Одні чоботи на чотири роки: медсестра з Луцька розказала, як живе на «мінімалку». ВІДЕО

Одні чоботи на чотири роки: медсестра з Луцька розказала, як живе на «мінімалку». ВІДЕО

Тетяна Матвійчук з Луцька 7 років працює молодшою медичною сестрою в обласній психлікарні. Отримує «мінімалку» – 4 тисячі 723 гривні, а «на руки» – три вісімсот.

«Суспільному» жінка розповіла, на чому доводиться економити та як на її життя вплине підвищення з 1 вересня мінімальної заробітної плати на 277 гривень.

З 200 тисяч застрахованих волинян, працюючих в області, 39 тисяч отримують мінімальну зарплату, – розповів заступник керівника обласного управління економічного розвитку та торгівлі Андрій Ткачук. Суспільне дізнавалося, як вижити на мінімалку, та чи вплине чергове підняття на рівень життя волинян.

«Цілий день на ногах і в роботі»

Молодшою медичною сестрою у психлікарні жінка працює останні 7 років. Кожна зміна триває 8 годин. Медсестра готує палати для приймання хворих, прибирає та дезінфікує відділення: «Сидіти нема коли. Так само після процедур нам треба усе прибрати, провітрити, продезінфікувати».

«Моєї зарплати вистачає рівно на сім днів»

Сімейний бюджет Тетяни Матвійчук розписаний до копійки. У жінки є дві доньки, одна з них студентка. «Це треба платити за проживання в гуртожитку. Хоч, вона на державній формі навчання, але це також потрібно матеріал для студентів придбати. Менша – школярка. Так само і форма, і зошити, і ручки, вся канцелярія і підручники купуються на школу. Звичайно, цих грошей не вистачає», – розповідає медсестра.

В день жінка намагається витрачати не більше 100 гривень. Щомісяця, розповідає, ділить свою «мінімалку» так:

  • 1000 гривень відкладає на комунальні послуги
  • 300 гривень жінка залишає на придбання засобів гігієни
  • 2500 гривень лишається на їжу

Найбільше жінці доводиться економити на харчах. "М’ясо вибирається не найкраще, а дивишся вже в ту суму, щоб вкластися, якісь пів кілограма купити, щоб вистачило і сім’ю прогодувати. А ще ж хочеться дитині хоч цукерку чи морозиво з’їсти. На все треба грошів".

"Це підвищення я думаю, ми не сильно і відчуємо"

Кілька днів тому, розповідає Тетяна Матвійчук, дізналася з новин про підняття мінімальної заробітної плати. З 1 вересня жінка буде отримувати на 277 гривень більше.

З наступної, уже збільшеної зарплатні жінка планує відкласти гроші на нові зимові чоботи. Їх медичка купує раз на 3-4 роки. Зарплати не вистачає, тому, за її словами, доводиться обмежувати себе.

«Це підвищення я думаю, що ми не сильно і відчуємо. Тому що зараз вартість продуктів підвищиться. Зростуть комунальні тарифи. Тому воно буде йти на продукти і на оплату життя. На себе нам не буде що витрачати, на власні потреби», – розповіла Тетяна Матвійчук.

Нині жінка відкладає гроші на нові зимові чоботи. Їх, каже, може собі дозволити придбати раз на 4 роки.

"Рівень мінімальної заробітної плати — це завжди політтехнологія"

Підвищення мінімальної зарплати збільшить відрахування єдиного соціального внеску, ПДФО, військового збору. Зросте і єдиний податок, який сплачують фізичні особи підприємці. Професорка луцького вишу Олена Лютак каже: це зростання «мінімалки» призведе до збільшення надходження до Державного бюджету на понад мільярд гривень. Інфляції, каже науковиця, не прогнозує.

«Це підняття не є суттєвим, 5-6 %. Це не буде мати таких негативних наслідків. Скоріше за все тут прослідковується тенденція до стимулювання споживчих настроїв.У зв’язку з коронавірусом спостерігаємо, що дуже багато людей втратили роботу, знаходяться на межі. І це таке підняття буде таким стимулом щодо стимулювання розвитку економіки», – каже економістка.

За словами економістки Олени Лютак, рівень заробітної плати повинен зростати пропорційно зростанню економіки. Станом на сьогодні в Україні спостерігається її спад, каже фахівчиня.

В управлінні економічного розвитку та торгівлі Волинської ОДА розповіли, крім Тетяни Матвіюк у бюджетній сфері за мінімальну зарплату працює ще 10 тисяч волинян. Медсестра каже: мріє заробляти хоча б 6-7 тисяч гривень. Продовжує: тоді не довелось би економити.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Мінську розпочався новий марш. Силовики затримують людей. ФОТО
Наступна новина Волинянка виборола золоту медаль на Чемпіонаті України з легкої атлетики
Останні новини
Схожі новини