На Волині вибори в дев’яти ОТГ можуть не відбутися

На Волині вибори в дев’яти ОТГ можуть не відбутися

На вибори у жовні на Волині чекають майже 75 тисяч людей. Наразі на розгляд Центральної виборчої комісії подано документи щодо призначення позачергових виборів в об’єднаних територіальних громадах області. 
Так, перші вибори у жовті мали б відбутися у дев’яти нових ОТГ: Липинській, Підгайцівській, Мар’янівській, Війницівській, Старовижівській, Гіркополонківській, Гуто-Боровенській, Ківерцівській та Привітненській ОТГ.
Окрім того Волинська ОДА подала звернення щодо призначення додаткових виборів до сільських та селищних рад ОТГ після приєднання. Йдеться про Забродівську ОТГ (приєднується Замшанська сільрада), Зимнівську ОТГ (приєднується Хобултівська сільрада), Торчинську ОТГ (приєднується Городинівська сільрада), Княгинівській ОТГ (приєднується Іванчицівська сільрада), Павлівську ОТГ (приєднується Милятинська, Радовичівська, Колонська сільради), Поромівську ОТГ (приєднуються Морозовичівська, Старолішнянська сільади), Вишнівську ОТГ (приєднується Машівська сільрада) та інші.
Втім, цьогоріч 9 серпня ЦВК прийняла рішення звернутися до Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя щодо надання роз’яснень стосовно законодавчого регулювання організації і порядку проведення всеукраїнського та місцевих референдумів в Україні, можливості призначення в установленому законом порядку Центральною виборчою комісією перших і додаткових місцевих виборів без проведення місцевого референдуму щодо підтримки добровільного об’єднання територіальних громад, добровільного приєднання до об’єднаної територіальної громади, а також, за необхідності, внесення відповідних змін до законодавчих актів з метою усунення правових колізій та неузгодженостей. Таке рішення дає ЦВК можливість не приймати рішення щодо проведення в жовтні місцевих виборів.
Тому Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман на своїй сторінці у Фейсбук висловив позицію щодо прийняття Центральною виборчою комісією постанови від 9 серпня 2018 року № 122 «Про звернення до Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя».
«Днями ЦВК прийняла рішення, яке унеможливило проведення в жовтні виборів у новоутворених об'єднаних громадах. Це рішення створює ризик гальмування децентралізації, яка сьогодні є однією з найбільш успішних і затребуваних реформ. В ефективності цієї реформи переконались вже понад 6 мільйонів українців, які стали мешканцями об'єднаних громад і отримали повноваження, ресурси, а отже можливості - розвивати свою територію і покращувати добробут. Дуже важливо, що об'єднання громад - це добровільний процес, ініціатива знизу. Вважаю, що перешкоджати прагненню громадян, які хочуть теж йти цим шляхом, створювати додаткові бар'єри на їхньому шляху - неприпустимо. Тому я закликаю Центральну виборчу комісію переглянути своє рішення і знайти можливість сприяти проведенню виборів в тих громадах, де вони були заплановані. Децентралізацію не можна зупиняти!», – написав він.
Тим часом Асоціація міст України (АМУ) звернулася з відкритим листом до Голови Центральної виборчої комісії Михайла Охендовського, у якому вона закликає ЦВК до 17 серпня 2018 року провести засідання та призначити відповідно до звернень облдержадміністрацій перші та додаткові місцеві вибори в ОТГ, утворених за процедурою визначеною спеціальним Законом.
Офіс реформ Волинського РВ АМУ


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Оренда VS іпотека: 5 аргументів ЗА кредит у ПриватБанку
Наступна новина ВМБ нерухомість пропонує ексклюзивний будинок на Світязі
Останні новини
Схожі новини