На Волині фіксують псевдомінування. Що треба знати і як діяти

На Волині фіксують псевдомінування. Що треба знати і як діяти

До поліції Волині з початку року надходило кілька повідомлень про псевдозамінування. Зокрема, 13 січня було «заміновано» 14 ТРЦ, 25 січня – 15 ТРЦ та 33 навчальні заклади. 2 лютого вже надійшли повідомлення про «замінування» кількох шкіл. Жодне з цих мінувань не підтвердилося, але кожен випадок перевіряють наряди поліції та вибухотехніки.

Про це інформує поліція Волині. 

Поліція просить волинян не панікувати та допомагати правоохоронцям. Наголошують, що на такі випадки варто реагувати спокійно та виконувати рекомендації правоохоронців. 

«Повідомлення надходять з невідомих електронних скриньок: це перевіряє кіберполіція. Спочатку вони надходили на скриньку СБУ, а сьогодні повідомлення приходять на електронки шкіл з метою посіяти паніку серед цивільних осіб», – повідомляє пресслужба поліції.

Підтверджується думка про те, що такі повідомлення – елемент гібридної агресії та спланована інформаційна операція. Тому наголошують: з розумінням ставитися до заходів, які проводять правоохоронці, та не розповсюджувати неперевірену інформацію.

«Станом на зараз 6 шкіл Луцька, на електронки яких надійшли повідомлення про мінування, перевірили, інформація не підтвердилась», – додають у поліції. 

Нагадаємо, СБУ заявляє, що за псевдомінуваннями стоїть РФ, яка намагається розхитати ситуацію в Україні

Як діяти, якщо виявили підозрілий предмет?

У разі виявлення залишених без нагляду речей чи то у громадському транспорті, чи то у приміщені установи, у під’їзді житлового будинку, на вулиці – необхідно в першу чергу опитати людей, які перебувають поруч та встановити кому вони належать. Якщо ж власника не встановлено, потрібно негайно повідомити про знахідку за номером 101 або 102. Ні в якому разі не потрібно підбирати кинуті речі, якими б привабливими вони не були, в них можуть бути закамуфльовані вибухові пристрої (у банках з-під пива, у стільникових телефонах, сумках тощо). Не пересувати й не розкривати виявлений предмет. І головне, попередити перехожих про можливу небезпеку, намагатися зробити все можливе, щоб оточуючі люди відійшли якнайдалі від знахідки та дочекатися прибуття правоохоронців.

Для того, щоб відрізнити вибухові пристрої з-поміж усіх інших, варто запам’ятати їхні характерні ознаки:

– предмети можуть бути незнайомими або незвичними для цієї обстановки чи території;
– наявність звуків, що лунають від предмета (цокання годинника, сигнали через певний проміжок часу);

– наявність джерел живлення на механізмі або поряд з ним. Це може бути батарейка, акумулятор тощо;

Також наявність розтяжки дротів, або дротів, що тягнуться від механізму на велику відстань.

Якщо стався вибух, що робити?

Дуже важливо не втратити контроль, не піддаватися паніці та спробувати заспокоїтися й уточнити ситуацію. Якщо вибух стався в приміщенні, слід виходити обережно, не торкаючись пошкоджених конструкцій та дротів. При задимленні обов’язково захистити органи дихання хустинкою чи шматком тканини. По можливості надати першу домедичну допомогу постраждалим та дочекатися прибуття представників аварійно-рятувальних служб, поліцейських і надалі діяти за їх вказівками.

І насамкінець, варто пам’ятати: одна з основних причин нещасних випадків, пов’язаних з вибуховими пристроями – грубе порушення елементарних правил безпеки. Знешкодити вибуховий пристрій або локалізувати вибух можуть лише підготовлені спеціалісти після виведення людей із небезпечної зони. При виявленні вибухонебезпечного предмета або предметів підозрілого характеру лише безумовне виконання заходів безпеки є гарантом того, що не станеться випадку каліцтва чи загибелі.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Ковелі хочуть продати палац культури за понад 13 мільйонів гривень
Наступна новина Взяв гроші за телефонні консультації: суд оштрафував волинського податківця за хабар
Останні новини
Схожі новини

Публікації відсутні