«Щомісяця є 1-2 жінки, які хочуть зберегти пуповинну кров свого малюка». Навіщо та скільки це коштує

«Щомісяця є 1-2 жінки, які хочуть зберегти пуповинну кров свого малюка». Навіщо та скільки це коштує

Переробка пуповинної крові коштує 12 тисяч грн., 2 тис з яких оплачується одразу як аванс. 10 тис. грн. – через 4-6 тижнів після народження дитини. І щороку за зберігання пуповинної крові потрібно заплатити 130 доларів по курсу Національного банку України.

Завідуюча Центру планування сім’ї Луцького пологового будинку Лариса Шендибило розповіла, що щомісяця є 1-2 жінки, які виявляють бажання зберегти кров свого малюка. У стерильних умовах з пуповини дитини акушерка збирає кров. Вона збирається у так звану сумку-холодильник та транспортується до Києва, пише «Конкурент».

Як запевнила Лариса Шендибило, навіть луцькі лікарі, які приймають пологи у своїх родичів, проявляють ініціативу, аби зібрати пуповинну кров у дітей.

«Я знаю таку подружню пару, яка завагітніла для того, аби пуповинною кров’ю новонародженого вилікувати старшу дитину. Тобто хто знає про це, той і робить. Це не коштує колосальних грошей і є певною гарантією на майбутнє. Та, звичайно, ліпше нею не скористатися», – запевняє Лариса Шендибило.

Єдиним місцем, де можна зберігати кров, є сімейний банк пуповинної крові та стовбурових клітин «Гемафонд» у Києві.

Як розповіла медичний консультант у місті Луцьк та Волинській області Юлія Батова укласти договір з банком може будь-яка вагітна жінка, яка пройшла медичне обстеження і якій потрібна така біологічна страховка. Відповідно до наказу МОЗ України №385 від 01.08.2005 року «Про інфекційну безпеку донорської крові та її передкомпонентів», протипоказом можуть бути виявлені ВІЛ-інфекція,СНІД та певні гострі захворювання.

«Пуповинна кров багата молодими і активнимикровотворними стовбуровими клітинами, які застосовують при лікуванні різних злоякісних захворюваннях крові. Відповідно до наказу МОЗ, використовують також при лікуванні аутизму та гіпоксичному ураженні головного мозку», – консультує спеціаліст.

Якщо важкі захворювання лікуються за межами України, кріобанк забезпечує доставку крові за кордон.

Зі слів Юлії Батової, кількість луцьких жінок, які виявляють бажання зберігати пуповинну кров, з кожним роком збільшується. Спричинено це, напевно, тим, що люди стають більш обізнаними.

«За умовами договору пуповинна кров у кріосховищі зберігається протягом ста років. На сьогоднішній день найдовше у світі кров зберігається уже 28 років. Час від часу її перевіряють, вона не втрачає свої властивості. Адже зберігається у рідкому азоті при температурі  -196°С градусів. Сто відсотків кров підійде дитині, у якої вона забиралася, та 25 відсотків ймовірності того, що підійде рідним братам, сестрам та батькам. Але мається на увазі, що брати і сестри повинні бути від одного батька та однієї матері», – пояснює Юлія Батова.

Пуповинну кров купити неможливо, адже для не рідних людей вона не представляє ніякої цінності.  

Договір з кріобанком можна укладати з першого по третій триместр вагітності. Жінці вручають спеціальну сумку-контейнер для забору крові, яку вона повинна взяти на пологи. Відповідно до наказу МОЗ №481, лікар акушер-гінеколог, який веде пологи, зобов’язаний зробити забір матеріалу – пуповинної крові, пупочного каналу чи плаценти.

Як розповіла Юлія Батова, переробка пуповинної крові коштує 12 тисяч грн., 2 тис з яких оплачується одразу як аванс. 10 тис грн. – через 4-6 тижнів після народження дитини. І щороку за зберігання пуповинної крові потрібно заплатити 130 доларів по курсу Національного банку України.

Читайте також: 

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У ПЦУ розповіли, чому воду освячують 18 та 19 січня
Наступна новина Найпопулярніші запити Вікіпедії. Що найбільше цікавить українців
Останні новини
Схожі новини

Публікації відсутні