Зливи спиртзаводу перевіряли, коли він не працював. ДОКУМЕНТИ

Зливи спиртзаводу перевіряли, коли він не працював. ДОКУМЕНТИ
Зразок рідини, яку луцький спиртзавод зливає в каналізацію

Перевірку зливів з луцького спиртзаводу водоканал проводив у період, коли виробництво не працювало. Тим часом незалежні екологічні аудитори зафіксували показники, які майже в 50 разів перевищують норму.

Перевіряли відходи, коли їх… не було

Луцький спиртзавод офіційно зливає свої відходи (барду) в міську каналізацію. У водоканалі запевняють, що на заводі регулярно проводять перевірки і жодних порушень не виявили. Проте у відповіді на журналістський запит показати результати цих перевірок відмовилися. За такою інформацією порадили звертатися на завод.

Тим часом представники підприємства теж не надали цієї інформації, запевнивши, що всі документи – у водоканалі.

«Луцькводоканал» порадив звертатися до заводу

Про результати перевірок стало відомо із розмови з начальником Державної екологічної інспекції у Волинській області Олександром Ткачуком. З’ясувалося, що протягом 2019 року «Луцькводоканал» лише один раз проводив аналіз стічних вод, які зливають на спиртзаводі. За винятком невеликого перевищення заліза, усі показники виявились – в межах норми.

Перевірка відбувалася протягом 13-18 березня. Проте у цей період виробництво не працювало (завод працює періодично, цього року запускався – у червні-липні, тоді – в жовтні).

Зливи в каналізацію перевіряли в березні, коли завод стояв. Порушень не виявили

Альтернативна перевірка. Перевищення – в 50 разів

Наразі у Луцьку відбувається незалежний екологічний аудит, під час якого перевіряють різні підприємства, які можуть бути потенційними джерелами поширення неприємних запахів. Аналіз проводять експерти Наукового парку Державної екологічної академії післядипломної освіти та управління «Чорнобиль».

Одним із перших підприємств, яке перевіряли, став спиртзавод. Щойно аудитори відвідали виробництво, представники спиртзаводу ділилися коментарями зі ЗМІ про те, що «усі показники повністю відповідають всім нормативним документам. Тобто, сморід у Луцьку поширюється точно не з території Луцького спиртзаводу».

Представник заводу запевнив, що порушень не виявили і поділився контактами експертів

Ми зв’язалися із аудиторами та попросили надати результати аналізу речовини, яка зі спиртзаводу зливається в міську каналізацію. Цифри – суттєво відрізняються від того, що фіксував водоканал.

Перевірка виявила рівень ХСП – 32 250 мг/л, у той час, як водоканал «побачив» майже у 50 разів менше – 115 мг/л.

Нагадаємо, показник ХСК під час перевірки водоканалу в березні був – 115 мг/л

Що таке ХСК і чому воно важливе?

Хімічне споживання кисню (ХСК) – це кількість мікроорганізмів в речовині, які споживають кисень. Якщо таких мікроорганізмів – надто багато, то потрапляючи в середовище – річку, ставок, каналізацію, вони швидко «з’їдають» весь кисень і без нього вода застоюється, починається гниття та неприємний запах.

Про важливість цього показника, а також про норми, які дозволено зливати в міські каналізаційні мережі нам розповів доктор технічних наук, член-кореспондент Української академії технічних наук Віктор Маринченко.

Також ми попросили його прокоментувати отримані результати перевірки зливів луцького спиртзаводу.

«З таким показником ХСК – більш як 32 250 мг/л, нічого не можна зливати в каналізацію. Чи це барда, чи будь-які інші речовини, змиви з виробництва, відходи мийок... Норма ХСК, при якому дозволяється зливати в каналізацію – 500 мг/л, а не десятки тисяч! Також зверніть увагу на показник активної кислотності. Якщо він менше 7 – то середовище кисле. Аналізи виявили pH – 3,89, для барди це типовий показник, але він теж негативно впливає на середовище», – прокоментував академік.

У договорі спиртзаводу про зливи визначені норми: ХСК має бути не більше 625 мг/л, а pH – 6,5-9,0

Замість P.S.

У договорі спиртзаводу із «Луцькводоканалом» визначені об’єми зливів. Це – 1472,5 кубів стоків щодоби.

Але представник спиртзаводу на запитання, скільки відходів зливається в каналізацію, запевняв, що –близько 20 кубів.

Звісно, значна частина із цих 1472,5 м3 – це технічна вода. Проте різниця між названою журналістам цифрою та тим, що прописано в договорі – вражає. Адже, як показала перевірка екологів, в цих об’ємах – надмірна кількість мікроорганізмів, які «їдять» кисень і замість очищення викликають гниття.

 

Людмила ЯВОРСЬКА


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина «Вони захищають облспоживспілку. Про що з ними говорити?» – Поліщук про підприємців ринку
Наступна новина Як розпізнати інсульт і запобігти йому? Поради луцької лікарки
Останні новини
Схожі новини