На Волині судили волонтера і пенсіонера, які помагали чоловікам виїхати за кордон

На Волині судили волонтера і пенсіонера, які помагали чоловікам виїхати за кордон

На Волині судили волонтера і пенсіонера за організацію схеми переправлення через державний кордон України військовозобов’язаних. Чоловіки від імені Державної міграційної служби проставляли в закордонні паспорти штампи про право на постійне проживання в США і країнах ЄС. Волонтер визнав провину і відбувся штрафом, який виявився меншим за суму зароблених на махінаціях коштів. А пенсіонер отримав три роки умовно.

Про це  пише Сила Правди з посиланням на вироки Луцького міськрайонного суду винесених наприкінці 2022 року.

Мешканець Княгининка Віталій Мельничук та пенсіонер з Луцька Володимир Комаров заробляли на тому, що допомагали військовозобов’язаним виїхати за кордон. Перший шукав клієнтів, а другий ставив їм у закордонні паспорти відмітки від імені Державної міграційної служби. Вони свідчили про нібито взяття громадян України на консульський облік в Кракові та Сан-Франциско, Барселоні і Нью-Йорку, набуття права на постійне проживання в США, або Польщі. Згідно з матеріалами справи, такі послуги спільники надали щонайменше семи чоловікам. За це брали 800 доларів з людини. Проте клієнти з підробленими печатками погоріли під час спроби перетину кордону в Чернівецькій області.

Під час слідства обвинуваченні погодились на угоду з прокурором і повністю визнали свою провину.

Для того, щоб пом’якшити покарання Віталій Мельничук згадав, що він багатодітний батько, волонтер відомого благодійного фонду «Добра справа» і перерахував на потреби Збройних сил України 100 тисяч гривень. Тож Луцький міськрайонний суд в особі судді Ярослава Артиша визнав Мельничука винним і присудив йому 119 тисяч гривень штрафу. Натомість, арешт з вилучених при затриманні коштів зняли. А це в перерахунку на національну валюту приблизно 161 тисяча гривень.

Лучанина Володимира Комарова засудили до трьох років позбавлення волі, одразу замінивши покарання іспитовим строком терміном в один рік.

Організаторів схеми затримали у Луцьку 29 вересня 2022 року під час отримання грошей від чергового замовника. В їхньому авто виявили закордонний паспорт одного з клієнтів, 15 печаток, гроші в національній валюті сумою 118 тисяч 945 гривень та 1000 доларів США.

Як відомо, фонд «Добра справа» зареєстрований у 2017 році. Нині він займається підтримкою Збройних сил України і переселенців. Згідно з інформацією з офіційного сайту організації, він має щонайменше 800 волонтерів. Переважна частина з них – чоловіки. Є серед них і Віталій Мельничук.

 

 

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Поліція шукає лучанку, яка пішла з дому і не повернулася
Наступна новина Депутатка селищної ради на Волині достроково склала повноваження
Останні новини
Схожі новини