«Очисні споруди могли замінити ще десять років тому», – Богдан Шиба про сморід у Луцьку

«Очисні споруди могли замінити ще десять років тому», – Богдан Шиба про сморід у Луцьку

Ще кілька років тому проблему смороду у Луцьку повинні були визнати офіційно і надати їй статус надзвичайної події. Це дало б можливість виділити гроші із резервного фонду для ґрунтовних експертиз та усунення причин неприємного запаху. Натомість – шукали крайніх і гралися в політику.

Таку думку висловив колишній Луцький міський голова Богдан Шиба.

Без процедури

«Є чітко прописаний механізм, як місцева влада повинна діяти в подібних випадках. Відповідно до Кодексу цивільного захисту, ця ситуація мала б отримати статус надзвичайної події. Спеціально створена комісія при міській раді повинна була ухвалити рішення про це. Такі кроки дозволили б виділити гроші з резервного фонду – міського, обласного, а треба – навіть державного, щоб якісно провести експертизи та почати реконструкцію очисних споруд.

Але для цього треба було визнати, що проблема з каналізацією існує, а не шукати, кого б то зробити крайнім: сьогодні – ковбасників, завтра – біоетанольний завод, післязавтра – діда, який відро нечистот вилив», – каже Богдан Шиба.

На його думку, алгоритм дій мав бути подібним, як при трагедії на Рівненській, коли завалився будинок.

«Не геть ідентичні ситуації, але проблема зараз не менш важлива. Влада повинна приймати рішення за чітким планом, визначеним законами. Замість цього вони приймають одне за одним якісь звернення, які не мають юридичної сили. Все, що робили донині представники луцької влади – чиста політика. Навіть днями провели комісію обласної ради… але до чого тут рада? Це – політичний орган, не більше», – зауважив Шиба.

Реконструкцію «прохлопали»

Богдан Шиба розповів, що іще в 2009 році місто мало попередні домовленості із американо-польською фірмою про реконструкцію очисних споруд в Липлянах, проте після зміни влади у 2010 році ці домовленості розірвали.

«Ми вже тоді розуміли, що очисні споруди треба оновлювати. Обладнання давно застаріло, змінився хімічний склад того, що ми зливаємо в каналізацію. І ми не помилялися, бо років 5-6 тому проблема таки почала вилазити боком. Я часто їжджу велосипедом за містом, і запахи на Вишкові чи в самих Липлянах… це щось! Питаю в людей: як ви тут жити можете? Жаліються: смердить і дуже сильно. Але при цьому самі нічого не роблять, роками терплять», – каже Богдан Шиба.

* * *

Нагадаємо, у середу, 3 липня, відбулося засідання екологічної комісії Волинської обласної ради. Керівництво міста наполягало, що причина смороду – зливи барди біоетанольним заводом. Натомість представники підприємства запросили усіх на підприємство для перевірки.

Начальник Державної екологічної інспекції у Волинській області Олександр Ткачук зауважив, що причина смороду комплексна і в його поширенні в тому числі винна міська рада. З його слів, мерія повинна була збудувати локальні очисні споруди та вирішити проблему з дощовою каналізацією на всій території міста.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Усі повинні бути рівними перед законом, - Вячеслав Рубльов
Наступна новина Хроніка пригод Луцька і Волині. Четвер, 4 липня. ФОТО. ВІДЕО
Останні новини
Схожі новини

Публікації відсутні