Наскільки Волинська обласна лікарня готова приймати хворих на коронавірус

Наскільки Волинська обласна лікарня готова приймати хворих на коронавірус
Волинська обласна клінічна лікарня (фото ІА Волинські Новини)

Найважчих хворих із коронавірусом на Волині розміщуватимуть в обласній лікарні у Боголюбах, що біля Луцька. Нині там підготували близько 160 ліжок. Розширили також кількість кисневих місць, де можна здійснювати штучну вентиляцію легенів, монтують сучасну пральню, обдумали, як знезаражуватимуть відходи.

Про це розповів виконувач обов’язків головного лікаря Волинської обласної клінічної лікарні Олександр Дудар в інтерв’ю ІА Волинські Новини.

За його словами, хворі із середнім ступенем важкості пневмоній можуть поступати в інфекційну лікарню, де розгорнуто 180 ліжок. Найважчих пацієнтів же рятуватимуть у Волинській обласній клінічній лікарні.

Нагадаємо, Волинську обласну клінічну лікарню хочуть передати повністю під потреби боротьби з коронавірусом.

Тож усіх пацієнтів, які перебували у корпусі в Боголюбах, перевели в корпус на Грушевського.

«Тепер у Боголюбах сформовано інфекційну реанімацію, два інфекційні відділення для важких пацієнтів, одне приймальне відділення для інфекційних пацієнтів, відділення обсервації і карантин. Частина лікарів уже 24 березня виходить на роботу. Монтуємо також рентген, УЗД, лабораторію – і ми цілком готові», – повідомив в. о. головного лікаря.

Що ж до корпусу на вулиці Грушевського у Луцьку, то для планових пацієнтів він уже закритий цілком.

«Ми створили call-центр, будемо консультувати таких пацієнтів по телефону. Пацієнтів, які будуть інфіковані і потребують ургентної допомоги в плані операцій, ми будемо оперувати в Боголюбах. Там є така можливість. Пацієнтів із кардіохірургічною, нейрохірургічною проблематикою тощо, які неінфіковані, ми будемо оперувати тут», – повідомив Олександр Дудар.

Тим часом корпус у Боголюбах готують до прийому хворих на коронавірус.

Згідно із прогнозами медиків, пацієнтів, які потребуватимуть штучної вентиляції, на Волині може бути близько 50.

«Але це у тому разі, якщо ми рухатимемося за італійським сценарієм. Якщо ж, не дай Бог, у нас буде ще гірший сценарій, то будемо шукати вихід навіть із такої ситуації. Тому наразі важливо максимально ефективно все продумати й підготуватися», – зазначив Дудар.

Він розповів, що у Боголюбах вже кілька днів працюють спеціалісти з Києва, які повністю переформатовують систему, що забезпечуватиме хворих киснем.

«На сьогодні киснева станція у Боголюбах працює завдяки постачанню кисню із двох кисневих циліндрів загальним об’ємом у 300 літрів. За умови, що потреба в кисні збільшиться утричі і ці хворі не будуть оперуватися, а будуть постійно лежати на вентиляції, нам треба збільшувати ємності для кисню. Це питання нині залагоджується, замовили у Києві так звані дьюари, 25 березня вже будемо їх монтувати. Відтак з 300 літрів збільшимо об’єм до 1300 літрів. При одночасній вентиляції пацієнтів це нам дозволить бути забезпеченими киснем на три доби. Відповідно, ми матимемо ресурс для довезення нового кисню», – розповів керівник лікарні.

Крім того, Дудар каже, що у лікарні є можливість адекватно і швидко знезаражувати відходи з усього корпусу в одному місці, а не витрачати антисептики по всіх палатах, яких близько сотні.

Ще один «плюс» Боголюбів – у тому, що усі палати розраховані на двох пацієнтів.

«Тобто витримуються норми про достатню відстань між хворими. Важливо, що у кожній палаті є санвузол, що, само собою, мінімізує контакти людей», – зауважив медик.

Також у лікарні приступають до монтажу сучасної пральні, оскільки існуюча вже застаріла.

«Ми розрахували її завантаження так, щоби вона забезпечила прання білизни на теоретично 250 пацієнтів. Адже у разі крайньої потреби саме стільки ліжко-місць ми зможемо забезпечити, хоча наразі передбачено 180», – наголосив керівник.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина В Україні вперше на коронавірус захворіли двоє медиків
Наступна новина Голова облради розповіла, що зробили на Волині для боротьби з коронавірусом
Останні новини
Схожі новини

Публікації відсутні