Садочки без опалення, школа під шифером та дискотека: візит Сергія Мартиняка у Рожищенський район

Садочки без опалення, школа під шифером та дискотека:  візит Сергія Мартиняка у Рожищенський район

Днями народний депутат України Сергій Мартиняк побував у Рожищенському районі. Децентралізація, підписання декларацій із сімейними лікарями та перебіг ремонтних робіт у закладах освіти та культури – ключові напрямки роботи нардепа в одному із районів його виборчого округу.

У кожному населеному пункті, а їх згідно з планом візиту близько десяти, проблеми різні, однак причина одна – брак фінансування. Садочки, школи, будинки культури, ФАПи, збудовані кілька десятків років тому, відтак потребують модернізації та чималих фінансових вливань. Тож місцева влада неабиякі надії покладає на державні кошти, які надходять з ініціативи народного депутата на соціально-економічний розвиток територій.

Сергій Мартиняк разом із Переспівським сільським головою Віктором Лук’янчуком

ПЕРЕСПА: ШКОЛА БЕЗ ТЕПЛА ТА САДОЧОК ІЗ «ДИТЯЧИМИ» ПРОБЛЕМАМИ

Перша зупинка Сергія Мартиняка у Рожищенському районі – «центр» села Переспа, де зосереджені головні будівлі громади – сільська рада, школа, будинок культури та пошта.

Зустрічає нардепа Переспівський сільський голова Віктор Лук’янчук. Ведучи гостей дорогою до будинку культури, він каже, що мріє про те, аби у недалекому майбутньому ця «центрова» територія була встелена бруківкою та обладнана ліхтарями.

Переспівський будинок культури

 «Чому немає об’єднання?» - перепитує Сергій Мартиняк.

«Можна було б об’єднатися з Мильськом, але юристи знайшли два порушення у рішенні Мильської сільради, тому доведеться чекати 2020 року», - відповів голова громади.

Переступаємо якраз поріг будинку культури, капітальний ремонт якого розпочався у 2016 році. Вже вдалося замінити дах та вікна, на що пішло 645 тисяч гривень.

«Ми б і раніше завершили ремонт у актовому залі, але є дуже багато потреб: амбулаторія, школа, садочок… Минулого року ми додатково надали на утримання садочка 370 тисяч гривень, цього року ще дамо 200 тисяч. Своїми силами встановили світильники, щоб можна було проводити заходи, дискотеки. Встановили більярдний стіл», - розповідає Віктор Лук’янчук.

Актовий зал потребує ремонту

Після будинку культури прямуємо до Переспівської школи, яка розташована неподалік. Педагоги розповідають, що у цей навчальний заклад доїжджають учні із 14 сусідніх сіл.

Школа – потужна, однак ремонту не бачила давно. Найболючіша проблема – опалення.

«На школу треба два котли, а не один. Ми входимо в зиму з одним робочим котлом. Не знаю, чи «вирулилимо». Раніше і клуб опалювався з цієї котельні, зараз вже ні. Котельня опалює лише сільську раду і школу», - розповів сільський голова.

Школа села Переспа
У шкільній котельні справним є лише один котел

За попередніми підрахунками, на переобладнання котельні треба 375 тисяч гривень, які заплановано виділити на закупівлю котла до кінця поточного року.

Крім того, у школі не всі вікна змінені на енергозберігаючі, тому нардеп наголосив, що питання з вікнами треба закрити першочергово. Одразу дав доручення помічнику Олександру Пизі проконтролювати процес заміни вікон. До слова, цьогоріч вже із Державного фонду соціально-економічного розвитку за сприяння нардепа виділено 150 тисяч гривень на заміну вікон.

«Змінимо вікна – зекономимо гроші. Такі речі як утеплення завжди дають користь та економію на опаленні», - сказав Мартиняк.

Вчителі переспівської школи, користуючись нагодою, пожалілися на старі парти.

«В цьому році замінимо всі вікна. Як переоснастити котельню – треба подумати. А от коли усе це зробимо, то на зекономлені на опаленні гроші купите парти», - сказав народний депутат.

