Продукти в Україні ще подорожчають через пандемію

Продукти в Україні ще подорожчають через пандемію
Фото ілюстративне

В Україні швидко дорожчають продукти: ціни на соняшникову олію, хліб, яйця, м'ясо-молочну продукцію зростають на очах. 

І цей процес продовжиться через світову пандемію, – повідомляє Фокус.

Минулий рік став мало не рекордсменом зі зростання цін на сільськогосподарську продукцію і продукти харчування в багатьох країнах. З приходом 2021-го темпи подорожчання продовольства не зменшують оборотів.

Головна причина здорожчання — пандемія COVID-19, яка спричинила низку негативних наслідків для світової економіки. Це і порушення логістики, і криза на ринку праці, і збитки бізнесу через карантинних обмежень. Подорожчали корми, добрива, тара і упаковка. Все це відбилося на собівартості продукції, а також її доставці.

Істотний вплив на ціни зробили скорочення врожаю у багатьох країнах (Україна не виняток), епідемія пташиного грипу, яка зачепила агросектор Євросоюзу, і африканська чума в Китаї, що бушує там другий рік поспіль. У результаті поголів'я свиней у Піднебесній за 2019-2020 роки скоротилося мало не наполовину.

Раніше НБУ говорив про інфляцію 7%, але зараз прогнозує 8% за підсумками 2021 року. Хоча хороший урожай здатний трохи пригальмувати зростання цін

Крім того, штовхають ціни вгору зростаюче споживання продовольства і зміна пріоритетів споживачів. Пандемія підвищила попит на здоровий спосіб життя, "чисте" харчування. І хоча тренд з приставкою "еко" — історія давня, у 2020-2021 роках ця тема стала надзвичайно популярною. Логічно, що натуральні і корисні продукти коштують дорожче, тому спостерігається зростання цін на харчову продукцію.

Динаміка світових цін на цукор, пшеницю і кукурудзу

Невблаганно ростуть ціни на цукор. На біржах його вартість за півроку зросла на 15%. Щоправда, ФАО повідомляє про те, що в лютому індекс цін на цукор вперше за три місяці пішов на спад завдяки збільшенню експорту з Індії. Але чи надовго? Попит на цей продукт дуже високий, особливо в Китаї, який "пилососить" ринок продовольства, накопичуючи запаси. Проте є проблеми з поставками цукру з-за дорогу логістику.

Але головний рекордсмен за темпами зростання цін — рослинні олії. Вартість пальмової з квітня 2020-го по квітень 2021 року зросла на 90%, соєвої — на 131%, а соняшникова подорожчала на 95%. Як пояснюють аналітики ФАО, ціна на пальмову олію зростає на тлі збільшення попиту на неї в усьому світі і з огляду на низькі запаси у найбільших країн — експортерів Індонезії та Малайзії, які контролюють понад 80% поставок.

Соєва олія дорожчає внаслідок перебоїв у виробництві в Південній Америці. Зокрема, однією з причин стали страйки в Аргентині на заводах з переробки сої. Крім того, зріс попит на соєву олію з боку виробників біодизельного палива.

Стрибок цін на соняшникову олію пояснюється падінням пропозиції. Україна, найбільший експортер соняшникової олії в світі, за I квартал поточного року скоротила її постачання порівняно з аналогічним періодом 2020 року на 26%. До того ж попит на цей продукт разом з ростом цін на нього теж став згасати. Виникла патова ситуація: олія залишається дорогою не тільки тому, що її не продають у потрібних обсягах, а й тому, що купувати її ніхто особливо не хоче.

Свині, птиця, молоко: ціни на м'ясо-молочну продукцію

Зростання цін не обійшло стороною і ринок м'ясо-молочної продукції. Індекс цін ФАО на м'ясо з початку 2021-го піднявся більше ніж на 4%, а на молочну продукцію — на 8%. У здорожчанні м'яса знову винен Китай, який активно імпортує птицю і особливо свинину, намагаючись заповнити втрати після епідемії африканської чуми. Тільки в березні Піднебесна закупила 460 тис. т свинини — на 16% більше, ніж в аналогічному місяці 2020 року. А загалом за I квартал 2021-го імпорт м'яса в Китай виріс на 22%.

