Обміняли в день народження. Історія звільненого з полону прикордонника

Обміняли в день народження. Історія звільненого з полону прикордонника

Повномасштабне вторгнення прикордонник Євгеній Котляренко зустрів на службі – на острові Зміїному.

Про те, що ворог готує підступний напад на Україну військові чули задовго до початку подій. Однак сподівалися, що все це лише чутки, пишуть на сайті Держприкордонслужби.

А вже 24 лютого за подіями на острові Зміїний спостерігала вся Україна.

Всі зайняли бойові позиції. Під ранок російські окупанти вже почали виходити на зв’язок та повідомляти: «Острів Зміїний, пропонуємо Вам здатися». Ми не реагували на це все. І так протягом дня вони намагалися примусити нас здатися. А коли почули «Русскій ваєнний корабль іді *, то почали обстрілювати острів, – згадує військовий.
 

Зрозумівши, що українці не збираються складати зброю, росіяни розпочали масований обстріл. За допомогою авіації знищували всю інфраструктуру. Допоки був звʼязок, Євгеній встиг зателефонувати дружині. Сказав коротко: «Все добре!»

Ну не скажу ж я їй, що літаки нас бомблять, вона сама з дітьми вдома. А вона каже, що в новинах повідомили, що нас бомблять. А я кажу «ні, вони брешуть, все добре», – пригадує Євгеній.
 

В цей час росіяни вже висадилися на острів та захопили в полон усіх оборонців Зміїного, а звʼязок з островом остаточно зник. Свою обіцянку повернути захисників Зміїного додому за кілька днів росіяни, звісно ж, не стримали.

Вони обіцяли, що все буде нормально. Документи, телефони, засоби зв’язку позабирали, перевірили на предмет зброї. Вранці пересадили нас на корабель. Казали перевірять дані і все, поїдемо додому. Ці слова я чув всі 15 місяців полону.

У колоніях, росіян неабияк дратувало татуювання Євгена. Від побаченого на його потилиці тризуба, тюремники раділи немов діти.

Я намагався його закрити. Я вже так привчився ходити, щоб комір до макушки приростав, щоб шиї не було видно, – каже військовий.

Майже півтора року полону Євген мріяв знову обійняти родину. Про те, що хлопець невдовзі повернеться додому, він звісно ж не знав.

Євгенія обміняли 11 червня 2023 року – в його день Народження. Більше – у відео.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Нідерланди дозволили використовувати передані F-16 на території РФ
Наступна новина Греція надаватиме додаткові ресурси для прискорення підготовки українських пілотів F-16
Останні новини
Схожі новини

Публікації відсутні