На мітинг проти смороду зібралося 200 лучан. Про що домовились?

На мітинг проти смороду зібралося 200 лучан. Про що домовились?

Протягом тижня лучан скликали зібратися в суботу, 6 липня, на Театральному майдані, щоб висловити своє обурення проблемою смороду, яку влада не вирішує роками.

Ідею зібрання активно підтримували у фейсбуці, проте на саму акцію прийшло суттєво менше людей, аніж було лайків та поширень. У перші пів години зібралося ледь більше сотні лучан, зрештою долучилося ще кілька десятків.

Про що говорили?

Говорили про те, що проблема стара – турбує лучан вже п’ять років. 

Стосовно причин смороду, звучали різні позиції. Хтось згадував м’ясопереробників, з яких усе починалося. Адже влітку 2016 року, коли проблема вперше стала масштабною та почала широко обговорюватися у ЗМІ, луцька влада розповідала, що саме «ковбасники» винні у поширенні неприємних запахів.

Озвучували і версію, якої дотримується влада зараз – відходи з біоетанольного заводу. Серед іншого, звучала інформація і про птахофабрику на вулиці Львівській. проте більшість у виступах притримувалась думки про те, що проблема – комплексна і джерел декілька.

«Давайте не будемо робити передчасні висновки. Я, наприклад, працюю на Завокзальному ринку, і сморід такий... не передати. Тому я не вірю, що причина – в одному заводі. Такі масштаби – то навіть не два і не три підприємства», – переконаний підприємець Володимир Окладний.

Чому байдужі?

Говорили і про малу кількість людей, яка прийшла на захід.

«Сьогодні прозвучала теза: за що нас труять? Судячи з кількості присутніх, нас труять за байдужість», –  зазначив під час виступу Володимир Шпирковський.

«Будемо мовчати – будем всі смердіти!» – висловився з цього приводу представник чорнобильської організації Ростислав Кухтей.

Байдужість громади, переконували присутні, допомагає владі лишатися бездіяльними. До речі, жодного представника Луцької міської ради на акції не було.

Про що домовилися?

«Перші два роки міська влада шукала причину. Зараз все, що роблять – пишуть в фейсбуці. Що ми пропонуємо? Усюди в світі використовують спеціальні аналізатори, які можуть визначити кількість шкідливих речовин в повітрі. Вони коштують немало, але дуже потрібні Луцьку», – запропонував активіст Дмитро Климук.

Крім того, він повідомив, що ініціативна група мешканців Вересневого планує провести Громадські слухання і запрошував усіх долучитися.

«Наша зустріч має стати майданчиком для об’єднання активістів, які хочуть вирішити проблему смороду», – пояснив організатор акції Володимир Редкач.

Після завершення виступів активні лучани, які погодились і надалі брати участь в активній боротьбі за чисте повітря, обмінялися контактами та домовились про зустріч для напрацювання конкретного плану дій.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина «Думайте добре, кого обирати: того, хто вчиться, чи того, хто уже щось вміє» – Сергій Григоренко
Наступна новина На вихідних у Луцьку можна послухати хорошу музику та відпочити
Останні новини
Схожі новини