Репортаж Олени Лівіцької – у трійці кращих «Самовидця»

Репортаж Олени Лівіцької – у трійці кращих «Самовидця»
Олена Лівіцька

Журналістка нашого видання – серед переможців «Самовидця». Як повідомили організатори конкурсу, Олена Лівіцька виборола друге місце.

Як йдеться на сторінці «Самовидця», Олена Лівіцька надіслала на конкурс репортаж «Неля. НЕкохання» – і потрапила з ним у десятку фіналістів.

Переможцем дев’ятого конкурсу конкурсу художнього репортажу «Самовидець» стала Єва Райська (Маріанна Максимова) (репортаж «Молитвами Нарциси»). Другу сходинку посіла Олена Лівіцька (репортаж «Неля. НЕкохання»), а третю – Оксана Расулова (репортаж «Палаюча пташка»).

Переможці отримають грошові винагороди, а усі 14 репортажів вийдуть окремою збіркою у видавництві «Темпора».

«Я давно чекала нагоди спробувати себе у «Самовидці». Для репортажиста – то як вища проба. Однак не хотілося шукати історію чи героя навмисне – на задану тему. Хотілося, щоб тема конкурсу була от саме про якусь мою конкретну історію, щоб вона в мені вже «сиділа», – розповідає Олена Лівіцька.

«Навесні пішла з життя героїня одного моїх текстів. І тема цьогорічного конкурсу була саме для неї, для її історії. Вона не про кохання, а про НЕкохання. І я сіла писати новий текст. Він про місто початку 2000-х, про сутенерку Нелю, її драму і її світ, який звузився до чотирикутника на міському цвинтарі в день, коли цвіли вишні і розгулював перший ковід».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Олена Лівіцька із «Першого» здобула нагороду у загальнонаціональному конкурсі «Честь професії»».

Олена Лівіцька за фахом – філолог. Працює в редакції «Першого каналу соціальних новин». Авторка проекту «Занесло в село», що виріс з рубрики, а нині живе у соцмережах як локація для коротких текстів і світлин про унікальне у простому. В журналістиці любить розповідати історії, тому реалізує це у репортажах.

«Жанр художнього репортажу я повноцінно відкрила для себе у 2016-му. Коли про нього заговорили частіше. Коли на лонгріди почали знаходитися читачі. Коли я побачила, що в такому форматі найкомфортніше розповісти історію. Це найзручніший жанр для експериментів», – говорить Олена.

«Репортаж «Неля. Некохання» має струнку і захопливу драматургічну структуру, яка завершується вельми зворушливою і несподіваною кодою. Фінал життя «людини з маргінесу», описаний авторкою, проявляє і амбівалентність, і соціальну детермінованість долі окремої людської одиниці в умовах пострадянського суспільства.

Авторка достатньо вміло працює з деталями і дрібничками, а описовість вдало поєднує з прискіпливим аналізом тіньової й забороненої ітерації любові.

Також сильною стороною цього репортажу є уникання моралізаторства й оцінок: перед читачем постає не сувенірна сильветка, а людина з плоті та крові», – вважає Андрій Бондар, член журі «Самовидця», письменник, перекладач, публіцист.

До слова, цьогоріч Олена Лівіцька – також серед серед фіналістів ще одного престижного журналістського конкурсу.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Деталі зіткнення мотоцикліста та патрульних у Луцьку
Наступна новина Запрацювала платна парковка в центрі Луцька. У перший же день - 26 штрафів
Останні новини
Схожі новини