«Партизанські» місця Волині. Чи живі? Що там нині? ГАЙДА В МАНДРИ

«Партизанські» місця Волині. Чи живі? Що там нині? ГАЙДА В МАНДРИ
Фото Ірини Кабанової. З музею у Лобні

22 вересня роками на Волині відзначали гучно. Бо так само роками, а то й десятиліттями на в’їзді на території області красувалися старі білборди чи стели, чи стенди зі словами «Волинь - край партизанської слави». Край великого народного опору всім окупантам (і радянським, і польським, і німецьким) ідеологам з КПУ було важливо зробити краєм саме партизанської слави, червоної слави.

Саме тому, ще в 70-х роках, як тільки область оговталася від війни, тут облаштували так звані «місця партизанської слави» часів Другої світової, хоча за духом це досі місця часів «Вєлікой Отєчєствєнной». Є лише наразі скромні поодинокі спроби щось змінити. Працівники цих музеїв «на роздоріжжі», бо весь тягар ідеологічної реінкарнації впав на їхні плечі. І критика часто летить теж у їхній бік.

Найбільших «місць партизанської слави» було два: музей поблизу стоянки партизанів Федорова у селі Лобна Любешівського району та меморіальний комплекс у Лопатні на Ківерцівщині, на місцях стоянки партизанів із загону Медвєдєва і Ко. Розказуємо, що там нині, чим цікаві і як дістатися.

Лобна. «Партизанские вещи»

Фото Ірини Кабанової. Гудзик з мундиру Федорова. Лобна

Місце. У Лобні досі є музей Федорова. Так його звикли тут називати, так і звуть. Назва закладу переживала «реформи». Колись то був Лобненський музей партизанської слави. Потім став Музеєм партизанської слави села Лобна. Така вивіска є й донині. Але над черговою зміною назви наразі думають…

У червні 1943-го у ліси біля Лобни, в урочище Ужова прибуло сюди з’єднання полковника НКГБ Олексія Федорова. Боротися він мав не так з німецькими окупантами, як з українськими повстанцями, адже на ту пору на цих волинських теренах визрів уже справді український рух опору. Червоні партизани йому активно протидіяли і не гребували нічим у цій боротьби, часто жертвами нападів федорівців ставали безневинні люди, цілі села були спалені ними. Як-от скажімо, село Лахвичі цього ж району. Там про федорівців розповідають іншу правду, ніж це роками робили у музеї в Лобні. В грудні 43-го в село увірвалися партизани з загону польки Ванди Василевської (він входив до з’єднання Федорова): били і палили. Жертв у селі щороку згадують на «зимового Миколи».

Будівництво комплексу почали у Лобні у 1969-му. Закінчили у 1971-му. Під час Другої світової Лобна була фактично хутором біля села Залізниця. Зараз то хай і невеликий, але помітний населений пункт. Навпроти музею виросла церква УПЦ, яку звели силами громади порівняно недавно.

У селі часто кажуть, що музей «втримав Лобну на білому світі», бо досі її не було б.

Фото Ірини Кабанової. На території музею в Лобні

Що там є? Музей займає чималу територію у селі Лобна, будували його просто посеред сосен в лісі, нині – то центр села. На території є алея, братська могила, в яку в 1975 перенесли останки похованих у лісі (місце безпосередньої стоянки називають «Лісоградом», вона на межі Волинської та Рівненської областей, за кілька кілометрів від Лобни у лісі) учасників партизанського руху з загону Федорова. Їхні прізвища викарбувані на плитах. Поруч є землянки, на зразок тих, які могли бути у лісах в пору Другої світової.

Музей розташований в одноповерховій будівлі. Заклад діє. Наразі він перебуває на балансі Любешівської ОТГ. Утримувати ці стіни – проблемно, бо опалюються вони тільки обігрівачами. Експозиція потребує оновлення.