Відвідали у Переспі і дитячий садочок. Завідувач радісно зустріла депутатську «делегацію», оскільки в минулих роках цей навчальний заклад вже отримував допомогу з ініціативи нардепа.

У вихованців садочка – якраз тихий час. Сергій Мартиняк переступає поріг дошкільного закладу, старанно витерши ноги, і тихенько запитує в завідувача: «Ну що нового, показуйте?!»

Усміхнена керівниця дитсадка каже, що у них все добре, щоправда групи переповнені, ледь-ледь вміщаються усі діти.

Завідуюча ДНЗ у Переспі

«Проблеми, звісно є, але вони «дитячі», - розповіла вона.

У процесі розмови зізналася, що садочку потрібен музичний центр.

«Подаруємо!» - сказав нардеп, зрадівши від того, що стан справ у садочку хороший.

Вже виходячи із дитсадка, Сергій Мартиняк звертає увагу на відмостку, яка дещо почала просідати навколо приміщення. Нардеп дає доручення помічникові порахувати, у скільки обійдеться її відновлення.

ЯК У «РУКАВИЧЦІ» - САДОЧОК «КАЗКА» У МИЛЬСЬКУ

У  селі Мильськ на депутата чекають сільський голова Олескандр Овруцький та завідувач дитячого садочка «Казка» Лідія Поручнік. Головна проблема цього навчального закладу – потреба у капітальному ремонті покрівлі, вартість якого – 530 тисяч гривень, з яких 400 тисяч буде виділено до кінця року із фонду соцеконому.

«Вікна у садочку змінили на енергозберігаючі коштом районного бюджету, основна наша проблема – це покрівля. Садочок збудований у 1981 році і увесь цей час ніяких ремонтних робіт даху не проводилося. Покрівля вже своє віджила», - зауважує сільський голова.

Садочок в Мильську

Завідувач наголошує, що сприяють руйнуванню даху і сильні вітри

Загалом у садочку є одна група. Максимальна його «потужність» - 21 дитина, а більше, за словами Лідії Поручнік, і потреби немає.

Завідувач розповіла, що група складається із двох кімнат – одна з яких не опалюється, тому в холодні пори року діти і сплять, і їдять, і граються, і займаються, тиснучись в одній кімнаті.

Кміната, яка не опалюється

«У нас тісно, ставимо розкладушки, бо ліжечок на всіх не вистачає, столи відсовуємо… Поки так живемо, коштів нема», - зауважила вона.

ПОЖАРКИ: ШКОЛА, НАКРИТА ШИФЕРОМ, ТА «СЕЗОННИЙ» САДОЧОК

У Пожарках Сергій Мартиняк приїхав оглянути котельню загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів. Два роки тому на її реконструкцію було виділено за сприяння депутата більше мільйона гривень.

Якщо з опаленням у школі проблем більше немає, то впадає в очі покрівля, яка облаштована шифером.

 «Якщо залишати цю школу, то треба робити дах», - роздумує Сергій Мартиняк.

«Перспектива у школи є. Цьогоріч в перший клас прийшло десятеро учнів, на наступний рік чекаємо 8 діток… Якби нас ще об’єднали з Оленівкою, то я була б дуже рада. У нас одна сільрада, а школи дві, там школа стара, 1939 року будівництва», - розповідає директор школи.

«Зрозуміло, що возити дітей з сусіднього села в школу набагато дешевше, аніж утримувати персонал школи. Проблема якраз у персоналі, бо люди бояться, що залишаться без роботи», - каже нардеп.

Поруч зі школою розташований дитячий садочок. Як з’ясувалося, він – сезонний, тобто працює лише у теплу пору року, бо опалення в садку відсутнє.

«Сезонний» дитячий садочок

«Працюємо, поки батьки наших діток пораються на городі. Щоб встигли посадити город і зібрати врожай», - напівжартома розповідають в садочку.

Сергію Мартиняку не до жартів, адже, на його думку, дитячий садочок повинен працювати круглорічно, тому пообіцяв працівникам ДНЗ розробити проект з опалення.

