Русалки з вінками та багаття: як святкували Івана Купала у волинській Гущі. ФОТОРЕПОРТАЖ

Русалки з вінками та багаття: як святкували Івана Купала у волинській Гущі. ФОТОРЕПОРТАЖ

Масштабне святкування Івана Купала відбулось у селі Гуща Любомльського району у суботу, 7 липня.

Цього року на фестиваль приїхали не лише гості зі всієї Волині, а й і з сусідньої Республіки Польща – війт і представники гміни Лешньовіце з колективом «Кумовянки».

«Івана Купала – це традиційне для села Гуща свято, яке відбувається не один десяток років. 5 років тому ми почали тут проводити фестиваль, на який щороку приїжджають гості з Польщі. Зранку вже відбувся чемпіонат з риболовлі, нині – завершився турнір з волейболу і розпочалась концертна програма з лотереєю.

Цього року на Івана Купала буде багато забав і веселощів, а також багато подарунків. До речі, це свято вдалось організувати завдяки підтримці обласного та районного осередку партії ВО «Батьківщина», - розповів в.о. старости, колишній сільський голова Гущі Олексій Нестерук.

Зокрема, до села Гуща на святкування Івана Купала приїхали і заступник голови Любомльської районної ради, очільниця районної партійної організації ВО «Батьківщина» Ганна Сачук та заступник голови Волинської обласної партійної організації ВО «Батьківщина» Андрій Козюра.

«Я радий вітати вас на цьому святі, бо це – наші традиції, наші звичаї, які передавались з покоління в покоління і закарбовані в генетичному коді кожного свідомого українця. Ми повинні берегти історію і пишатись своєю національною ідентичністю. Я бажаю вам гарного веселого свята і дуже сподіваюсь, що усе те зло, побачивши таку гарну ватру омине усіх стороною, а принесе у ваші домівки лише щастя, радість та злагоду. Ми повинні мріяти про щось хороше, розвивати свій край, а не шукати кращого життя на заробітках.

«Новий курс» ВО «Батьківщина», який презентувала Юлія Тимошенко має налаштувати суспільство на новий лад і нове майбутнє. Я знаю, наскільки всі розчаровані тим, що відбувається в країні. І переконаний, що тільки системні зміни можуть покращити рівень нашого життя», – зазначив у своєму вітальному слові заступник голови Волинської обласної партійної організації ВО «Батьківщина» Андрій Козюра.

Його думку підтримала й заступниця голови Любомльської районної ради Ганна Сачук, яка висловила слова вдячності мешканцям села Гуща за активну життєву позицію і щиру гостинність.

«Свято Івана Купала у Гущі просто неймовірне, бо тут вкладають душу у свою роботу. Ви маєте найбільше багатство – щирих, працьовитих людей, багаті ліси і цілющі озера. Бережіть те, що маєте а ми – будемо підтримувати вас у всі починаннях.

Дуже приємно, що на святкуванні багато не лише старших людей, а й дітей та молоді. А це значить, що наші наступні покоління не забудуть народних традицій і понесуть їх у майбутнє», - наголосила очільниця районної партійної організації ВО «Батьківщина» Ганна Сачук.

Після завершення офіційної частини на святі виступили народні колективи, вокалісти і гумористи з села Гуща та навколишніх сіл Рівненської ОТГ, а також гості з гміни Лешньовіце Республіки Польща – вокальний гурт «Кумовянки».

Виконуючий обов’язки старости села Гуща Олексій Нестерук розповів, що гості з Польщі неодноразово приїжджали у Любомльський район і власне до їхнього села. Адже 5 років, як запрацював спільний українського-польський проект по розвитку зеленого туризму на прикордонних територіях. Участь у ньому взяли окрім Любомльського району 5 польських гмін, серед яких і Гміна Лешньовіце.

«5 гмін у Польщі і наш район почали робити рекреаційні зони і започаткували спільні свята. Ми їдемо до Польщі, вони їдуть до нас, аби налагоджувати зв’язки з сусідніми державами і популяризувати туризм. Для села це великий плюс, бо це і залучення інвестицій і піднесення рівня життя», - розповів Олексій Нестерук.

Так, під час фестивалю у Гущі відбувся конкурс на найгарнішу русалоньку та найкращий віночок. До слова, цьогоріч ВО «Батьківщина» порадувала гостей свята «Купальські заспіви» у селі Гуща чудовими подарунками. Опісля виступів вокалістів і фольклорних колективів та розіграшу лотереї, гості свята пішли дивитись на фінальну частину дійства – пускання дівчатами вінків на воду та запалення великої ватри на березі озера Гущанське.

Текст: Еля КОРОТИНСЬКА (Перший)

Фото: Роман ДОМБРОВСЬКИЙ (Перший)

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Луцьку на вокзалі залишили бабусю
Наступна новина Соціально-економічне становище Волині у січні-травні 2018 року
Останні новини
Схожі новини