Що таке неправильний прикус та як його виправити?

Що таке неправильний прикус та як його виправити?
Фото ілюстративне

Нормальний прикус - це розташування щелеп та зубів, при котрому жувальні поверхні збігаються та щільно прилягають, верхні різці перекривають нижні на третину, зуби у зубних рядах розташовані рівно.

Порушення цих умов виникає приблизно у кожної третьої людини, у когось ці зміни виражені більше, у когось - менше.

Якщо раніше з метою виправлення прикусу зверталися діти або дорослі зі значними порушеннями, то зараз брекет-системи є розповсюдженим явищем. 

Які очевидні та приховані проблеми викликає неправильний прикус

Очевидно - викривлення зубів, їх різна висота та глибина стояння псують посмішку. 

Прихованими проблемами є  головні болі та біль у скронево-нижньощелепних суглобах, порушення дикції, зміна овалу обличчя, розлади травлення. Ці порушення не кожна людина може пов’язати із декількома викривленими зубами. 

Щоб повернути зубам нормальне розташування, використовують брекет-системи. Вони можуть мати різні конструкції, бути помітними або прихованими, виготовлятися із різних матеріалів. Але працюють вони всі за однаковим принципом. 

На поверхні кожного зуба фіксується брекет - маленький квадратик, виготовлений з металу, кераміки чи сапфіру. Через усі брекети буде закріплено металеву дугу, що об'єднує елементи в одну систему. Ця дуга під дією опору буде щоденно повільно сприяти переміщенню зубів у задане лікарем-ортодонтом положення. 

Виправлення прикусу в Києві проводять за допомогою металевих, керамічних або сапфірових брекетів. Керамічні і сапфірові брекети є менш помітними навіть, коли вони розташовані на зовнішній поверхні зубів.

Брекет-система може бути розташована на зовнішній поверхні зубів. Така система називається вестибулярною. Або може бути прихована на внутрішній поверхні зубів - лінгвальна брекет-система.

Перед встановленням брекет-системи лікар-ортодонт проводить діагностику стану зубів та щелеп. Для цього роблять комп’ютерну томографію, яка дає детальну інформацію про стан кісткової тканини щелеп, розташування коренів зубів та наявність зубів, що непрорізалися (якщо такі є).

Після цього лікар обирає найбільш ефективну для конкретного випадку брекет-систему та обговорює план лікування з пацієнтом.

Керамічні брекети у Києві обирають доволі часто через їх естетичність та малопомітність. Такі брекети будуть збігатися з кольором зубної емалі. Вони міцні та гарно виглядають. Тому підходять дорослим, що часто проводять зустрічі, спілкуються з людьми. І будуть комфортними дітям та підліткам, що перебувають у колективі. 

Хоча упередження стосовно брекет-систем вже давно зникли, а вигляд посмішки з брекет-системою вже нікого не дивує. Побачивши брекети, вас скоріше запитають, у якого лікаря спостерігаєтеся та як вам результат, адже сьогодні слідкувати за своїм здоров’ям стало повністю нормальним.

Довідка

Джерела: Рожко Микола Михайлович «Ортопедична стоматологія», вид. 2-ге, виправ., доп.. - К.: Книга плюс, 2008. - 575 с., 
«Сучасна ортодонтія», №3 (21), 2010 Харків, ООО « Юнімед».


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Лікар з Ізраїлю пояснив, чому в Україні багато важких хворих на коронавірус
Наступна новина На Волині – майже 400 нових хворих на коронавірус. Найбільше – у Луцьку та Ковельському районі
Останні новини
Схожі новини