Що таке Apple ProRAW і чому це найкраща функція iPhone 14 Pro

Що таке Apple ProRAW і чому це найкраща функція iPhone 14 Pro

Формат зображень Apple ProRAW був однією з відмінних рис серії iPhone 12 Pro. Він продовжив свій шлях в у 13 лінійці та в нових «прошках» iPhone 14. Це ідеальний формат для зйомки, якщо вам потрібні розширені можливості постобробки. Розповімо, що відрізняє Apple ProRAW від звичних для iPhone файлів HEIC або JPEG, і чому режим максимально розкривається з лінійкою 14 Pro.

Що таке Apple ProRAW

ProRAW – це формат, який дає перевагу при редагуванні фотографій. Він об'єднує інформацію стандартного формату RAW з обробкою зображень iPhone. Це дає більше можливостей при налаштуванні експозиції, кольору та балансу білого. Знімки ProRAW можна редагувати за допомогою сторонніх додатків або вбудованої програми «Фото». 

Варто відзначити, що зображення в цьому форматі мають більший розмір. Отже, вони можуть швидко зайняти внутрішнє сховище смартфона.

Яка різниця між RAW і ProRAW

Більшість фотографів вважають за краще знімати в режимі RAW, щоб отримати необроблені, «сирі» дані. Тобто, в процесі зйомки не задіяні ніякі алгоритми шумозаглушення, кольорокорекції, вирівнювання експозиції тощо. Режим ProRAW, з іншого боку, додає до RAW-зображення роботу алгоритмів Apple. Це означає, що смартфон програмно редагує зображення, але залишає можливість змінити всі налаштування для кращої корекції.

Зазвичай при зйомці фото iPhone використовує формат HEIC або JPEG. Крім того, технологія Deep Fusion від Apple оптимізує зображення перед збереженням. Таким чином, вам не потрібно подальше редагування. ProRAW — це щось середнє між RAW та JPEG/HEIC. При зйомці в цьому режимі ви отримуєте 12-бітний файл RAW DNG з 14 стопами динамічного діапазону. 

Покращений Apple ProRAW в iPhone 14

Однією з головних особливостей iPhone 14 Pro є оновлена камера з більшим 48-мегапіксельним сенсором. Крім того, Apple додала в iPhone нову обчислювальну технологію під назвою Photonic Engine, яка ще більше покращує якість знімків. ProRAW-зображення основної камери 14 Pro мають роздільну здатність 8064x6048 пікселів і розмір 75 МБ – це в 3 рази більше, ніж у торішніх моделей.

Новий сенсор об'єднує чотири пікселя в один, щоб отримати більш чіткі та яскраві знімки з меншим рівнем шуму для безпрецедентної деталізації. Чотирнадцята «прошка» робить чіткі фотографії у форматі ProRAW завдяки семиелементному об'єктиву з діафрагмою f/1,78, оптичній стабілізації зображення (OIS) другого покоління із зсувом матриці та 100% фокусного охоплення. Тому для мобільної зйомки кращим рішенням буде купити iPhone 14.

Як використовувати Apple ProRAW на iPhone

Активувати режим просто:

  • перейдіть в «Налаштування»;
  • прокрутіть вниз до пункту «Камера»;
  • виберіть пункт «Формати»;
  • увімкніть Apple ProRAW.

Зображення ProRAW зберігаються в стандартному форматі DNG. Ось деякі з найбільш популярних програм для редагування таких фотографій:

  • Adobe Photoshop;
  • Lightroom;
  • Snapseed;
  • Apple Photos.

Зображення ProRAW можна експортувати у JPG. Однак їх вигляд може трохи відрізнятися від очікуваного, оскільки фото частково стискаються в процесі експорту.

*На правах реклами


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Город встелений трупами: історія переселенця з Херсонщини
Наступна новина Депутата, який допомагав чоловікам виїхати за кордон, випустили під заставу
Останні новини
Схожі новини

Публікації відсутні