Кіборги і політика, або Чому через Тимошенко посварилися атовці

Кіборги і політика, або Чому через Тимошенко посварилися атовці

Частина «кіборгів» – бійців, які брали участь у захисті Донецького аеропорту в 2014-2015 роках – здає нагороди, документи на які підписав голова спілки та водночас політичної партії «Побратими України» Микола Миньо.

Кажуть, усе через відкриту підтримку Миньом кандидатки Юлії Тимошенко на президентських виборах.

А ще його критикують за те, що він зумів під приводом об'єднання атовців збудувати структуру, яка відстоює політичні інтереси.

Що сталося на з’їзді партії Тимошенко?

22 січня київський Палац спорту приймав з’їзд партії «Батьківщина», де у президенти висували Юлію Тимошенко. Одним із головних пунктів програми був виступ атовців, які мали показово підтримати її та ще раз переконати, що Юлія Тимошенко - прозахідна, але ніяк не проросійська кандидатка.

Атовців вивели на сцену, де голова ГО «Всеукраїнська спілка учасників бойових дій в АТО «Побратими України» Микола Миньо назвав Тимошенко «єдиним політичним кіборгом». А до цього спілка офіційно підтримала Тимошенко на всеукраїнському з'їзді у Вінниці.

«У нас дійсно є один лідер, якого потрібно підтримати. Це лідер Юлія Володимирівна Тимошенко. Подивіться, це цвіт нації, це офіцери. Вони завтра можуть взяти в руки зброю і захистити нашу країну. Ми любимо Україну, ми проливали за неї кров і зараз ми нікому не дамо, щоб нашу країну всередині розривали. Тому, Юлія Володимирівна, ми Вас підтримуємо. Ви наш президент і Верховний головнокомандувач», - додав Миньо.

Для чого Юлії Тимошенко «камуфляжна» підтримка?

Для кандидатки цей вкрай важливо, адже опоненти демонстративно нагадують їй про газові контракти із Росією та «хіхікання» з Володимиром Путіним. А ще команда Тимошенко намагається переконати електорат, що Вона буде хорошою головнокомандувачкою. Принаймні не гіршою за чинного Президента.

Для виборів в часи війни – це справді вагомий козир. Армія – інституція, якій, за даними соцопитувань, довіряє половина українців. Це значно більше, ніж будь-яка із політичних інституцій.

Як на виступ атоців на з’їзді Тимошенко відреагували інші атовці?

Така пафосна репліка викликала хвилю критики та скепсису. Особливо серед опонентів Тимошенко. Частина «кіборгів» не просто розкритикувала побратима, а вирішила здати ордени, документ на які підписаний Миколою Миньом. Людям у формі не варто відкрито підтримувати політиків, особливо «зашкварених» – кажуть невдоволені.

«Я хочу відмежуватися від тих людей, не хочу мати нічого спільного із ними», - пояснює один із захисників Донецького аеропорту, офіцер 80-ої десантно-штурмової бригади, волинянин Вадим Ваврищук.

За його словами, така реакція – не тільки у волинян: «Вже багато таких випадків по Україні. І багато людей вийшли після того з «Побратимів України». Наприклад, станом на 28 січня 9 волинських «кіборгів» зробили це показово з ініціативи Юрія Оксенюка.

«Я хотів зробити взагалі інакше, але на це не було часу. Я хотів зробити для наших волинських кіборгів нові шеврони – «Захисник Донецького аеропорту». Адже останнім часом слово «кіборг» стало трохи «зашкварним». Ми хочемо розмежувати ці дві катерогії. Ми не одобряємо те, що Юлю назвали «кіборгом». І ми не хочемо бути «юліними кіборгами», - пояснює Ваврищук.

Як на вчинок відреагували на малій батьківщині «юліного кіборга»?

Всеукраїнська спілка учасників бойових дій в АТО «Побратими України», яку очолює Микола Миньо, зареєстрована у Закарпатській області. Сам Микола Миньо – корінний ужгородець, Відтак не дивно, що найбурхливіша рекація на вчинок Миня – у закарпатських атовців.

Частина з них заявляє про виключно політичні інтереси Миня та «Побратимів України». До того ж політична партія із такою ж назвою – «Побратими України», за даними ЄДРПОУ,  зареєстрована ще до війни - у 2008 році. Тож земляки кажуть, що політичні амбіції «закарпатський кіборг» міг мати ще далеко до початку війни.

Зокрема 27 січня на Закарпатті провели З'їзд голів ветеранських організацій краю, який засудив вчинок Миколи Менья. За словами  голови правління Ліги ветеранів АТО та бойових дій «Карпатська Земля» Івана Удута, захід провели для «обговорення ганебного вчинку голови всеукраїнської спілки АТО «Побратими України» Миньо Миколи Миколайовича на Форумі Єднання Ю.Тимошенко, який спаплюжив честь славного ім’я «кіборг», виступивши у її підтримку від імені учасників російсько-української війни, а також, «запросивши» на форум інших УБД, чим самим підставивши їх».

Більше того, як розповідає один із закарпатських активістів на умовах анонімності, тут «Побратими України» пов'язані із впливовими генералами та політиками Закарпаття, які на цих виборах зробили ставку не на чинного президента, а на його найрейтинговішу опонентку. І саме цим пояснюється його виступ на з’їзді 22 січня.

Окрім того, «Побратими України» підтримали кандидатуру Євгена Ластівки на виборах у Іршавській ОТГ на Закарпатті. Ластівка відомий тим, що у 2013 році від імені «підкарпатських русинів» записав звернення до Володимира Путіна.

Що кажуть самі «Побратими України»?

Перший заступник голови «Побратимів України», волинянин Юрій Хомич пояснює, що їх підтримка Юлії Тимошенко є щирою та оголошена на відкритому з'їзді організації.

«Конституція України гарантує нам право вибору. Ми ж не критикуємо тих «атошників», які стоять разом із Порошенком чи іншим кандидатом. Ми маємо право вибору і сказали своє слово. Я підкреслюю: ми підтримали не партію «Батьківщина», а саме кандидата в президенти Юлію Тимошенко», - пояснив Юрій Хомич.

За його словами, кожна людина, і учасник АТО в тому числі, має право підтримувати політиків. Мовляв, «Побратими України» ніколи не заявляли, що всі «кіборги» підтримують Тимошенко. Хомич пояснив, що попри певні позитивні кроки, до чинної влади також є багато питань щодо підтримки армії та «заробляння на війні».

Лідер волинського осередку «Побратимів України» Юрій Ганджала додає, що вони висловили позицію лише своєї організації та не хочуть критикувати ті спілки «атовців», які підтримують інші партії. За його словами, люди, які здають ордени, «можуть бути пов'язані із іншими кандидатами, тому роблять це так показово».

«Головне для всіх лишатись нормальними людьми незалежно від політичних вподобань. Рано чи пізно вибори закінчаться, а нам відбудовувати Україну все одно разом. І бажано лишити можливість без сорому дивитись один одному в очі», - вважає він.

Антон Бугайчук (для "Першого")


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Поруйнований і без стіни: Луцький замок 100 років тому. ЗГАДАТИ ВСЕ
Наступна новина У Брищі знайшли отруйні викиди. ФОТО
Останні новини
Схожі новини