Що робити, коли ноутбук не вмикається. Поради фахівців

Що робити, коли ноутбук не вмикається. Поради фахівців
Фото ілюстративне

Якщо у вас виникли проблеми з увімкненням ПК або ноутбука, не панікуйте і розгляньте варіанти «ремонту», які допоможуть вашій техніці знову працювати.

Спосіб 1. Перевірте джерело живлення

Ноутбуки

Є кілька найпоширеніших проблем. Існують різні варіанти, коли все може піти не так: від неправильного джерела живлення ноутбука (подача неправильної напруги) до видутого запобіжника у вилці.

Тому переконайтеся, що адаптер справді підходить саме для вашого ноутбука і відповідає потрібним показникам напруги та сили струму (ампери). Наклейки або позначки як на блоці живлення, так і на ноутбуці, повинні показувати таку інфоомацію. Багато ноутбуків - особливо від одного виробника - мають штепсель одного розміру, і якщо ви маєте декілька одиниць техніки, легко можете переплутати і підключити неправильний блок живлення, який може подавати іншу напругу або недостатню силу струму.

Якщо ж зарядний пристрій правильний, перевірте запобіжник у вилці. За допомогою викрутки вийміть запобіжник і замініть його, можливо старий запобіжник несправний. Якщо у вас є запасний кабель живлення, який напряму підключиться до джерела живлення, це набагато швидший спосіб перевірити, чи робочий запобіжник і чи не він є причиною того, що гаджет не вмикається.

Перевірте сам провід. Слабкі точки знаходяться на кінцях, де він приєднується, та у штекері, який підключається до ноутбука. Якщо ви можете побачити кольорові дроти всередині чорного зовнішнього захисту (ізоляції), можливо, час придбати новий блок живлення тут.

Якщо у вас виникають проблеми з тачпадом, також ознайомтеся з нашими основними порадами.

ПК

Блоки живлення ПК Zeto також можуть бути проблемнимитакож можуть бути проблемними. Навряд чи у вас буде можливість для встановлення та тестування, тому спочатку перевірте запобіжник у вилці. Всередині самого блоку живлення теж є запобіжник, але потрібно вийняти його з ПК , а потім вийміть металевий корпус, щоб перевірити, чи не в цьому проблема.

Однією з найпоширеніших проблем живлення ПК є те, що гаджет вимкнеться несподівано, а не перезавантажиться.

Якщо світлодіод покаже, що потужності вистачає, переконайтесь, що кнопка живлення у корпусі вашого ПК правильно підключена та працює.

Спосіб 2. Перевірте екран

Ноутбуки

Спробуйте відключити будь-які зовнішні дисплеї, вмикаючи проектори та монітори, щоб переконатися, що вони не перешкоджають завантаженню ноутбука в Windows.

Якщо світлодіодний індикатор живлення вашого комп'ютера загориться, і ви чуєте, як крутяться вентилятори, але на екрані немає зображення, тоді вимкніть у кімнаті світло і переконайтеся, що на екрані не дуже слабке зображення.

Якщо є слабке зображення - можливо, екран для входу в Windows - тоді інвертор міг вийти з ладу, але це стосується лише старих ноутбуків до появи світлодіодних підсвіток.

Замінити інвертор важко, і дуже важливо придбати правильну запчастину. Оскільки інвертори не зовсім дешеві, ви не можете дозволити собі помилку. Цю роботу залиште професіоналам, але оскільки ваш ноутбук, ймовірно, старий, напевно, час придбати новий.

Якщо ваш ноутбук завантажився, але зображення взагалі немає, можливо, вийшла з ладу ЖК-панель. Заміна екрана ноутбука можлива, але складна, і екрани також можуть бути дорогими.

ПК

Ви можете відремонтувати непрацюючий монітор ПК - поміняти кабель живлення та відеокабель або навіть весь монітор, щоб побачити, чи це причина, що ваш ПК не завантажиться.

Спосіб 3. Відключіть знімні USB-накопичувачі або карти пам'яті

Якщо припустити, що з блоком живлення та екраном все в порядку, ваш комп'ютер може «зависнути» перед завантаженням Windows.

Класичним винуватцем тут є USB-накопичувач або карта пам’яті, яка ліворуч вставлена ​​в порт USB, або зчитувач карт. Зазвичай ви побачите повідомлення про помилку типу "Операційна система не знайдена", що може призвести до непотрібної паніки.

Зачасту це означає, що BIOS налаштований на спробу завантаження зі змінних накопичувачів (включаючи карти) перед внутрішнім жорстким диском.

Це також може бути диск, що залишився на DVD або Blu-ray, тому перевірте і їх.