Зростання цін на молочну продукцію головним чином пов'язане зі збільшенням її споживання в Європі, де після тривалого карантину поступово відновлює свою роботу ресторанний бізнес. Підігріває попит на молоко Азія. Та й загалом прогнози щодо молочного ринку говорять про те, що обсяги виробництва цієї продукції зростатимуть весь рік. Тому в другому півріччі, швидше за все, відбудеться зниження цін. Саме такий сценарій озвучують аналітики голландського Rabobank.

Наздоженемо і переженемо. Ціни на продукти в Україні зростають... і будуть рости

За зростанням цін Україна не відстає від глобальних тенденцій. За даними Держслужби статистики, інфляція в Україні в I кварталі склала 7,4% відносно аналогічного періоду минулого року. А всього за рік з березня 2020 року по березень 2021-го споживчі ціни зросли на 8,5%.

Щоб переконатися у тому, що все дорожчає, досить зайти в будь-який продуктовий магазин. Хліб за рік виріс в ціні майже на 15%, м'ясо — на 6%, соняшникова олія — на 50%, цукор — на 65%, а яйця здорожчали більше ніж удвічі.

Ми увійшли в період цінового зростання, який не обмежиться одним сезоном. Ціни будуть рости як на зерно, так і на олійні культури.

Експерти пояснюють, що, незважаючи на пандемію коронавірусу, в Україні зберігається зростання споживання з боку населення, яке є основною причиною інфляції.

"Не обійшлося без внеску адміністративно регульованих цін. Порівняно з серединою 2020 року зросли ціни на газ, а з 2021 року уряд скасував пільговий тариф на 100 перших кВт електроенергії [для побутових споживачів]", — перераховує чинники впливу на ціни Євгенія Ахтирко, аналітик інвесткомпанії Concorde Capital.

Національний банк, коментуючи ситуацію з цінами, уточнює, що м'ясо, перш за все курятина і яловичина, а також молоко і яйця подорожчали в результаті скорочення виробництва і збільшення вартості кормів. Ціни на цукор і борошно зросли на тлі високих світових цін і падіння врожаю цукрових буряків і пшениці. Через скорочення запасів дорожчали капуста, буряк і морква. А ось ціни на картоплю, навпаки, знизилися через її надлишок на ринку. З цієї ж причини в нинішньому сезоні сильно подешевшала цибуля.

Особливо викликає обурення покупців космічна вартість соняшникової олії на полицях супермаркетів — за літр просять вже 60-70 грн. Мовляв, як же це можливо в країні, яка постачає цей продукт для половини планети.

"Пікові значення вартості пальмового масла і скорочення обсягу врожаю соняшнику в Україні у 2020 році стимулювали різке подорожчання соняшникової олії. Аргумент, що ми є основним виробником олії та лідером з її експорту в світі, у цьому випадку не працює, оскільки собівартість виробництва по всьому ланцюжку зросла", — пояснює Марія Колесник, керівник аналітичного департаменту компанії ProAgro.

Вона додає, що торішні несприятливі погодні умови в основних країнах-виробниках соняшнику додатково розігрівають ціни на майбутній урожай. З цього напрошується висновок, що дешевшати олія не буде.

Втім, в історії з цінами на олію не можна виключати спекулятивний внесок супермаркетів, які, користуючись ажіотажем, здувають ціни. Цією ситуацією зацікавився навіть Антимонопольний комітет, який вивчає причини зростання цін на яйця, соняшникову олію та цукор. Втім, альтернативна соняшниковій оливкова олія [стовідсотковий імпорт, Україна її не виробляє] все одно коштує набагато дорожче — 196-390 грн/л. У поточному році передумов, що соняшникова "наздожене" в ціні оливкову, експерти не бачать.

"Більшість аналітиків схиляється до думки, що ми увійшли в період цінового зростання, який не обмежиться одним сезоном. Принаймні, я не бачу підстав для того, щоб у наступному році інфляційні процеси зупинилися. На мою думку, ціни будуть рости як на зерно, так і на олійні культури, отже, на продукти їх переробки і у 2021-2022 роках", — вважає Марія Колесник.

Погоджується з нею і Євгенія Ахтирко, яка впевнена, що споживча інфляція в Україні має ефект снігової кулі: "Це коли зростання цін на певні групи товарів призводить до ланцюгового зростання цін в економіці загалом".


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина В Єрусалимі зійшов Благодатний вогонь. ВІДЕО
Наступна новина У центрі Луцька вже святять паски
Останні новини
Схожі новини