Помер Олександр Пономарів. 5 цікавих фактів про видатного мовознавця

Помер Олександр Пономарів. 5 цікавих фактів про видатного мовознавця
Олександр Пономарів

Доктор філологічних наук, професор Олександр Пономарів, який усе своє життя присвятив розвиткові та захисту української мови, помер вранці 14 жовтня у віці 84 роки.

Про це повідомляє BBC News Україна із посиланням на дружину науковця.

17 жовтня професорові мало виповнитися 85 років.

Останнім часом професор серйозно хворів – мав перелом хребця.

Він став легендою Київського національного університету імені Шевченка, адже викладав там понад сорок років. Більшість часу – на факультеті журналістики КНУ, який згодом перетворився на Інститут журналістики.

До навчання журналістів працював в Інституті мовознавства імені Потебні.

Сотні вдячних студентів і сотні наукових та публіцистичних праць. Він перекладав на українську із новогрецької мови та п'яти слов'янських мов. Був одним із найактивніших членів товариства української мови «Просвіта» та Правописної комісії, яка виправляла зрусифіковану українську мову.

А також багато років був незмінним блогером на сайті ВВС News Україна. Йому писали сотні людей, аби отримати відповіді на питання про труднощі правопису чи перекладу українською.

5 цікавих фактів про мовознавця

  1. Народився у російському Таганрогу, але розповідав, що це була етнічна українська територія, заселена вихідцями з південної Чернігівщини та Полтавщини. 
  1. Своє прізвище «Пономарьов» вважав «зросійщеним». Саме тому змінив його на українське – «Пономарів».
  1. Був серед тих представників інтелігенції, які у 2019-му написали відкрите звернення до українського народу із закликом не обирати президентом Володимира Зеленського.
  1. Став вірним захисником і популяризатором українського правопису, затвердженого 2019-го. Був членом правописної комісії, яка впродовж 15 років готувала новий правопис.
  1. Був серед тих лідерів громадської думки, які зверталися до тодішнього президента Віктора Януковича із вимогою скасувати так званий мовний закон «Ківалова-Колесниченка», який надавав ширші права російській мові.

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина На луцькому соборі-довгобуді урочисто встановили третій купол
Наступна новина Госпіталі МВС та СБУ можуть використати для лікування хворих на коронавірус, – Ляшко
Останні новини
Схожі новини