Перший в облраді: Валерій Курстак про новий термінал на Ягодині та спецслужби Росії

Перший в облраді: Валерій Курстак про новий термінал на Ягодині та спецслужби Росії
Валерій Курстак

Чимало проблем на Волині пов’язані з кордоном: як із перетином, так і з проживанням поблизу нього. У першому випадку особливо страждають далекобійники, які змушені залишати свій транспорт на узбіччях, днями вистоювати у чергах без можливості відвідати цивілізований туалет,  нормально поспати чи похарчуватись. У другому випадку потерпають жителі прикордонних сіл, які до власних паїв їдуть через пункти пропуску лише у визначені години. Ще одна гостра проблема – відголос минулого, бо стосується так званої Волинської трагедії.

Про те, чому в області виникли «кордонні» питання та як їх планують вирішувати, «Першому» розповів депутат обласної ради Валерій Курстак.

Він є головою постійної комісії обласної ради з питань міжнародного співробітництва, зовнішньоекономічних зв’язків та інвестицій, на якій розглядали низку болючих тем.

– В облраду надійшла ініціатива створити термінал з митного оформлення вантажів на кордоні з Польщею. Потенційно він вирішить багато проблем водіїв, пов’язаних з ночівлею, харчуванням, гігієною та охороною транспорту. На вашу думку, є ризик, що процес створення терміналу стане довгим і забюрократизованим?

– Для того ми і їздили на зустріч з митниками. Всі одноголосно сказали, що вони «за». Єдине, що має приїхати спеціаліст з Києва, який дає своє заключення. Для цього звернулись власники до нас. Раніше ми їх шукали, а тепер вони звернулись до нас, щоб ми допомогли подолати перепони, які точно будуть.

Чомусь у нас в Україні так повелось, що якщо не дав відкат, то не можеш нічого зробити.  Так не повинно бути. Ми будемо зі своєї сторони робити все, щоб якомога швидше все запрацювало.

– За найоптимістичнішими прогнозами, коли зможе запрацювати цей термінал?

– Це я можу сказати тільки після того, як ми зустрінемося всі разом і я буду реально бачити, хто ставить палиці в колеса. Можливо, навпаки всі зааплодують і скажуть: «Давайте ми будемо дружно це все робити».

 – Обласна рада може підтримати резолюцію круглого столу «Волинь-43» – складова антиукраїнської пропаганди Польщі». Чому, на Вашу думку, через стільки років після конфлікту доводиться ухвалювати такі документи?

– Я більше, ніж упевнений, що всю ситуацію розхитують спецслужби Росії. Їй не вигідно, щоб Польща та Україна жили дружно.

На сьогодні у Федеральній службі безпеки Росії (ФСБ) активно спалюються всі архіви, які стосуються не тільки цієї трагедії, а й інших, всього, що пов’язане з Україною.

Я недаремно висловив думку, що не можна категорично запевняти, що винні українці або поляки. Багато старших людей розповідали, що працівники НКВД переодягались у форму поляків, нападали на українські села і всіх свідків просто розстрілювали, а їхні будинки спалювали. Потім одягали форму бандерівських повстанців і так само робили з поляками. Це було зроблено спеціально.

На комісії обласної ради пропонували створити тристоронню комісію, яка звернулась би до США та країн Євросоюзу з проханням надати всі документи, які пролили б світло на події Волинської трагедії. Якщо зараз ворушити старе, ніхто досконало нам правди не скаже.

В Америки та Європи свої погляди на Україну. Їм також не потрібна Україна сильна. Їм треба, щоб Україна була аграрним придатком, а українці їхали на них працювати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перший в облраді: «Волиньторф» та закриття «Укрпошти» в селах, – про що розповів Юрій Цейко

На найвищому рівні наші президенти уже давно попросили пробачення: польський президент в українців, а наш  – у поляків. Нібито було все нормально. Але зараз ФСБ це не влаштовує. Вони розуміють: якщо буде дружба між поляками і українцями, їм буде складніше.

– Якщо резолюцію не ухвалять, які будуть наслідки?

– Дуже складно це сказати. Тому що витонченості російських спецслужб нема межі. Невідомо, що ще вони можуть придумати.

– Волиняни, які живуть у прикордонній зоні, мають проблеми із доступом до власних земель. Натомість на східних рубежах такого нема. Чому виникла така ситуація?

– Я не знаю, хто дав такий наказ, але те, що нема таких комунікацій на Сході, це однозначно. Я недавно приїхав з Мар’їнки. Дві години був на передовій. Працювали снайпери. Нам не можна було нікуди висунутись, а до противника була відстань 150-200 метрів.

Оцим все і сказано. На Луганщині був. Там так само. Наші сидять в окопах, а за метрів 500-600 вже сидить ворог.

А в нас набудували укріплень, проволок. Для чого це зроблено? А тим більше, що це суперечить Конституції України. Люди мають право на землю, закріплене законом.

От уявіть: ви живете біля кордону, маєте шмат землі площею два гектари. А в тебе беруть півгектара і відгороджують проволокою і кажуть, що ви сюди більше не зайдете. Вам треба заготовити сіно, а ви мусите їхати два кілометри до пункту пропуску, щоб потрапити на свою територію. А там ще не в будь-який час можна потрапити, лише в певні години. Створили таке, що люди обурюються.

– Як спростити доступ до земель?

– Треба просто перенести цю межу вздовж кордону. Якщо хочуть поставити проволоку, поставити її за 5 метрів. А ті всі землі мають бути вільними. У деяких місцях доходить до 5 кілометрів забраних земель. Це дуже багато. Так не має бути.

Текст: Наталя ХВЕСИК (Перший)
Фото: прес-служба Волинської обласної ради

ПЕРЕДРУК ЗАБОРОНЕНИЙ. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перший в облраді: Людмила Тимощук про недобір у медколеджі, реорганізацію лікарень та інсулін


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У центрі Луцька через ремонт тепломережі перекриють вулицю
Наступна новина На Волині перевиконують місцеві бюджети
Останні новини
Схожі новини