«Не бобри повинні займатися меліоративними каналами», - Імберовський

«Не бобри повинні займатися меліоративними каналами», - Імберовський

Меліоративні системи на Волині, якими колись опікувалась держава, замулені, частина з них відпрацювали свій ресурс. Практично щороку волинські села зазнають підтоплень.

15 січня під час оперативної наради голова Волинської ОДА Володимир Гунчик повідомив, що у Любешівському та Ратнівському районах тисячі гектарів землі затоплені водою. Очільник області наголосив, що необхідно збільшити резервний фонд, щоб бути готовим до надзвичайних ситуацій природного характеру. «Паводки ніхто не відміняв», – сказав Гунчик.

Депутат обласної ради Михайло Імберовський вважає, що проблему паводків варто вирішувати комплексно і не тільки шукати кошти уже після підтоплень сіл.Про це Імберовський написав на своїй сторінці у Фейсбуці.

«Коли ми вже почнемо виділяти кошти на попередження надзвичайних ситуацій? 
Так, "ПАВОДКИ НІХТО НЕ ВІДМІНЯВ", але що є причиною їх виникнення?

Продовольча безпека України та світу великою мірою пов’язана з розвитком меліорації. За роки радянської влади осушили й залучили в сільськогосподарський обіг не одну тисячу га болотистої поліської місцини. Однак нині меліорація часто приносить якщо не шкоду, то зайві проблеми:

Меліоративні канали та дренажні системи замулилися або ж і взагалі відпрацювали свій ресурс, їхня інфраструктура потерпає від крадіжок металу, існує постійна загроза підтопленню населених пунктів.

Чимало з них фактично перетворилися на безгоспні: адже внаслідок розпаювання земель, на яких вони знаходяться, лише на Волині маємо тисячі власників потужних і менш потужних меліоративних споруд. Номінальними власниками меліоративних мереж в багатьох випадках є сільські ради, які самотужки фінансово не спроможні вирішити питання з їх належним утриманням. 

Як депутат, я отримав звернення декількох голів Старовижівського району щодо розчистки меліоративних каналів, адже вони на місцях розуміють наскільки серйозною є ця проблема!

Саме тому, я вважаю, ми повинні серйозно підійти до вирішення цієї проблеми в області і моя позиція наступна: лише приведення до ладу меліоративних споруд і подальше їх належне утримування дасть змогу якісно вирішити проблему паводків і тоді не треба буде витрачати кошти із резервного фонду для ліквідації їх наслідків!

P.S. Відповідне звернення щодо Старовижівського району я направив до голови постіної комісії з питань екології п.Столяра 4 січня поточного року! 

«Не бобри повинні займатися меліоративними каналами, а ми з вами», - резюмував він.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Люди ходять по коліна у багнюці - на Волині село ізольоване від світу. ВІДЕО
Наступна новина На Волині діють 28 пунктів обігріву. Перелік
Останні новини
Схожі новини