Про те, що болить усім: вихованці волинської спецшколи влаштували творчу імпрезу

Про те, що болить усім: вихованці волинської спецшколи влаштували творчу імпрезу

Про діток з особливими освітніми потребами часто кажуть: обійдені долею. Але цей вислів – точно не про них. Щирі, емоційні, безпосередні й готові обійняти цілий Всесвіт – такими є вихованці Заболоттівської спеціальної школи Волинської обласної ради.

У суботу, 20 травня, у Волинському академічному обласному театрі ляльок дітлахи з особливими освітніми потребами презентували концертну програму «Вільна. Особлива. Незалежна. Амбіційна», що її підготували разом з учителями, які вкладають у їхній розвиток не лишень знання, а й тепло своїх сердець, пишуть «Волинські новини».

На великій сцені ці діти вперше у житті декламували вірші, співали й танцювали. А потому радо обіймали своїх гостей – так, як уміють тільки вони. Запрошували на фотосесію та пригощали імбирним печивом.
 

Окрім концертної програми, підопічні Заболоттівської спецшколи підготували й мистецьку виставку, на якій представили роботи, що їх створили на заняттях з арттерапії: вироби з глини та картини направду дарували естетичну насолоду гостям. На запитання про те, як у роботі з особливими дітьми вдається досягти таких неймовірних результатів, їхні наставники усміхаються, мовляв, насправді це не потребує надзусиль – їх просто треба любити.
 

«Ідею провести такий концерт нам підказала мисткиня Тетяна Мялковська після того, як наші дітки побували у таборі в Замлинні, де вони провели десять незабутніх днів, – розповідає директорка Заболоттівської спецшколи Ольга Головій. – Побачивши, як діти там розкрилися під час арттерапії, вона запропонувала підготувати постановку».

Зі слів Ольги Яківни, генератором ідей і натхненницею імпрези стала вихователька закладу Юлія Тарасюк.

«Юлин брат Василь Тарасюк, Герой України, воює з 2014 року. Тож ця тема їй надзвичайно болить, а відтак і сценарій вийшов таким глибоким і проникливим, – зазначає очільниця закладу. – Ми дуже хвилювалися. Але, знаєте, наші діти – особливі у найкращому сенсі цього слова. Вони відкидають усі комплекси і викладаються на повну. Цією постановкою вони розказали про те, що болить усім нам. Вони мріють про те, щоби припинилася війна і щоб не гинули люди».

«Наші дітки перебували в таборі у межах проєкту «Теплі долоні». І ми, їхні вчителі, дивлячись на роботи, які вони створили, були вражені тим, наскільки багатий їхній внутрішній світ, – ділиться Юлія Тарасюк. – Тому й вирішили поєднати виставку з концертом. Наші діти дуже люблять співати, танцювати. Такі заняття мають надзвичайний терапевтичний ефект».

Юлія додає: часто доводилося репетирувати в укритті під час повітряних тривог. І ці репетиції допомагали вгамувати емоції, налаштуватися на позитивну хвилю.

«Лишень подивіться, як горять їхні оченята, які вони щасливі від того, що їм аплодують, що вони – як справжні артисти, вбрані у гарні костюми, – усміхається дівчина. – Отакі цінні емоції варті усіх докладених до організації нашого концерту зусиль».

«Ми не чекаємо дива, а творимо його самі, – каже директорка спецшколи. – У цей непростий час ми намагаємося робити все, аби нашим діткам було комфортно, аби вони почувалися у безпеці. Ми їх підтримуємо, шукаємо шляхи до їхніх сердець. Ці сердечка особливі. У них стільки любові, що її стане на увесь світ. І вони тягнуться до нас. Це тішить, бо дає впевненість – ми все робимо правильно. Їхніх обіймів вистачає на те, щоб жити в позитиві цілий день».