З цікавого у музеї можна побачити деякі так звані «партизанські речі» тих часів. До речі, постав заклад з ентузіазму та активної краєзнавчої пошукової роботи сільського вчителя, а потім директора школа вже покійного Олексія Бринчука. В радянські роки шляхом листування з тоді ще живими учасниками тих подій чи їх родичами вдавалося отримати деякі цікаві експонати. Саме Бринчук добився від Федорова, щоби в лісах, де діяв штаб Волинського підпільного обкому Компартії, облаштували пам’ятне місце.

Бував у музеї і сам Федоров. Він – тут легендарна особистість. І досі старожили згадують моменти з його приїздів до Лобни, між іншим розказують історії про його походеньки до жінок. Після «звершень» на Волині Федоров був міністром, депутатом ВРУ, навіть став почесним громадянином Луцька. В його честь у Луцьку назвали вулицю.

З музею в Лобні

У музеї в Лобні є «шинель Федорова» та його мундир з муляжами зірок Героя Радянського Союзу (а він двічі – герой), яку він нібито передав закладу. Висить під склом. Тут є багато тогочасного посуду, гармошка, зброя, чоботи, копії документів, радянські книжки про подвиги червоних партизанів… А експонати досі підписані в тому числі й російською мовою, що свідчить про те, як давно тут кардинально оновлювали експозицію.

Правда, щоб відповідати духові часу і не бути суто «музеєм партизанської слави», експозицію доповнили речами з побуту села Лобна та інформацією про учасників інших воєн з цієї місцевості: війни в Афганістані та нинішньої війни з Росією.

До речі, в селі дуже гарно зберігають старі звичаї та традиції, тут є фольклорний колектив, а у скринях місцевих старожилок – багато рукотворних раритетів. Частину з них можна побачити у музеї.

Як знайти?  Розташований музей у селі Лобна Любешівської ОТГ. За 154 км від Луцька. Перед Любешевом – поворот направо.

Лопатень. Ліс і партизани

Місце. Меморіальний комплекс в урочищі Лопатень на Ківерцівщині розбудували вкінці 60-х. Відвели під це 12 гектарів добротного волинського лісу. Вважається, що у цих місцях базувалися колись партизани Дмитра Медвєдєва, Антона Бринського, Олександра Філюка та інших. На території спорудили двоповерховий музей, відкривали його 20 серпня 1967-го року. Традиційно наповнили зібраними експонатами, «партизанськими речами», зібраними у тоді ще живих свідків тих подій.

Фото газети «День». Зупинка на дорозі біля музейного комплексу

Що там є? До меморіального комплексу, біля підніжжя якого колись постійно проводили злети партизанів та учасників Другої світової з Волині за участі влади, з кулішем та «армійськими 100 грамами», веде так звана алея слави. На території і братська могила з прізвищами бійців спецзагону. Море дискусій викликали портрети партизанських командирів, вишикувані уздовж алеї.

Не секрет, що місце стоянки спецзагону НКГБ (Народного комісаріату державної безпеки СССР) на чолі з полковником держбезпеки Дмитром Медвєдєвим партія цинічно використовувала для творення совєтського міфу про всенародний партизанський рух на Волині та його підтримку.

Такі радянські конверти нині колекціонери продають у мережі інтернет

У 2009-му тому лісівники відкрили на цій території музей лісу. На другому поверсі якого зосередили експонати, які розповідають стару партизанську історію цих місць, на першому – лісу та народного побуту, притаманного цим територіям.

На території є кілька землянок з облаштованим побутом зсередини. Можна потрапити всередину і відчути себе якщо не партизаном, то свідком волинського повоєння. Адже після 1945-го чимало краян так і мешкало у тимчасових землянках, які копали в селі, поруч зі спаленими окупантами хатами.

Якщо в Лобні одним із популярних героїв партизанських історій є лікар Гнєдаш, який нібито рятував не тільки бійців Федорова, оперуючи просто в лісі між Лобною на Волині та Кухотською Волею на Рівненщині, а й місцевих хуторян. То у Лопатні – це лікар Альберт Цісарський, на території є навіть землянка-операційна. Часто згадують тут також і совєтського розвідника, агента НКГБ Миколу Кузнєцова, що якийсь час був «партизаном» при загоні Медвєдєва «Переможці».