СЕЛО БАШОВА: ДИСКОТЕКИ ДЛЯ ТИХ, КОМУ ЗА 40

У привітному селі Башова Рожищенського району минулоріч проводили капітальний ремонт будинку культури та ФАПу, на що за сприяння нардепа було виділено 700 тисяч гривень.

«Коли мене обрали сільським головою, то тут дах на голову людям падав, зараз вже нічого не тече, опалюємо грубками – дешево і сердито»,- пригадує голова Копачівської ОТГ Олександр Совтис.

Сергій Мартиняк з помічником Олександром Пизою, головою Копачівської ОТГ Олександром Совтисом та завклубом Іриною Зінюк

«І що у вас тут навіть дискотеки є?» - перепитує Сергій Мартиняк.

«Аякже! Організовуємо навіть тим, кому за 40», - відповів сільський голова.

«То й мене запрошуйте!» - усміхаючись, сказав нардеп.

Завклуб Ірина Зінюк провела невеличку екскурсію клубом та ФАПом, який розташований у тому ж приміщенні.

Сергій Мартиняк поцікавився, як відбувається процес підписання декларацій з сімейними лікарями.

За словами голови ОТГ, Рожищенський район є одним із передових у підписанні декларацій в області і копачівська громада у цьому плані не відстає.

«Треба підписувати обов’язково! На утримання сімейного лікаря від держави можна отримати на рік до мільйона гривень за пацієнтів», - наголосив Мартиняк.  

САДОЧОК В КОПАЧІВЦІ – З ДАХОМ ТА БЕЗ ЛІЖОК

Два роки тому у дитячому садочку «Колосочок» в Копачівці майже за півмільйона гривень відремонтували дах, тож народний депутат Сергій Мартиняк навідався і туди.

 «Знаєте, ми зробили так не по-господарськи  -  спочатку ремонти в групах, після чого почав текти дах, тому дуже вдячні за допомогу у його перекритті»,- розповіла завсадочком Валентина Мосійчук.

Але на цьому потреби садка не завершилися.

 «Черга у садочок є, треба нові меблі в групу», - наголосила завідувач.

«А є список того, що треба? Показуйте, тоді будемо говорити», - сказав нардеп.

Пані Валентина повернулася за кілька хвилин із цілим списком необхідного. Садочок планує відривати ще одну групу, яка потребує практично всього.

«Нам треба п’ять трьохярусних ліжок, столи, стільчики, матраци, ковдри, подушки, посуд…В батьків просити я вже не можу, бо і так вони багато зробили для садочка», - продовжувала вона.

На що Сергій Васильович відповів, що з меблями його благодійний фонд «Європейський вектор» допоможе, бо вони коштують найдорожче із усього переліченого, а от решту – вже нехай садочок купує силами громади.

Неподалік школи села Топільне народного депутата чекає голова Рожищенської РДА Інна Гайворонська разом із директором школи.

Саме у цій школі у минулому році був проведений капітальний ремонт даху. Загальна вартість робіт - 1 164 000 гривень, з яких мільйон гривень – субвенція із Державного фонду соціально-економічного розвитку.

Директор школи Валентин Глушко розповів, що загалом школа не має якихось глобальних проблем: дах вже є, каналізація в нормі, опалення  повністю замінене кілька років тому.

«Але бачте – фасад не пасує до нового даху», - акцентує увагу нардепа на обдертому фасаді школи голова РДА Інна Гайворонська.

Сергій Мартиняк пообіцяв врахувати їхні побажання.

Дорогою на Луцьк народний депутат ще заїхав у Рожище, де відвідав бібліотеку, в якій не так давно проводили ремонт фойє. Сергія Мартиняка гостинно зустріли та в знак подяки за зроблене подарували ексклюзивний дарунок.

Оновлене фойє бібліотеки в Рожищі

Текст: Ірина КОСТЮК (Перший)

Фото: Роман ДОМБРОВСЬКИЙ (Перший)


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина НЕгромадський транспорт: лучанин скаржиться на роботу маршрутчиків
Наступна новина У Луцьку відбувся поетичний слем. ФОТО
Останні новини
Схожі новини