Поляки назбирали на «Байрактар» для українців 7 мільйонів злотих

Поляки назбирали на «Байрактар» для українців 7 мільйонів злотих
Фото: commons.wikimedia.org

Від двох і до 20 тисяч злотих жертвують поляки на «Байрактар» для України. Збір коштів організував трохи більше тижня тому польський журналіст Славомір Сєраковський.

Про це повідомляє ТСН.

На його книжковій шафі український прапор, на руці синьо жовті шнурочки – Україна в його серці, а ще тверде переконання, що росію треба і головне можна здолати.

«Я постійно стежу за тим, що відбувається в Україні і коли вкотре почув, що на Донбасі дуже гаряче і тривають важкі бої, тоді мені прийшла в голову ідея, що треба зібрати на «Байрактар». Це була цілком спонтанна ідея. Я не мав подібного досвіду, я не знав, що литовці готувалися до збору кілька тижнів і добре що не знав, бо може б тоді не наважився розпочати наше збирання», – каже польський журналіст.

Славомір кількадесят разів на день перевіряє рахунок і радіє кожній сотні. Каже сто злотих – це середня сума, яку поляки жертвують на турецький бойовий дрон. На цю мить жертводавців понад 61 тисяча. На рахунку майже 7 мільйонів злотих, всього треба 22.

«Насправді, це рекордна швидкість збору коштів у Польщі. Був такий стрибок, здається, в суботу, коли долучився найбільший польський телеканал, тоді під час ефіру і після нього за кілька годин ми зібрали півтора мільйона злотих», – розповідає Славомір.

Журналіст щодня дає щонайменше 5 інтерв’ю про збирання на «Байрактар». Окрім інтерв’ю, Славомір постійно телефонує знайомим акторам, художникам, політикам і просить публічно підтримати його ініціативу. Однією з перших відгукнулася багаторазова номінантка на «Оскар» і лауреатка «Золотого глобуса» Аґнєжка Голланд.

«Пам’ятаймо про Бучу, пам’ятаймо про Маріуполь, пам’ятаймо, що зараз відбувається на Донбасі і в цілій Україні, на яку летять російські ракети і бомби. Розумію, що ми вже багато допомагаємо гуманітарно, але потрібна зброя. Тому всіх закликаю пожертвувати гроші на «Байрактар». Він допоможе зберегти багато людських життів», – закликала вона.

Зі спонтанної ініціативи одного польського журналіста акція «Байрактар для України» вже стала народною.

«До мене підходять люди на вулиці і кажуть, що дуже вболівають за збір коштів і хочуть, щоб все вдалося. Деякі поляки постійно заходять на сторінку і перевіряють скільки вже зібрано», – розповідає Славомір.

За збором коштів на дрон уважно стежать і в Україні.

«Написало ваше Міністерство оборони в Твітері, що вони вдячні полякам за збір грошей і ця реакція міністерства справила на поляків велике враження. Фактично легімітизувала цю акцію. Сподіваюся, до неї долучаються польські відомі політики і наш уряд», – каже журналіст.

Дякують полякам і українські захисники з гарячих точок. Відео подяк шлють і українські журналісти, письменники, звичайні люди з усієї України. Та найбільше розчулюють і мотивують, каже Славомір, дитячі слова підтримки.

«Байрактар» – один з символів української боротьби. Хоча наразі зібрано лише третину від потрібного, журналіст певен, все вдасться і «Байрактар» від поляків українці точно отримають.

«Хочемо зібрати і показати полякам, що в Україні немає відпусток і вихідних, українці без перепочинку борються і за себе і за нас. І якщо поляки їдуть у відпустку, то не мають забувати про війну в Україні і переказувати гроші. «Байрактар» – це меленький пазл, але символічний, і, я певен, істотний», – додає чоловік.

Нагадаємо, збір коштів на дрон для українців анонсували 28 червня, надихнувшись успішним збором у Литві та Україні. Перший мільйон зібрали всього за два дні. Необхідні 22,5 млн злотих планують зібрати за 30 днів.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина В Устилузі організовують благодійний захід на підтримку ЗСУ
Наступна новина Волинському військовому підрозділу передали автомобіль та екскаватор
Останні новини
Схожі новини