«Невже ми не заслуговуємо?» – жителі трьох сіл на Волині, які понад 2 роки без автобуса

«Невже ми не заслуговуємо?» – жителі трьох сіл на Волині, які понад 2 роки без автобуса

Жителі сіл Кустичі, Туричани та Дуліби, що входять до Турійської громади, скаржаться на відсутність автобуса, який сполучав би ці населені пункти.

Громадський транспорт перестав їздити з березня 2021-го року, розповіла Суспільному жителька села Дуліби Людмила Радчук.

Громадського транспорту немає з 2021 року

Дуліби розташовані за два села від центральної дороги регіонального значення. Зі слів Людмили Радчук, аби доїхати до села Соловичі, а звідти в Ковель чи Турійськ, доводиться використовувати велосипед.

"Виїжджаю в Соловичі, ставлю в людей велосипеда і їду, куди треба. Чи в лікарню в Ковель, чи в Турійськ, чи треба щось купити. Я інвалід по зору і мушу їхати, бо мені треба в лікарню. Син велосипедом добирається на роботу. Дуже важко, бо коли ходив автобус – то хоч легше було добиратися", – говорить місцева жителька.

30 мешканців навколишніх сіл зібралися у Дулібах, щоб розповісти про проблему, з якою зіштовхнулися і залишилися сам на сам.

Жителька Туричан Леся Бондарук говорить: від їхнього села до Соловичів, де курсують автобуси, діставатися 12 кілометрів.Додає: чоловіки з села пішли воювати, і більшість людей, котрі зараз живуть у селі – пенсіонери.

"Невже ми не заслуговуємо того, щоб до нас пустили рейс? Невже наших два чоловіки, що загинули, і їхні родини не заслуговують, щоб нам зробили дорогу, все це зробили. Я розумію, що це все не на часі, але це має бути якось по-людськи. Ми ж не можемо піти до первісно-общинного ладу. Ми не плем’я дулібів, ми село Дуліби", – зауважила жінка.

Селяни від 2021-го зверталися до місцевої та обласної влади з проханням організувати автобусне сполучення, однак безрезультатно, – розповіла місцева жителька Ольга Тукарська.

Наймати авто, каже волинянка, дорого. "Це з Дуліб 400 грн, а з Туричан тільки до траси 12 км, з Овлочина 18 км – вони платять більше 450 грн. Через те, що немає перевізника, ніхто не хоче сюди їхати, бо в нас типу погана дорога", – зазначила волинянка.

Без автобуса залишили понад 1 000 людей

Без автобусного сполучення у селах Кустичі, Туричани та Дуліби Турійської ТГ – орієнтовно 1200 людей, – розповіла староста Дулібівського округу Тетяна Чайка. Крім цих трьох сіл, каже, перевезення відсутнє і в селі Овлочин сусідньої Оваднівської громади.

Зі слів посадовиці, попередній перевізник від цього маршруту відмовився, на оголошені тендери заявок не надходить. Каже: дороги в цих селах непогані, в області є значно гірші, однак транспорт там курсує.

"Нам треба просто шукати перевізника, який би згідний був їздити цим маршрутом. Я мала мову і з старостою Овлочинської громади, щоб разом зробити цей рейс, але віз і нині там. Скільки приїжджаю в Турійську селищну раду – завжди заходжу до голови Олексія Миколайовича і весь час дзвонимо", – говорить староста.

Перевізник Ігор Буднік, який виграв тендер на перевезення цими селами, телефоном розповів, що не виїхав на маршрут, бо згорів автобус. Додає: поки він та інші перевізники працювати тут наміру не мають із кількох причин.

"Головна ситуація, що розділилися ТГ і останні села з нами вже не будуть їздити в Турійськ, вони вже будуть їздити до своєї ТГ. А два села – я не знаю, чи то рентабельно буде, чи ні. Я планував їздити бусом 18-місним. Але на нього потрібна дорога така, щоб більш-менш нормальна була", – зазначив волинянин.

В обласній військовій адміністрації чекають на ініціативу від місцевої громади, щоб разом вирішити питання, – розповів керівник обласного відділу транспорту Назар Романюк. З його слів, перевізників на маршрути під час воєнного стану призначають без конкурсів.

"Сьогодні треба змінити той маршрут. Раз він зараз нерентабельний, значить треба продовжити його, щоб він їздив в Луцьк, а не тільки в межах громади, або доїжджаючи до Каменя-Каширського чи до Ковеля. Треба подумати, як правильно їхати, щоб забезпечити той пасажиропотік, а не кататися туди-сюди і палити пальне", – сказав посадовець.

Відновлення автобусного сполучення в селах може зайняти декілька тижнів, – додав керівник відділу транспорту та зв'язку ОВА. Спершу фахівці відділу займуться вивченням цього питання.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина На війні поліг молодий Герой з Волині
Наступна новина На Волині затримали «серійного» наркодилера, якого раніше випустили під заставу. ФОТО
Останні новини
Схожі новини