«Нас два роки буде трусити», - Олег Яковенко про пандемію коронавірусу

«Нас два роки буде трусити», - Олег Яковенко про пандемію коронавірусу
фото ілюстративне

Кандидат медичних наук, завідувач пульмонологічного відділення Волинської обласної клінічної лікарні Олег Яковенко не пам’ятає за час своєї роботи у медицині, щоб так активно увага була прикута до такої проблеми, як-от коронавірус.

Також він розповів, що не розрізняє першу та другу хвилю. На його думку, коронавірус з’явився ще наприкінці 2019 року. Про це він заявив в інтерв'ю ТСН, пише Конкурент.

"Це абсолютно нова проблема, з якою зіштовхнулись медики, науковці. В медицині є більш-менш вивчені проблеми, і, скажімо так, ми ще маємо час їх дослідити. А тут, як грім серед ясного неба, з'явилася проблема, яка застала нас зненацька.  Як лікар-пульмонолог, за першою спеціальністю – імунолог, скажу, що такої відвертої поліморбідної хвороби з такими різноманітними клінічними проявами я ще не бачив. Якби це була лише пневмонія… Навіть у 2009 році, коли був так званий свинячий грип (H1N1), не було такої кількості пацієнтів з такими пневмоніями і такої кількості кисневозалежних, як при пандемії COVID-19", – пояснив він. 

Лікар розповів, що зараз у його відділені 2/3 пацієнтів – кисневозалежні. Також з року в рік у нього лікуються хворі на пневмонію, проте ці пневмонії мають інший перебіг. А при коронавірусі пацієнти, що є у стаціонарі, – як риба без води, хапають повітря. 

"Щороку до нас поступають пацієнти з пневмоніями і супутніми захворюваннями, а від коронавірусу пневмонія і плюс ціла низка клінічних проявів, які взагалі є не типовими. Тому така реакція науково-медичного суспільства на цю нову проблему, яка є не вивченою. Ти не знаєш, в яку сторону бігти, чим лікувати, як надавати допомогу і в подальшому – як реабілітувати хворих", – пояснив Яковенко. 

Лікар-пульмонрлог не розрізняю першу чи другу хвилю.

"Це все – одна хвиля, яка розпочалась наприкінці 2019 року і потихеньку набирає обертів. Але цей процес контрольований. І передусім контролюється протиепідемічними заходами", – зауважив він. 

Із його слів, якщо в Україні не запровадили б карантин на початку березня, була б біда.

"Процес розповсюдження інфекції ми не можемо зупинити, але ми можемо його призупинити певними заходами. І завдяки введенню карантину ми не мали такого вибуху захворюваності, з якою зіштовхнулись італійці, іспанці. Але це, знову ж таки, повертається. Адже в природному середовищі на сьогодні основним джерелом коронавірусної інфекції є людина. Особливо небезпечними є вірусоносії, які не мають проявів недуги, а це зазвичай молоді люди, вони не хворіють, але розповсюджують. Так от при послаблені карантинних заходів знову з'являється новий спалах захворювання. І це не пов’язано з тим, що це якась друга хвиля, просто ми припиняємо контролювати вірусну інфекцію. Для того, щоб в ідеалі  позбутись коронавірусу, людей потрібно на певний час ізолювати один від одного, щоб він зник. Але це утопія. Тому внаслідок таких слабких місць, які вірус знаходить, насамперед через порушення протиепідемічних заходів, відбувається спалах такими хвилями", – пояснив він.

Якщо не виробити грамотну стратегію протиепідеміологічних заходів, то будемо мати постійний приріст захворюваності, зауважив Яковенко.

"Але хочемо ми цього чи ні, захворюваність ще буде певний час. За даними ВООЗ, нас 2 роки буде трусити. Але головне, щоб не було масового вибуху захворюваності, бо виникне колапс, як в Італії", – зазначив лікар. 

Читайте також: 

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Волинь поки не може послабити карантин, - дані МОЗ
Наступна новина Скандальне привітання Путіну: у селі на Волині люди проголосували за перехід до ПЦУ
Останні новини
Схожі новини