Серед Перших: «Пастернак» показав, як роблять чіпси-смаколики та оригінальні солодощі з овочів

Серед Перших: «Пастернак» показав, як роблять чіпси-смаколики та оригінальні солодощі з овочів
Корисні, а головне смачні продукти харчування від місцевого виробника «Пастернак»

Нещодавно на Волині відкрилось нове виробництво сушених овочів, фруктів, цукатів та приправ під торговою маркою «Пастернак». Започаткував власну справу бізмесмен та відомий громадський активіст з Луцька Сергій Рижков. «Перший» не міг оминути нагоди потрапити на виробництво, щоб показати всі тонкощі сушіння та виробництва продукції.

Тому героєм чергового випуску рубрики СередПерших став саме «Пастернак», ідея створення якого є доказом того, що місцеве виробництво має перспективи.

Сергій Рижков має великий досвід роботи у сфері роздрібної торгівлі. Сергій добре знає специфіку, проблемні моменти і давно розуміє, де можна знайти перспективи для розвитку малого та середнього бізнесу. Тому Сергій зробив пріоритетним місцеве виробництво.

Директор підприємства «Пастернак» Сергій Рижков

Сировина місцевого виробництва

За словами керівника напрямку Юлії Ютовець, на ринок сушених овочів в Україну 90% моркви, часнику, пастернаку та селери завозять з Китаю. Там закуповувати виявляється вигідніше та дешевше, аніж в українських виробників, які вирощують цю продукцію в себе.

«Насправді дуже багато овочів, спецій, фруктів та ягід для різних приправ і кондитерських виробів закуповується в сушеному вигляді у Китаї. От до прикладу сушений кріп і петрушка їде з Індії. Чому така дешева ціна? Бо вирощування цих трав майже не має затрат: посіяли, скосили, висушили на сонечку на асфальті, згребли віничком і упакували в мішки. Тому в Індії витрати на заготівлю сушених трав – мінімальні. А щоб у нас виростити кріп у таких обсягах, які ми закуповуємо – треба обробити землю, засіяти, найняти людей зрізати, продумати логістику і доставити його на сушку, і в свіжому вигляді. Їм вигідніше продавати свою продукцію на весь світ, аніж на єдиний Китай, а нам відповідно - краще виробляти і реалізовувати на всю Україну, ніж на єдиний Луцьк», - зауважує Юлія Ютовець.

Керівника напрямку ТМ «Пастернак» Юлія Ютовець

Асортимент

Одними з основних овочів, які викорисовуються у виробництві є морква, гарбуз та яблука. Ці 3 продукти першими спробували закуповувати у волинян, аби переробляти на власному виробництві. Окрім цього, в асортименті є чіпси з ківі, бананів, помаранчів, сицилійского апельсину, а також яблука з корицею.

«Також ми робимо два види солодощів – в’ялені яблука та в’ялені апельсини в шоколаді. Аби апельсин не гірчив, ми знімаємо з нього цедру. Це неймовірна смакота. Окрім цього ми сушимо овочі, з яких виготовляємо приправу під торговою маркою «Пастернак» – «12 овочів». Приправа складається з натуральних продуктів: цибуля, пастернак, селера, морква і трави. Також виготовляємо в’ялені помідори в оливковій олії за італійськими рецептами, які полюбили в Україні», - розповідає Сергій Рижков.

Зовсім скоро «Пастернак» почне виготовляти сухі супи. Цією ідеєю у команді виробника найбільше захопився сам Сергій Рижков. Директор підприємства зауважує, що супи швидкого приготування – це дуже «класна штука для туристів», адже виготовлена на основі пропарених рисових чи гречаних пластівців, овочів, спецій та м’яса.

«Наші супи ідеально підійдуть туристам в похід, для смачних обідів на роботи  або просто можна взяти з собою в дорогу. Такі супи та каші будуть розфасовані в пакетики, як і інша продукція ТМ «Пастернак». Він витримує температуру до 100 градусів за Цельсієм. Достатньо лише відкрити пакетик, залити туди окріп і закрити – через 5 хвилин ви отримаєте повноцінний обід і можете ситно та смачно поїсти. Я не дарма кажу «повноцінний», адже окрім каші ми ще додаємо туди окремо відварене і сушене м’ясо, моркву і засмажку. Це хоч і називаємо «суп швидкого приготування», але він буде інший, як ті, що представлені на ринку, бо у складі – тільки якісні, поживні та натуральні продукти. Без хімікатів», - розповідає Сергій Рижков

Загалом підприємство планує виготовляти 7 видів супів і каш швидкого приготування, в тому числі і вегетаріанські на основі бобових культур.

Щодо приправ, то зараз «Пастернак» випускає 2 вида універсальної приправи «12 овочів».

