Не за партою. Як луцьким школярам вчитись, не виходячи з дому

Не за партою. Як луцьким школярам вчитись, не виходячи з дому
Фото ілюстративне

Щоденний підйом о 6-7 ранку, до восьми уроків за партою, не завжди приязні стосунки з вчителями та однокласниками – більше не єдиний можливий сценарій для школярів. В Україні стрімко розвивається дистанційна освіта. В онлайн-школах, на відміну від звичайних, немає надокучливих дзвінків на урок (вчитись можна, коли зручно), дрес-коду, списувань, булінгу та прохань здати гроші «на потреби класу».

Директорка центру дистанційної освіти «Джерело» Олена Кузьменко розповіла «Першому» про переваги такої форми освіти.

Як вчаться у дистанційній школі

Дистанційна школа - це повноцінний навчальний заклад з уроками, завданнями і вчителями. Однак йти нікуди з самого ранку непотрібно - можна хоч увесь день просидіти в піжамі, а з наставниками спілкуватись онлайн. Уся інформація зосереджена на одному навчальному веб-сайті, до якого мають доступ учні школи та їхні батьки.Тут вони отримують теорію та завдання, які потрібно виконати самостійно.

Предмети – ті ж, що і в звичайній школі, бо цього вимагає державний стандарт, однак існують нові підходи. Наприклад, на трудовому навчанні діти можуть навчитись робити проєктні роботи, анімації. Також є факультативи – зокрема французька, німецька та польська мови на вибір.

На кожен день є розклад, але його можна дотримуватися в індивідуальному режимі, залежно від власних вподобань. Наприклад, два дні вчити математику, потім – історію, а тоді – літературу. Головне – не мати «хвостів» наприкінці семестру.

Приступати до навчання можна у будь-який час – сайт працює цілодобово, в тому числі у вихідні дні. Це зручно для тих, хто не любить рано вставати, або ж тим, хто поєднує навчання з заняттями спортом, гуртками.

45-хвилинних уроків у «Джерелі» також немає. Можна приділяти навчанню навіть дві години на день або ж навпаки – за кілька днів зробити усі завдання, розраховані на тиждень. Усе залежить від бажання самої дитини.

Для навчання потрібно мати лише ноутбук, доступ до інтернету та мінімальний набір канцтоварів, тому займатись можна не тільки вдома, а в будь-якому зручному місці – хоч на пляжі, хоч у горах, якщо ви у відпустці.

Діти читають теорію, роблять письмові завдання та складають тести для перевірки знань, малюнки та аплікації фотографують і надсилають вчителям, вивчені напам’ять вірші – записують на відео. Перевага в тому, що списати тут неможливо.

Хто перевіряє знання

Попри те, що школа дистанційна, без вчителів тут не обходиться. Учень має право на двогодинну онлайн-консультацію з кожного предмету щотижня. Також вчителі перевіряють усі практичні й письмові завдання – не лише виставляють бали, а й пишуть свої коментарі.

За успіхами дитини спостерігає куратор – щомісяця він каже, що вдається, а що – варто підтягнути. Батьки теж можуть у будь-який момент зайти на сайт і подивитись оцінки.

Де гарантія, що освіта якісна?

Учні дистанційної школи складають ті ж контрольні та іспити, що і звичайної. Після кожного семестру вони отримують табелі державного зразка (з якими при бажанні у будь-який момент можна перейти до класичної школи), після 9 та 11 класу – свідоцтво про середню освіту.

Кому підходить дистанційна освіта

Дітям, яким не подобається навчання у звичайній школі;

дітям, в яких не складаються стосунки з однокласниками;

дітям, які хочуть випереджати шкільну програму;

тим, хто професійно займається спортом, акторською/модельною чи іншою кар’єрою;

тим, хто живе у віддалених селах або на окупованих територіях;

дітям, які живуть за кордоном, але хочуть отримати українську освіту.

Час від часу в «Джерелі» влаштовують офлайнові заходи для школярів

Яка роль батьків

Олена Кузьменко пояснює, що дистанційна школа – не та, куди можна «віддати» дитину і забути про неї. Тут час від часу доведеться нагадувати про необхідність повчитись, але все індивідуально.

«Буває, що у першому-другому класах діти самостійніші, ніж навіть у старшій школі», - каже директорка «Джерела».

Брати участь у навчанні батькам бажано, однак це не означає, що їм потрібно кидати роботу і ставати повноцінним вчителем. У школі батькам дають психологічні поради, як мотивувати дітей до навчання.

А як же спілкування з однолітками?

Брак соціалізації – основний страх батьків, які розглядають варіант дистанційної освіти для своїх дітей. Однак учні «Джерела» через відсутність чіткого розкладу мають вдосталь часу на хобі, заняття в секціях, гуртках. Все це дозволяє познайомитись з не просто однолітками, а з тими, хто має такі ж інтереси.

Також у школі проводять офлайнові події: майстер-класи, екскурсії, дні знань, випускні вечори.

Форми навчання

У «Джерелі» існує три форми навчання: стандарт, екстерн та слухач.

В першому випадку учень системно вивчає усі предмети, проходить атестацію, відповідно до програми. В другому є можливість прискорено пройти програму одного або кількох класів.

Форма «слухач» підходить тим, хто навчається у звичайній школі, але при цьому хоче поглибити знання з деяких предметів або об’єктивно перевірити себе. Це гарна заміна репетиторам. Також цю форму рекомендують тим, хто ще вагається, чи варто переходити на дистанційне навчання.

Як стати учнем школи «Джерело»

Для вступу потрібно відправити у школу такий перелік документів:

– заяву батьків або осіб, які їх замінюють;

– копію свідоцтва про народження дитини;

 – особову справу учня/учениці;

– табель та/або виписку оцінок за поточний навчальний період (при переході впродовж навчального року);

– свідоцтво про базову загальну середню освіту (для учнів, що закінчили 9 класів);

– копію паспорта (для учнів 11 класу);

– 2 фотокартки розміром 3x4 см.

Документи можна, як самостійно передати за адресою м. Київ, вул. Симиренка, 12, оф. 101, так і надіслати звичайною чи електронною поштою за адресою [email protected].

Зарахування відбувається протягом кількох днів.

Ціни

Пакет «Стандарт» коштує 2000-3000 гривень на місяць.

Пакет «Екстерн» – 1400-2700 гривень на місяць.

Пакет «Слухач» – 1000 гривень на місяць.

Факультативи – 500-1000 гривень на місяць.

Вартість навчання у молодшій та середній школі менша, ніж у старшій.

Знижки надаються дітям з багатодітних родин, з інвалідністю, сиротам, дітям учасників бойових дій та тим, хто проживає на окупованих територіях, дітям, чиї брати/сестри вже навчаються у школі.

Деталі на сайті центру «Джерело» та за номерами: 

+380 97 770 50 30 (Viber)

+380 99 770 50 30

[email protected]


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина На Волині - збільшення рівня захворюваності на ГРВІ
Наступна новина «Боротися з корупцією - не патріотизм». Як українці описують основні складові патріотизму
Останні новини
Схожі новини