На все життя посадять українця, який готував теракти проти Сил оборони

На все життя посадять українця, який готував теракти проти Сил оборони

Довічне ув’язнення отримав резидент агентурної групи фсб, яка готувала теракти проти Сил оборони у Запоріжжі. 

Про це повідомляє СБУ.

Завдяки доказовій базі Служби безпеки довічний термін ув’язнення отримав резидент (керівник) агентурної групи фсб, яка діяла на Запоріжжі. Його спільнику суд призначив 15 років позбавлення волі.

Навесні 2023 року зловмисники готували серію терактів проти командування Збройних Сил України та спецпризначенців СБУ, які виконують бойові завдання на південному фронті.

Для цього агенти відслідковували місця тимчасового базування та маршрути переміщення українських захисників на території регіону.

Отримані відомості вони месенджером передавали фсб у вигляді позначок військових об’єктів на гугл-картах з детальним описом та фотографіями.

За одержаними координатами окупанти планували здійснити прицільні удари з використанням ракетного озброєння.

Також фсб готувала план фізичної ліквідації українських військовослужбовців через приведення в дію вибухових пристроїв, які мали встановити в районах зосередження Сил оборони.

Для підготовки терактів ворожа агентура отримала від своїх російських кураторів гроші, які заходили на банківські реквізити резидента групи.

Контррозвідники СБУ завчано викрили агентів, поетапно задокументували їхні злочини і затримали під час спецоперації у Запоріжжі на початку травня 2023 року.

Як встановило розслідування, резидентом групи виявився 52-річний місцевий житель. У поле зору окупантів він потрапив через свої прокремлівські погляди, які демонстративно висловлював серед оточуючих.

Наприкінці грудня 2022 року його дистанційно завербував кадровий співробітник фсб і визначив йому завдання.

Для виконання вказівок російського спецслужбіста його поплічник залучив спільника. Цей спільник працював водієм керівника однієї з райадміністрацій обласного центру. Згодом резидент залучив до групи ще п’ятьох мешканців регіону.

Під час обшуків у зловмисників вилучили автоматичну зброю, боєприпаси до неї, бойові гранати, а також мобільні телефони із доказами злочинів.

За матеріалами Служби безпеки суд визнав резидента групи і його спільника – водія посадовця, винними за ч. 2 ст. 28 і ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану за попередньою змовою групою осіб).

Щодо інших учасників ворожого осередку – тривають розслідування.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Представники ТЦК у Локачах вчили цивільних рятувати життя
Наступна новина Загрозливий напрямок. Яка ситуація на кордоні з Білоруссю
Останні новини
Схожі новини

Публікації відсутні