«Я сьогодні отримала чимало позитивних емоцій. Сльози наверталися на очі. А це означає, що все, що ми сьогодні побачили, зроблено з любов’ю, – зауважила начальниця управління освіти і науки Волинської ОДА Наталія Матвіюк. – Ви – найкращі. Ви перебороли страх, вийшли на цю велику сцену. Ви – переможці!»

Ольга Яківна додає: у їхній школі не зважають на висновок у медкарті. Не шукають причин, а віднаходять шляхи.

«Можливо, ми певною мірою кидаємо виклик діагнозу. Кидаємо виклик суспільству, яке не завжди приймає цих дітей, – провадить очільниця закладу. – І просимо громадськість сприймати їх поза межами школи, коли вони підуть у доросле життя. Бо для них це надважливо. Вони обділені в одному, але обдаровані в іншому. У цьому можна переконатися, лишень поглянувши на їхні творчі роботи. Вони бачать світ краще, досконаліше, відчувають гостріше, помічають те, чого в суєті життя не помічаємо ми».

«Ми дуже хотіли показати наших дітей і те, чого вони навчилися. Адже наприкінці навчального року виникає питання, щоби набрати перший клас. І часто батьки бояться віддавати особливих діток у спеціалізований навчальний заклад, – зауважує вчителька Людмила Янчук. – Ми хочемо донести те, як у нашій школі ці чудові дітки розвиваються, розкриваються, вчаться ставати самостійними. У нас для цього є весь потенціал – педагоги, логопеди, вихователі, відповідна навчальна програма. А найголовніше – любов і багато спілкування. А це те, чого ці діти дуже потребують».

Перед власним виступом цього дня вихованці Заболоттівської спецшколи мали нагоду переглянути виставу, яку їм подарували актори Волинського академічного обласного театру ляльок. Для них це було також вперше. Звісно, лялькові вистави для дітей не дивина, але зазвичай вони їх переглядали вдома – у актовій залі спецшколи. А тут – велика сцена, яскраві декорації, захопливий сюжет. Одне слово, коли у них запитали, що з цього неймовірного дня запам’ятають, в один голос заявили: «Класну виставу і виступ на сцені!»

«Я дуже щасливий, що сьогодні нам вдалося подарувати дітям радість від вистави, яку вони подивилися. Дуже щемливо було спостерігати за ними, неймовірно приємно, що вони такі вдячні й такі уважні глядачі, – ділиться враженнями керівник театру Вадим Хаїнський. – Їхній концерт усі гості дивилися зі сльозами на очах. Ці дітки зуміли достукатися до кожного серця, зуміли показати те, як переживають війну. Але вони мають силу працювати, творити та показати все, на що спроможні. Я неймовірно вдячний усій команді викладачів і вихованців, що для свого дійства вони обрали наш театр».

Керівник театру додає: неймовірне враження на нього справила і виставка дитячих робіт, адже це дозволило поглянути на світ їхніми очима.

По завершенню концерту діти радо позували у фотозоні, ділилися враженнями. Сімнадцятирічний Сергій Гламазда розповів, що сьогодні у нього – неймовірний день. Хоч він і не виступав, але був старшим помічником у вихователів. Після школи, каже, вивчиться на будівельника і зводитиме гарні будинки.

П’ятикласниця Марійка Сущ зізналася: перед виступом дуже хвилювалася, але все вийшло. А ще показала свою картину.

Першокласниця Оля Козловська на концерті виконувала роль пташечки. У Луцьку, каже, побувала вперше. А виставу, яку сьогодні подивилася, запам’ятає надовго.

Цього дня вихованці Заболоттівської спецшколи, окрім лялькового театру, побували ще й на екскурсії у Луцькому зоопарку. Тож вражень, якими ділитимуться з батьками й друзями, вистачить надовго.

Оксана ГОЛОВІЙ
Фото Олександра ДУРМАНЕНКА


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Луцьку відбудуться лицарські бої: виручені кошти підуть на ЗСУ
Наступна новина Неподалік Луцька згоріло 2 гектари поля: розшукують паліїв. ФОТО, ВІДЕО
Останні новини
Схожі новини

Публікації відсутні