«Не варто боятись заразитись через треті руки», - лікарка-інфекціоніст Галина Морочковська

«Не варто боятись заразитись через треті руки», - лікарка-інфекціоніст Галина Морочковська
Фото ілюстративне

Лікарка-інфекціоніст Галина Морочковська розповіла, скільки триває інкубаційний період при коронавірусній інфекції, як можна заразитись та чому відбуваються спалахи у медичних закладах.

Про це завідувачка інфекційного відділення Волинської обласної інфекційної лікарні розповіла в інтерв’ю «Першому».

Заразився? Згадуй, з ким контактував за 2 тижні до появи симптомів

З її слів, заразившись, потрібно згадати, з ким ви спілкувались протягом 14 днів до моменту появи симптомів. Це і будуть контактні особи. Мовляв раніші контакти не могли стати причиною зараження ні вас, ні інших.

«Приїхала в гості мама, яка повернулась з Польщі, це контакт. Приходив хтось з кашлем – це теж контакт. Що стосується магазинів, аптек, вважається, що 2 метри дистанції достатньо, щоб не отримати крапельки слизу від хворої людини.

Через це, якщо ми просто ходимо на площі, ми не отримуємо вірусу. Якщо ж ми сидимо п’ємо чай, то вже можемо заразитись. Велике значення має тісний контакт», – пояснює лікарка.

«Заразитись через треті руки неможливо»

Галина Морочковська каже, каже, що заразитись коронавірусом можна лише безпосередньо від хворої людини або торкнувшись до поверхонь, на які нещодавно потрапили її виділення, і перенісши їх на власні слизові оболонки (носа, рота, очей). Тому важливо часто і ретельно мити руки або користуватись антисептиком, де доступу до води та мила немає.

Натомість ініфікуватись через когось, хто спілкувався з хворим, але сам не захворів, неможливо, – стверджує лікарка.

«Джерелом зараження завжди є хвора людина», – запевняє вона.

При кожному спалаху коронавірусу проводять епідеміологічне розслідування

З її слів, кожен спалах коронавірусу, в тому числі в медичних закладах, розслідує спеціальна епідеміологічна комісія.

«Члени комісії спілкуються з персоналом, пацієнтами, шукають ланцюжок зараження – хто і від кого підчепив інфекцію. Всіх інфекційних хворих опитують, чи були контакти з хворими з підозрою на коронавірус, з якими, коли, чи виїжджала людина за кордон, чи приїжджали до неї люди з-за кордону, чи були вони з осередків інфекції, чи дотримувались самоізоляції».

«Не варто думати, що хтось щось приховує. Це дуже серйозно. Кожного разу, коли серед медиків трапляється випадок коронавірусу — проводиться скурпульозне епідрозслідування, тобто виявляють усі контакти і спостерігають за ними», - каже вона.

Хворі з коронавірусом потрапляли у «звичайні» лікарні, бо такі були інструкції

Щодо випадків спалахів у медичних закладах, то Галина Морочковська вважає, що часто це випадковість.

«Раніше пульмонологічне відділення міської лікарні завжди приймало хворих з пневмонією. Такі хворі були і в міській лікарні, і в обласній, і в терапевтичних відділеннях районних лікарень. Пацієнтів з пневмоніями завжди було багато. Тому нічого дивного, що раніше пацієнти з коронавірусом (на момент госпіталізації ще непідтвердженим) потрапляли не до профільних «коронавірусних» лікарень.

Коли ж з’ясувалось, що у пацієнтів саме коронавірус, їх перевели до нас», - пояснює лікарка.

Лише на початку квітня з’явився наказ міського управління охорони здоров’я усіх хворих з пневмоніями одразу госпіталізувати в інфекційну або в обласну лікарні.

Галина Морочковська – багаторічна очільниця інфекційного відділення Волинської обласної інфекційної лікарні, голова обласного товариства лікарів-інфекціоністів, а також експертка з інфекційних хвороб управління охорони здоров’я Волинської облдержадміністрації.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина «Я не бачу, що ситуація покращується», - луцька лікарка-інфекціоністка Галина Морочковська. ІНТЕРВ’Ю
Наступна новина «Думаю, рано відкривати дитячі садки», - луцька лікарка Галина Морочковська
Останні новини
Схожі новини