На Театральному майдані Луцька безкоштовно обстежуватимуть на туберкульоз

На Театральному майдані Луцька безкоштовно обстежуватимуть на туберкульоз
Фото ілюстративне

У вівторок, березня, на Театральному майдані Луцька з 11:00 до 14:00 працюватиме пересувний флюорограф Волинського обласного фтизіопульмонологічного медичного центру. Акція громадського здоров'я приурочена до 24 березня - Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом.

Про це інформують на сторінці Волинського обласного центру громадського здоров’я. 

За інформацією обласного фтизіопульмонологічного медичного центру, у 2020-му році на туберкульоз захворіли волинян (37,91 на тисячу населення), серед них – сільські жителі. Туберкульоз легень виявлено у 327 пацієнтів, туберкульозний менінгіт (туберкульоз центральної нервової системи) – у 3-х, захворювання плеври – у 32-х, туберкульоз кісток і суглобів – у 20, периферичних лімфовузлів – у 2-х, очей – у 4-х, інших внутрішніх органів – у 2-х.

Переважна більшість дорослих українців інфіковані туберкульозною паличкою, однак лише у 10% з них розвивається захворювання. Водночас один хворий на туберкульоз може заразити 10-15 осіб за рік.

На туберкульози можуть захворіти люди з ослабленою імунною системою внаслідок ВІЛ-інфекції, цукрового діабету, онкологічних, автоімунних захворювань, а також при перевтомі, надмірній праці і постійних стресових ситуаціях, поганому харчуванні, зловживанні алкоголем, наркотиками, тютюном.

Втім, можуть занедужати й особи з міцним імунітетом при масивному потраплянні збудника в організм (при близькому та довготривалому контакті з людиною, хворою на активний туберкульоз, або при масивному потраплянні в легені зараженого мікобактерією повітря). Таке зараження може відбутися в закритих, погано провітрюваних приміщеннях, де перебуває або перебувала хвора на туберкульоз людина, у громадському транспорті, кінотеатрі, закладах позбавлення волі та будь-яких громадських приміщеннях з великим скупченням людей.

Читайте також:

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Скільки ліжок у волинських лікарнях зайнято хворими на COVID-19
Наступна новина Мер Луцька зустрівся з підприємцями Центрального ринку: про що домовилися
Останні новини
Схожі новини