі наші дошкільні заклади, оцінила їх підготовку, десь надала рекомендації. Ніяких зауважень до відкриття дитсадків не було», – сказав Олександр Гаврилюк і додав, що, на його думку, школи не відкрили, адже там не закінчилися ремонтні роботи.

Перший заступник голови Маневицької РДА Андрій Бурак, який головував на засіданні комісії ТЕБ та НС, прокоментувати ситуацію не зміг. До речі, про те, що навчання в школах Маневицького району не розпочалося, не знали і в профільному управлінні Волинської ОДА.

Натомість, як розповіли медики, у районній лікарні нараховується 33 ліжка для інфікованих коронавірусом, госпіталізовано зараз 30 людей, у половини – лише підозра.

В. о. медичного директора Маневицької районної лікарні Юрій Романюк розповів, що пацієнтів не відпускають додому, адже не можуть дочекатися результатів ПЛР-тестування. Жодних спалахів у районі немає.

Читайте також: 

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Владика Михаїл – у складі Священного синоду ПЦУ
Наступна новина Нардеп Івахів просить Міносвіти відсторонити ректора ЛНТУ від посади
Останні новини
Схожі новини