«Самі подрібнюємо і сушимо овочі. Є такі, які містять сіль, але люди  цікавляться чистими сумішами. Тому ми оперативно відреагували і почали виготовляти приправи без солі. Ми швидко реагуємо на потреби і побажання наших споживачів», - розповідає Сергій Рижков.

 

Виробництво і технологія

Підприємство «Пастернак» розташоване у невеликому цеху на вулиці Дубнівській м. Луцьк.

«Паралельно залучаємо виробничу базу «Їдальні №8», де перед сушінням проварюємо овочі, згідно технології виробництва цукатів. Виробничі приміщення відповідають санітарно-гігієнічним нормам», - розповідає Сергій Рижков.

 «Ми самі прописували рецептуру виготовлення всіх овочів. Ніхто не поспішає ділитись досвідом, як сушити ківі чи апельсин. Та за ці кілька місяців ми вже визначились з сортами, які найкраще підходять для чіпсів чи для виготовлення цукатів. Я відзначу, що нам не вигідно сушити моркву, бо вона забирає дуже багато часу. Її не можна висушити за 15 хвилин і вихід готової продукції – слабкий, але оскільки продукт затребований, ми її сушимо», - ділиться досвідом директор підприємства «Пастернак».

Якість

«Багато виробників замінюють певні позиції у складі продукції різними добавками. Наша перевага в тому, що ми робимо якісно. Не багато, але якісно. Корисні, а головне смачні продукти харчування від місцевого виробника - це фішка. Українці звикли, що зазвичай «корисно» не завжди дорівнює «смачно», - переконує Юлія Ютовець.

Варто зауважити, що виробник має на кожен вид продукції сертифікати, отримані у ДП «Волиньстандартметрологія».

Особливості ведення бізнесу та де купити

«Звісно бізнес нелегкий і великі торгові мережі з певним сумнівом ставляться до молодого виробника. Нині ми працюємо з маленькими магазинами, які мають доступні крафтові полиці, свого покупця і хороших продавців, які доступно розкажуть про продукцію. Також ми працюємо з франчайзинговими магазинами мережі «Наш край», - розповідає Сергій Рижков.

Також директор підприємства «Пастернак» поділився планами на майбутнє. Сергій Рижков планує налаштувати безвідходне виробництво, аби всі очистки з овочів і фруктів переробляти у біогумус. Тому невдовзі «Пастернак» буде виготовляти якісну земельну суміш.

 «У Луцьку доволі важко працювати в роздріб, тому ми хотіли б реалізовувати свою продукцію орієнтуючись не лише на місцевого споживача, а й на всю Україну. Я мав великий досвід у роздрібній торгівлі і скажу, що це важка штука – продавати у роздріб. Хочеться займатися виробництвом і виготовляти на гурт. Разом з тим, ми можемо співпрацювати з великими торговими мережами, і компанії можуть замовляти у нас окремі партії продукції під власний Play Label або власну серію», - розповідає Сергій Рижков.

Потенційний споживач

«Ми розуміємо, що наші діти повинні їсти якісну та здорову їжу. Продукція «Пастернак», зокрема яблучні чіпси та інші смаколики з овочів і фруктів, це те, що батьки можуть давати своїм дітям без жодних застережень, бо це натуральні продукти без різних домішок, фарбників та підсилювачів смаку», - каже Сергій Рижков.

В той же час, за словами Юлії Ютовець, продукцією ТМ «Пастернак» цікавляться у фітнес-центрах, крамничках, які торгують якісними хорошими товарами, магазинах здорового харчування.

«На упаковці нашої продукції зображено туристичний логотип Волині з написом – «Волинь унікальна». Ми пишаємось тим, що віднині можемо представляти нашу область з власною продукцією на всю Україну», - тішиться Юлія Ютовець.


Продукцію ТМ «Пастернак» ви можете придбати в м.Луцьк в супермаркетах «Наш край» за адресами:

  • пр. Пр.Грушевського, 28
  • вул. Стрілецька, 31
  • вул. Дубнівська, 12
  • вул. В.Чорновола, 44
  • вул. Ковельська, 3
  • вул. Липинського, 11

Також продукція ТМ «Пастернак» продується в магазині "Бар приправ", м.Луцьк, вул. Єршова 11, стоянка склад-маркету "Торба", та в магазины здорової їжі «Здоров’ячко» (пр. Пр.Грушевського,6).

А ще ви можете ознайомитись та зробити онлайн купівлю в інтернет-магазині pasternak.shop

Текст: Еля КОРОТИНСЬКА (Перший)

Фото: Роман ДОМБРОВСЬКИЙ (Перший)


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Біля Луцька вантажівка збила інваліда на візку
Наступна новина У курортному селищі на Волині чоловіка «розвели» на 7 тисяч гривень
Останні новини
Схожі новини