Ненудна робота. Ми подивились, чим займаються митні брокери

Ненудна робота. Ми подивились, чим займаються митні брокери
Агент з митного оформлення Богдан Корнійчук

«А хто це?», «Люди, які щось на митниці роблять?», - відповідали мені знайомі, коли я питала, що вони знають про митних брокерів. Що ж, моє розуміння професії не набагато глибше. Ну митниця, ну папери. Негусто якось – треба розібратись детальніше.

– Я Богдан Корнійчук, агент з митного оформлення, - представляється працівник компанії WEST AUTO HUB, - Що вам показати?

Початок непоганий. Може й дійсно, покажуть все як є, без прикрас?

Богдану – 24 роки. Тут він працює півтора року. У студентські роки, каже, хотів бути митником, та передумав. Вирішив йти у приватне підприємство, бо у державній структурі надто багато бюрократії.

Довідково: Волинське підприємство WEST AUTO HUB надає комплекс послуг – від пошуку авто закордоном, до його купівлі, доставки, розмитнення та юридичного оформлення. Розташоване у селі Струмівка, що за кілька кілометрів від Луцька.

Приїжджаю до офісу компанії WEST AUTO HUB близько 11-ої ранку. Робота тут уже кипить. Експерти сервісного центру МВС, який працює неподалік, обходять вочевидь новенькі автівки, заглядають їм під капот, щось вимірюють. Схоже, оцінюють, що за машина і чим «нафарширована». Шлагбаум раз за разом підіймається.

Та не відволікаємось, я тут не для цього. Треба дізнатись, хто такі брокери.

– Чим я займаюсь? Машини розмитнюю, - трохи дивується моїм запитанням співрозмовник, та все ж веде на екскурсію.

У WEST AUTO HUB митні брокери – це окремий відділ. Працівники сидять в оупен-спейсі – відкритому офісі, де робочі місця розділені лише перегородками. При вході – два пластикові лотки для тек з документами. Одна – з завданнями, інша – для виконаної роботи.

Оупен-спейс брокерів
Робоче місце Богдана

З початком робочого дня агент відкриває робочу програму MD DECLARATION, бере документи на автомобіль, які надіслав власник і починає вносити дані у форму: модель авто, об’єм двигуна, тип кузова, рік випуску… Всього – 54 графи. Обов’язково – без помилок і неточностей. Якщо коротко, то робота брокера полягає в тому, щоб оформити два документи – попередню і остаточну декларацію. Перша дозволяє автомобілю перетнути український кордон, інша – легалізувати його в Україні.

Далі документи передають на митницю. Якщо потрібно, телефоном спілкуються з митниками і уточнюють дані.

– А з клієнтами-власниками автомобілів ви перетинаєтесь якось?

– Якщо щось потрібно терміново запитати, можу зателефонувати, але таке трапляється дуже рідко. Зазвичай цим займається наш фронт-офіс, - відповідає Богдан Корнійчук.

– І вам не нудно? – перше, що спадає на думку. Для мене люди, які можуть працювати лише з документами, як з паралельного всесвіту. Як, як можна отримувати задоволення від цього?

– Та ні, тут же кожного дня щось нове! Скільки є автомобілів в світі – стільки й нюансів, - не розуміє мого скепсису брокер.

Щодня в середньому він оформлює пакети документів на 8 автомобілів. І в кожному (!), - запевняє, - є щось нове.

Попри стандартний 8-годинний робочий графік, Богдан каже, що о 18:00 його день не завершується. Митниця працює до 21:00, тому потрібно бути на зв’язку до цього часу.

– За вимкнений телефон можуть насварити, - зізнається він.

У митну зону пускають лише власників авто або брокерів
Зараз тут затишшя, бо пора відпусток

Поблизу WEST AUTO HUB знаходиться митна зона. Це завжди було для мене незбагненним – що митниця робить за 130 кілометрів від кордону?

– Митні зони є у кожній області. Їх відкрили для зручності громадян, аби непотрібно було їздити за сотні кілометрів, - пояснює брокер.

На практиці це виглядає так: власник авто перевозить його через кордон, а за 5-10 днів (термін визначається індивідуально) він повинен приїхати у митну зону для розмитнення – сплати податків, акцизу, огляду експерта.

Власник може приїхати у митну зону, щоб подивитись на процес, а може довірити усе працівникам WEST AUTO HUB. Так само і з оформленням декларацій. В теорії це можна зробити самостійно, але є одне але – програмне забезпечення платне і складне для недосвідченого юзера, до того ж потрібно мати електронні ключі у податковій. Значно простіше звернутись до брокерів, які на цьому собаку з’їли і напам’ять знають усі переліки документів.

– Митна зона – це фактично парковка. Зараз тут небагато машин – всього близько 30, бо сезон відпусток. Але бачили б ви, що тут робилось взимку, в сезон розмитнення євроблях!

Пакет документів на одну машину

Здається, що розмитнення автівки – складний і тривалий процес. Насправді ж усе можна зробити за день. Рано-вранці перетнути кордон, приїхати до Луцька, за кілька годин розмитнити машину і стати на облік у сервісному центрі МВС (у WAH є відділ, який допомагає з цим), згодом – отримати українські номера і… насолоджуватись новою автівкою.

Бо все-таки це не тільки засіб пересування…

Текст: Віта Сахнік

Фото WEST AUTO HUB

Матеріал підготовлений у партнерстві з компанією WEST AUTO HUB

До фахівців компанії можна звернутись за телефоном: 0 800 21 20 30 або ж за адресою: Луцький район, село Струмівка, вулиця Рівненська, 74.

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина «Ми рухаємося далі!» - Ірина Пасічник презентувала нову колекцію від A.Tan
Наступна новина Німецькі фахівці навчали у Луцьку полірувати автомобілі. Фоторепортаж
Останні новини
Схожі новини