Сергій Токарєв розповів, як Україні стати центром високих технологій

Сергій Токарєв розповів, як Україні стати центром високих технологій

Історія становлення стартапів високих технологій в Україні є унікальною. Країна тривалий час відставала у цій сфері від решти світу – спочатку через тоталітарний режим СРСР, потім через хаотичність 90-х.

Лише у середині двохтисячних у нас почала зароджуватися технологічна культура. Спочатку - у вигляді безлічі талановитих програмістів, які нерідко їдуть на Захід у пошуках кращого життя, потім - як сонм аутсорсингових компаній. І лише останнім часом українські творці технологій перейшли на бізнес-мислення та почали розвивати власні компанії, формуючи таким чином IT середовище України.

Про те, як підтримати розвиток власних продуктових компаній і що необхідно нашій країні, щоб стати лідером із IT стартапам, розповів засновник технологічної компанії Roosh Сергій Токарєв у колонці на НВ.

За словами підприємця, в Україні сьогодні є безліч людей з підприємницьким мисленням та проривними ідеями, десятки тисяч із яких – технологічні. Як приклад такої успішної ідеї Сергій Токарєв наводить всесвітньо відомий стартап Grammarly. Сьогодні, через 12 років із моменту заснування, його капіталізація становить близько $13 мільярдів. Підприємець ставить нериторичне питання – чому за цей час ми змогли виростити лише одного такого гіганта? І дає на нього відповідь.

Інфраструктура

Першою проблемою Токарєв вважає відсутність інфраструктури. Ще 10 років тому слово «стартап» було абсолютно далеким від українських інвесторів. У країні народжувалася величезна кількість ідей, проте вони так ні у що й не розвивалися, не отримуючи фінансування. Причина цього – погана комунікація між талантами та інвесторами, відсутність культури пітчингу та хабів, у яких можна обмінюватися ідеями та просувати їх.

Останнім часом ця ситуація стала змінюватися на краще. У країні почали працювати венчурні фонди, інвестори відкрили полювання на єдинорогів. Це, своєю чергою, мотивує технічні таланти пробувати свої сили у світі стартапів. І це ще не стеля, вважає підприємець. Екосистему можна зміцнити ще більше за рахунок розвитку інвестиційної спільноти та створення більш комфортних умов для розробників.

У рамках першого варто відзначити величезний прорив – створення премії Mazepa Awards для інвесторів. Ця ініціатива стане майданчиком не лише для формування професійного ком'юніті інвесторів, а й для пітчингу ідей, спілкування стартаперів із тими, хто може дати їм фінансування.

Освіта

Щоб наші розробники були конкурентоспроможними та успішними, друга необхідна умова – актуальна освіта. Сьогодні класичні ВНЗ через різні, в основному бюрократичні, причини не справляються повною мірою з цим завданням.

Новому поколінню програмістів потрібне нове середовище для навчання та розвитку. Неформальне середовище, в якому вони зможуть розкрити свої таланти на повну. Можливість створити такі умови сьогодні може навіть приватний бізнес.

Один із таких проектів – SET University. Це спільна ініціатива Сергія Токарєва із Київською школою економіки. SET University – це повноцінний технологічний ВНЗ. Проте від класичних він відрізнятиметься всебічною освітою студентів – тут навчатимуть не лише технологічним спеціальностям, а й підприємництву. Велика увага приділятиметься практиці та роботі в лабораторіях з реальними кейсами, що дозволить університету випускати не просто дипломованих фахівців, а засновників повноцінних продуктових стартапів. А венчурна студія при університеті стане гарантією того, що найперспективніші проекти отримають заслужене фінансування.

Обидва фактори – розвиток культури інвестування та модернізація освіти, упевнений Сергій Токарєв, суттєво допоможуть у становленні України як технологічного центру Європи та світу.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Завтра у Луцьку без тепла і гарячої води залишаться 12 будинків, школа та садочок
Наступна новина Скільки нових хворих на ковід виявили в Україні
Останні новини
Схожі новини