На Волині поменшало бібліотек

На Волині поменшало бібліотек

На Волині у процесі децентралізації скорочується кількість книгозбірень, а наша область цьогоріч  отримала утричі менше літератури за державний кошт. Чи потрібне друковане слово читачам та яке чтиво їм пропонує Міністерство культури, дізнавалося Волинське телебачення

29-річний Артем Сімонян часто проводить свій вільний час у бібліотеці. Розповідає:

– В інтернеті зараз важкувато знайти потрібні книги. Там, загалом, не є вся інформація і там немає людини, як тут, наприклад, яка би розбиралась в цих книгах і підказала, що треба дійсно читати . Основною метою цього закладу є навчання, освіта і,  мабуть, це такі останні острівки, які в нас є в містах, бо інші заклади мають мету заробляння грошей, а тут все таки – освіта.

В обласній наукової бібліотеці нині розподіляють літературу, яку отримали від Міністерства культури України. Як розповідає бібліотекарка Євгенія Мусійчук, ці книги їм привезли, відповідно до державної програми, яка діє уже 5 років. Її мета –  поповнювати бібліотечний фонд країни.

– Ми одержали 18 892 – це на бібліотеки області. Це на багато менше, бо було дві програми. В минулому році 48 тисяч розподілили, – каже Євгенія Мусійчук.

Майже половина отриманої літератури — це дитячі книги, значна частина сучасних українських авторів, також видання науково-фантастичного жанру та переклади світової класики. Отриманої партії вистачить приблизно для половини бібліотек області, каже директорка обласної книгозбірні Людмила Стасюк:

– 138 назв – це той перелік, який як духовний хліб потрібен для сучасних школярів, студентської молоді, інтелігенції. Найбільший тираж – це 300, а найменший тираж становив і 20, то це отримають лише центральні районні бібліотеки, якщо бібліотек понад 500.

Отримали по 200 примірників дитячих енциклопедій-ігор про регіони України. Оглянувши серію про Волинь за кілька хвилин директорка обласної дитячої бібліотеки знайшла кілька помилок щодо життя і творчості біографії Лесі Українки.

Директорка Ківерцівської районної бібліотеки сподівалась отримати більше книг волинських авторів, бо на них, каже, є попит.

– Навіть Володимира Лиса, нашого волинського письменника, хотіли би бачити більше, ми зовсім мало його отримали. Хвилює те, коли з двох бібліотек робиться одна, передаються бібліотеки, наприклад шкільним!

За словами Любові Михальчук нині читачі повертаються до бібліотек, бо користуватись електронними книгами їм не зручно. А кількість книгозбірень у процесі децентралізації зменшується.

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина На Волині судитимуть «амфетамінщиків»
Наступна новина На автошляху Ковель-Ягодин відновили рух транспорту. ФОТО
Останні новини
Схожі новини