Роботи вистачить всім: як на Горохівщині лісівники допомагають громадам. ФОТО

Роботи вистачить всім: як на Горохівщині лісівники допомагають громадам. ФОТО
Горохівський район - один з найменш заліснених на Волині, але лісники тут активно допомагають громадам

Просто робити свою справу і не «сунути носа» у чужі проблеми – неактуальне в сучасному світі правило. Робити добрі справи, допомагати нужденним – фактично умова існування бізнесу, який хоче поваги до себе. Лісники дотримуються її, як ніхто. Залишатись осторонь чужих негараздів вони не звикли, хоч і працюють здебільшого там, де замість звичного людського гамору – лише спів птахів і ні душі навколо.

«Головне завдання – змінити мислення людей»

Директор ДП «Горохівське лісомисливське господарство» В’ячеслав Дейнека працює на Горохівщині лише півтора місяця. До цього він був головним лісничим у Ратнівському лісгоспі, ще раніше – працював на Львівщині. Він запевняє – де б не жив, а всюди лісники допомагають громадам і навпаки.

«Круглий рік ми залучаємо місцевих до різних акцій – з посадки і прибирання лісу. Щоразу долучаються десятки і сотні людей. Натомість до нас звертаються за допомогою у ремонті доріг, комунальних приміщень, церков, благоустрої, ставимо нові зупинки у селах, облаштовуємо рекреаційні зони, робимо озеленення», - розповідає лісник.

Директор ДП «Горохівське лісомисливське господарство» В’ячеслав Дейнека працює на Горохівщині лише півтора місяця
Дерев’яні зупинки – «фішка» лісників

Чоловік зазначає, що найбільше до масових акцій тут намагаються залучити дітей і молодь, бо саме вони творять майбутнє країни.

«Наше головне завдання – змінити мислення людей. Щоб вони розуміли – чисто не там, де прибирають, а там, де не смітять. Хто був на акціях з прибирання лісу, сам вже не кидатиме непотріб собі під ноги», - наголошує В’ячеслав Дейнека.

Представники громади дякують за допомогу

«Лісники – яскраві представники Горохівського району. Вони не лише виконавці своєї роботи, а й ініціатори багатьох починань. Минулого тижня організували посадку модринового лісу. Багато хто з нас вперше бачив це дерево. Але як приємно знати, що пуста ділянка землі тепер засаджена лісом! Вибори виборами, але про майбутнє потрібно думати», - наголошує голова Горохівської РДА Юлія Гринчук.

З її слів, лісники допомагають відновлювати пошкоджені пожежами будинки, облаштовують відпочинкові зони та організовують дитячі лісові школи.

Голова Горохівської РДА Юлія Гринчук
Заступник військового комісара Горохівського району Денис Шелін
У Холонівській сільській раді роблять новий стадіон. Кажуть, проситимуть лісників допомогти з лавочками
Холонівський сільський голова Олександр Мартинов

Заступник військового комісара Горохівського району Денис Шелін додає, що лісгосп неодноразово допомагав, як військовим на сході, так і військовому комісаріату.

«Наші лісники не забувають про тих, хто був на сході, сім’ї загиблих – постійно допомагають їм з дровами», - каже заступник воєнкома.

«Хлопцям-атовцям ніколи не відмовляють. А ще ми стадіон новий робимо, то скоро проситимемо допомогти з лавочками», - додає Холонівський сільський голова Олександр Мартинов.

Дітей вчать любити ліс змалку

У Борочичівській школі рік тому створили шкільне лісництво. Тепер діти не лише їздять до лісу, де вчаться розрізняти дерева за сухим листям, обгороджують мурашники, ставлять годівнички, а й захищають на конкурсах наукові роботи.

«Мені подобається, тому що ми їдемо у ліс, збираємо жолуді, дерева садимо, робимо годівнички для птахів», - каже дев’ятикласник Олег Навроцький.

«Нещодавно ми посадили три гектари модрини європейської і гектар ялини, щоб тварини мали де жити, а ми – відпочивати», - додає шестикласник Роман Осіпов.

«Намагаємось зробити так, щоб діти любили і поважали ліс, бачили його красу. Тоді вони не тільки самі любитимуть ліс, а й передаватимуть це іншим», - пояснює очільниця шкільного лісництва Наталія Луговська.

У борочичівських школярів немає шансів не любити ліс. Бо як збайдужіти до того, за чим роками наполегливо доглядаєш?

Учасники шкільного лісництва регулярно ходять до лісу: прибирають його, вивчають дерева, обгороджують мурашники...


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Горохівський район – лідер на Волині за кількістю переходів до ПЦУ
Наступна новина На Волині з кладовища вандали покрали пам'ятники
Останні новини
Схожі новини