Що кажуть у Ратнівській сільраді про безплатне харчування дітей учасників війни

Що кажуть у Ратнівській сільраді про безплатне харчування дітей учасників війни
Фото ілюстративне

У Ратнівській селищній раді зазначили, що забезпечують в повному обсязі харчування пільгових категорій дітей, визначених законом. Дітей учасників війни харчувати ж мають за кошти місцевого бюджету. Вартуватиме це у наступному році, зі слів селищного голови, приблизно 6 мільйонів гривень.

Відтак, найближчими днями скликатимуть погоджувальну раду Ратнівської селищної ради, на якій розглянуть проєкт звернення до Кабінету Міністрів України, Президента України, народних депутатів, Верховної Ради, Міністерства освіти і науки України, Міністерства охорони здоров’я з проханням переглянути систему та організацію харчування дітей в навчальних закладах з можливістю знизити вартість харчування залежно від регіону, закріпити на законодавчому рівні право дітей учасників бойових дій на безкоштовне харчування та передбачити додаткові кошти у місцевому бюджеті для забезпечення належного харчування дітей, – йдеться на сторінці голови Ратнівської громади Віталія Бірука.

Нагадаємо, у селищі Ратне на Волині вирішили відійти від практики безкоштовно годувати у школах та садках дітей учасників бойових дій. У новому році їм компенсуватимуть 50% вартості обідів. У  2021 році діти учасників бойових дій мали право на безкоштовні обіди у школах та садках. Натомість наступного року в громаді вирішили зекономити і компенсувати лише 50% вартості харчування.

«Ця обставина спричинена прийняттям постанови КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ від 24.03.2021 року № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку», якою визначено нові підходи та систему організації дитячого харчування. На 2022 рік згідно з НОВИМИ НОРМАМИ ХАРЧУВАННЯ (затверджених Кабінетом Міністрів України) нам на цей рік потрібно із місцевого бюджету витратити близько 6 млн. грн. Ріст на 4,5 млн. грн або ж в ЧОТИРИ рази (ЧОТИРИСТА ВІДСОТКІВ !!!) а ріст власних доходів (податків, які збирає селищна рада) становить всього 9%.

І це тільки щодо харчування, не враховуючи ціну за електроенергію, яку з бюджету потрібно оплачувати в 2022 році, а це 7,20 грн за кіловат проти 3,80 грн у 2021 рік. ОСОБЛИВІСТЬ ЦЬОГО БЮДЖЕТНОГО РОКУ - ДЕРЖАВА НЕ ДАЛА ДОТАЦІЙНИМ ГРОМАДАМ «СТАБІЛІЗАЦІЙНУ ДОТАЦІЮ», – пояснює голова громади. 

Також він наголосив на жахливому стані навчальних закладів громади і заявив, що ці проблеми також потребують першочергового вирішення. 

«Не я це допустив, проте мені спільно із депутатським корпусом це вирішувати. Сьогодні ми розпочали роботу щодо їх усунення і на це потрібні значні кошти, які ми стараємось забезпечити», – додав Віталій Бірук.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина На Волині більше тисячі дітей щепили від ковіду
Наступна новина Фестиваль «Вітраж Вікенд» у Луцьку. Показали погодинну програму
Останні новини
Схожі новини