На Волині знайшли німецькі поховання. ФОТО

На Волині знайшли німецькі поховання. ФОТО
http://www.kovelrada.gov.ua

На території Ковельської школи мистецтв знайшли останки сотень німецьких солдат і офіцерів, які загинули у боях за місто під час Другої світової війни.

Пошукові роботи ведуть представники  групи «Захід» народної спілки Німеччини, повідомляє сайт Ковельської міської ради.

На сьогодні із землі піднято останки 233 солдат і офіцерів вермахту. За деякою інформацією, у братській могилі захоронено 427 вояків.

Керівник групи Мирон Старко розповідає, що на це масове захоронення солдатів  на території школи мистецтв пошуковців вивели німецькі архіви. Саме вони свідчать: в будівлі готелю «Ковельчанка» на початку 1944-го року діяв військовий госпіталь, а сусідня вулиця Леонтовича мала назву Лазаретна. 

«На них позначена група крові, номер жетона та військовий підрозділ. Була ще нижня половинка, яку носили або на грудях, або в кишені. Коли його ховали, офіцер, який керував захороненням, нижню половинку жетона відламували. Наше завдання – відшукати останки цього солдата і відповідно другу половинку цього  жетона. Уже також знайдено близько 10 обручок. На них  вигравійовано дату реєстрації шлюбу та ініціали подружжя», – описує роботу своєї групи її керівник.

Пошуковець, який уже понад десять років займається  ексгумацією могил німецьких вояків,  стверджує, що це захоронення не є типовим для військ вермахту.

«Німці зазвичай не робили братських могил. Напевно, тоді їм було не до таких поховань: не вистачало ні часу, ні сил...» – розмірковує Мирон Старко.

За архівними матеріалами понад 3300 німецьких вояків захоронені саме в Ковелі. І групі німецької народної спілки «Захід» вдалося відшукати останки 90 солдатів, доки не почали пошукові роботи на території  школи мистецтв.

Після ексгумації останки перепоховають на військовому цвинтарі в селі Потеличі Жовківського району Львівської області.  


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Луцьких педагогів привітали із професійним святом. ФОТО
Наступна новина ЗНО з математики стане обов'язковим із 2021-го
Останні новини
Схожі новини