«Шахи – це макрокосмос на дошці». У Луцьку відкрили шахову академію Ореста Грицака

«Шахи – це макрокосмос на дошці». У Луцьку відкрили шахову академію Ореста Грицака

У Луцьку 12 вересня відбулося відкриття шахової академії Ореста Грицака. Ця академія – родинна справа, адже засновники – Орест Грицак ( відомий український шахіст, гросмейстер (2001) , чемпіон України з шахів 1993 року) та його дружина Оксана Сорочинська (кандидатка у майстри спорту з шахів). 

Тут усі одне одного знають, діти – у своїй атмосфері, і подекуди здається, що час спинився, бо бачити непосидючих дітлахів зосередженими і задумливими за дошками, – незвично. Тут кожен знає, чому прийшов. Перш за все – поринути у рідну багатьом присутнім «шахову атмосферу». 

До Ореста Грицака підходить чи не кожен гість: тиснуть руки, дякують за знання, питають поради, вітають та дарують подарунки. Його у своєму колі йменують «шаховою енциклопедією».

Орест Грицак

На захід завітали також президент Волинської шахової федерації, меценат Андрій Ковальчук, віцепрезидент Волинської шахової федерації, меценат Олександр Шаварський, експрезидент Волинської шахової федерації, меценат Володимир Вдовенко, журналіст Василь Ворон, керівник міжнародного проєкту культурно-професійних обмінів Володимир Павлік, міжнародний майстер спорту з шахів Василь Неділько, журналіст, автор книг про шахи Мирон Козак.

Шахісти переконують, що головна задача – дати правильну основу початківцю, цим і будуть займатися у новій академії. 

«Головне у нас – суть. З 1990 року спортивні результати з шахів на Львівщині вищі, ніж на Волині. Ми хочемо це надолужити і виправити. Плануємо «оживити» шахову сферу в області, аби волинські діти мали можливість вчитися та розвиватися», – зазначає Орест Грицак. 

Дітей на заняття будуть брати з 7 років, але, кажуть, бувають й винятки. До прикладу, під час заходу розігрували безкоштовний урок під керівництвом гройсмейстра Ореста Грицака, який виграв 5-річний лучанин. Тут кажуть, що цей хлопчик дуже полюбляє шахи і буквально «бачить» дошку навіть із заплющеними очима. 

Втім, групи сформують у залежності від рівня знань: від початківця – до кандидатів в майстри.

Гросмейстер Орест Грицак буде викладати в академії, але працюватимуть там й інші тренери, фаховий рівень яких нікого не змусить сумніватись. Тут наголошують: важливо початківцям закласти правильні основи гри у шахи, бо інакше – корабель піде не тим шляхом. 

«Ми будемо навчати грі в шахи і дорослих. Полюбити шахи можна в будь-якому віці, ми з цим допоможемо і навчимо усьому, що знаємо. Адже, найважливіше у грі те, чого ми не бачимо. Шахи –  це макрокосмос на дошці в 64 клітинки, головне – аби було бажання його пізнавати. Пізнання шахів можна прирівняти до пізнання світу», –  каже Орест Грицак.

Засновники розповідають, що шахи добре розвивають пам’ять, увагу, концентрацію, вміння думати наперед, дисциплінуватися, брати відповідальність за своє рішення, логічне мислення. І додають: у шахістів реакція має бути надзвичайно швидкою.

Дружина Ореста Грицака Оксана Сорочинська зараз працює лікаркою, але здобула звання кандидатки спорту з шахів, була у національній збірній України, брала участь у багатьох чемпіонатах. Розповідає, що в шахах у певний момент досягла багато, але у певний момент зрозуміла, що бракує тренера. Тренував жінку її батько, який віддавав усе, аби Оксана досягла омріяних висот, але професійного тренерського плеча не було. 

«Я дуже рада і щаслива, що наша родина взялася створити цю академію, щоб діти які дійшли до кандидатів у майстри – мали можливість йти ще вище. До того ж, надважливо –  закласти правильні «ази» гри, щоб діти легко йшли «шаховим» життям. Ми запускаємо нашу академію і дуже раді цьому, вдячні усім, хто прийшов сюди», - розповіла Оксана Сорочинська. 

«Допомогти досягти успіху може лише та людина, яка неймовірно любить шахи. Це –  про Ореста Ігоровича», - підсумувала вона.

«Ми й на турніри плануємо їздити, але для цього варто добре готуватися. Тому, спочатку –  навчання, це наша головна задача. До того ж усе залежить від учня: бажання, швидкості, наполегливості. Це – безперервний процес. В цій грі навіть чемпіон світу щоразу може знаходити для себе щось нове», - додав Орест Грицак.

Після урочистої частини відкриття, для дітей провели лотерею, де розіграли не лише безплатний урок під керівництвом гросмейстера, а й дарували солодкі подарунки та брендовані кепки. Після – гросмейстер Орест Грицак провів сеанс одночасної гри з усіма бажаючими.

Академія відкриває свої двері для усіх бажаючих з 14 вересня.

Знаходиться за адресою: Луцьк, вулиця В’ячеслава Чорновола 38а.

Сторінка академії у фейсбуці: https://www.facebook.com/Gritsakacademy

Сторінка академії в інстаграмі: https://www.instagram.com/gritsak.academy/

Сайт: https://gritsak.academy/

Телефон для усіх питань та довідок: +380 50 065 50 75 (Viber, Telegram)

Текст: Юлія Галецька

Фото: Інна Максимчук

На правах реклами

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Ківерцях автомобіль наїхав на 8-річного хлопчика. Дитина – в реанімації
Наступна новина У 12 областях перевищено рівень захворюваності на ковід, на Волині – динаміку госпіталізацій
Останні новини
Схожі новини