Спосіб 4. Спробуйте рятувальний диск

Якщо нічого з перерахованого вище не працює, ви можете спробувати завантажуватись із «рятувального» диска або USB-накопичувача.

Якщо у вас є DVD з Windows, можна їх використовувати, але в іншому випадку ви можете завантажити (за допомогою іншого комп’ютера - очевидно) зображення «рятувального» диска і записувати його на компакт-диск чи DVD-диск, або витягнути його на USB-флешку. Потім ви можете завантажитися з цього і спробувати виправити проблему з Windows.

Якщо вірус викликає проблему, використовуйте «рятувальний» диск від антивірусного постачальника, оскільки це буде включати засоби сканування, які можуть знайти та видалити вірус.

Спосіб 5. Завантажте в безпечний режим

Навіть якщо ви не можете завантажуватися в Windows, можливо, ви зможете перейти в безпечний режим. Натисніть F8, коли ваш ноутбук запускається, і ви бачите меню, де пропонують перезавантажитись у безпечному режимі. Це не працюватиме в Windows 10. У такому випадку вам потрібно буде завантажитися з «рятувального» диска або диска, як описано вище.

Якщо ви можете перейти в безпечний режим, можливо, ви зможете скасувати будь-які зміни, які спричинили припинення завантаження вашого ноутбука чи ПК. Ви можете спробувати видалити будь-які нові програми, які ви нещодавно встановили, видалити нещодавно оновлений драйвер або створити новий обліковий запис користувача, якщо ваш старий обліковий запис пошкоджено. 

Якщо ви бачите можливість відновити комп’ютер, спробуйте це.

Спосіб 6. Перевірка на наявність несправності або несумісності обладнання

Якщо ви тільки що встановили нову пам'ять або іншу деталь, це може заважати завантажувати комп'ютер. Видаліть її (якщо потрібно, перевстановіть стару пам'ять) і повторіть спробу.

Якщо на вашій материнській платі є світлодіодне зчитування із зазначенням кодів POST, перегляньте посібник чи подивіться онлайн, щоб дізнатися, що означає показаний код.

Часто буває складно отримати новий вбудований ПК для завантаження. Найкраща порада тут - відключити все, окрім мінімуму, необхідного для завантаження в BIOS:

  • Материнська плата
  • Процесор (плюс  радіатор)
  • Графічна карта (якщо на материнській платі є графічний вихід, видаліть будь-які плагінні відеокарти)
  • Одна паличка пам’яті (видаліть будь-які інші та залиште одну паличку в слоті 0 або в залежності від того, що рекомендує посібник)
  • Блок живлення
  • Монітор

Все інше обладнання не потрібно: для запуску ПК вам не потрібен жорсткий диск, оптичний привід або будь-які інші компоненти.

Типовими причинами, чому нововбудований ПК не завантажиться, є:

  • Електроживлення неправильно прикріплене до материнської плати. Якщо на вашій платі біля центрального процесора є додатковий 12-роз'ємний роз'єм, переконайтесь, що правильний провід від джерела живлення приєднаний, крім великого 24-контактного роз'єму ATX.
  • Компоненти не встановлені або розміщені неналежним чином. Вийміть пам'ять, графічну карту та процесор і перевстановіть, перевіряючи наявність зігнутих штифтів на процесорі та процесорній розетці.
  • Провід кнопки живлення підключений до неправильних штифтів на материнській платі.
  • Силові кабелі не приєднані до відеокарти. Переконайтесь, що кабелі живлення PCI-E правильно підключені, якщо цього вимагає ваш GPU.
  • Жорсткий диск підключений до неправильного SATA-порту. Переконайтесь, що основний привід підключений до порту SATA, керованого чіпсетом материнської плати, а не окремим контролером.

Іноді причина, за якою ПК не завантажиться, полягає в тому, що детальт вийшла з ладу. Жорсткі диски - поширена проблема. Якщо ви чуєте регулярне клацання, або накопичувач починає роботу та вимикається, це ознаки того, що він пошкоджений.

Інколи люди виявляють, що коли вийняти накопичувач і покласти його в морозильну камеру на пару годин (у мішок з морозильною камерою) то ситуація змінюється на краще..

Однак це, як правило, тимчасове покращення, і у вас повинен бути другий диск, щоб швидко створити резервну копію або скопіювати будь-які файли з диска, який вам потрібен.

Якщо ви не можете знову запустити диск, настав час знову почати з нового жорсткого диска. Насправді вам краще придбати SSD. Сподіваємось, у вас є нещодавнє резервне копіювання всіх важливих файлів!


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Луцьку їздить «новорічна» машрутка. ФОТО
Наступна новина Лучан просять не паркуватись на тротуарах та узбіччях: чиститимуть дороги
Останні новини
Схожі новини