Цікаво, що серед всього іншого ідеологічного партизанського начиння тут є експонат, який «правильно» розповідає про Кузнєцова: фотокопія грамоти Президії Верховної Ради СРСР від 5 листопада 1944 року про присвоєння йому звання Героя Радянського Союзу. Всього-на-всього фотокопія. Але те, що цей експонат виділяли поміж інших, свідчить про особливу ідеологічну роль, яку цьому місцю відводили у минулому. Історія Миколи Кузнєцова мала продовження і вже обросла цікавими версіями поза ідеологічно виписаними раніше «стежками».

Комплекс у Лопатні. Раніше і зараз. Фото з вільних джерел

Кілька рядків з Вікіпедії: «Впродовж 90-91 рр. у львівській пресі з'явилася низка протестів учасників українського підпілля проти увічнення пам'яті Кузнецова. Річ у тому, що на терористичні акти Кузнецова в Рівному окупаційна німецька влада зазвичай відповідала масовими репресіями проти українців».

Свого часу у пресі обговорювали ідею відкрити на базі комплексу в Лопатні Музей руху опору Волині, доповнивши експозицію матеріалами, що до 1991-го не вписували в пропагандистське радянське бачення подібних місць. Бо опір в цих теренах був різним. І окупанти – різні.

Тільки у 2016-му музей у Лопатні позбувся означення «партизанської слави» і став офіційно зватися «Лопатенським історико-природничим музейним комплексом». Там проводять екскурсії. Доповнили партизанську історію відомостями з минулого цього краю. З цікавого: сторінки трагедії єврейського містечка Трохимбрід, повністю знищеного у війну.

Як знайти?  Музейний комплекс в лісі знаходиться за селом Журавичі Ківерцівського району, за 55 км від Луцька. На трасі є вказівник. Біля комплексу – зупинка громадського транспорту.

 *  *  *

Усе, що треба знати про «партизанську славу» на Волині. Зі спогадів мешканки села Лобна Ніни Жилко, 1939 рн.

…«А сам Федоров – ну такий-во пожилий чоловічок, невисокий... Як тільки він був, то приїжджєли магазіни з усіх сіл, де й вже починали продавати товар. Де й йшли спеціально не так того Федорова дивитися, як щось купити, а то ж нічого не було».

…«Шено война начиналася, то закидали сюди партізанув, щоби внутрі тут все організовували. От він прийшов – і давай тут мєсних організовувати, своїх з ним було мало. Вже з тих мєсних нема нікого. Є на Лобні такий дядько, що десь каля їх був, плентався там. То вже тако-о-ого партізана з нього зробили... Такі вже льготи, що таке зло бере... А мій батько Черевко Іван Петрович з 20-го року, був на войні, був в Германії. Приїхав до хати – і теї зими мати щодня бочку води нагрівала, овес розпарювала і його парила, бо в нього ноги крутили і все крутило так, що вмирав, геть вмирав. Ото він то войну бачив».

…«Ішли по хатах. Приходять уночі і так само тих жонок... Понімаєш? Ти вже дітей маєш? Ну, то поймеш. Природа требувала. Моя свекруха (Анєлька Жилко з 1916 року) розказувала, що лишилася вона тоді в хаті зо своєю свекрухою у войну, і оно постукають, та одчиняє двері, а вона бігом з хати біжить, щоби не гвалтували. То тая її свекруха партізанув тоді мусила кормити вже. Партізанчик прийшов якось, а вона наварила гарбуза і каже: «Я тебе гарбузиком накормлю, така кашка смачная». Накидала. Він давай їсти і каже: «Да, бабка, я любітєль сладкіх, только нє гарбузов!».

Фото Ірини Кабанової. Мешканка с. Лобна Ніна Жилко

Текст: Олена ЛІВІЦЬКА.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина В Україні збільшать виплати людям з інвалідністю. Коли? На скільки?
Наступна новина Зареєстрували першу п'ятірку претендентів на мера Луцька
Останні новини
Схожі новини