Що малювали на татуюваннях, яким 5200 років? Нове відкриття Британського музею

Що малювали на татуюваннях, яким 5200 років? Нове відкриття Британського музею

Вчені виявили на древніх єгипетських муміях Британського музею найстаріші татуювання відомі у світі.

Їм близько 5200 років, пише The Independent.

Знайдені татуювання містять саме зображення, а не геометричні візерунки, які до цього вважалися найстарішими і були нанесені на 1200 років пізніше.

Ці мумії демонструються у Британському музеї вже понад 100 років.

Однак раніше вчені та відвідувачі музею могли бачити лише слабкі темні плями на тілі мумій чоловіка і жінки.

Краще обстежити музейні експонати вдалося нещодавно, вчені застосували інфрачервоне опромінення.

Виявилося, що на тілі чоловіка зображено дві тварини – гігантський дикий бик, більш відомий як зубр, та дика північноафриканська коза.

Імовірно, він носив свої татуювання, щоб допомогти продемонструвати силу та мужність. У більшій частині стародавнього світу обидві тварини асоціювали з чоловічою силою, мужністю та родючістю.

Зображений бик – це вимерлий вид гігантського дикого бика, відомого як зубр. Його боялися, ними захоплювалися і шанували в усіх частинах стародавнього світу.

Інша тварина – коза породи Барбарі – також асоціюється з чоловічою мужністю. У стародавньому світі козоподібні істоти часто були пов'язані з чоловічою сексуальністю.

Експертиза говорить, що обидва татуювання були зроблені з пігменту на основі вуглецю, ймовірно, сажі.

Єгиптянин з татуюваннями жив до того часу, коли виникло повноцінне ієрогліфічне письмо, і тому немає письмових згадок про вірування того часу. Але пізніше єгипетські та інші системи вірувань і міфологія були задокументовані та ймовірно брали коріння епохою раніше.

Вчені британського музею також виявили татуювання на мумії жінки, датоване тим же часом, що і у чоловіка. Жінка має більш абстрактні татуювання – кілька S-подібних знаків на правому плечі та лінію з трохи вигнутим верхнім кінцем на її правій руці, що може бути символом влади.

На сьогоднішній день ця жінка є найдавнішою жінкою у світі із татуюванням.

Нещодавно відкриті татуювання були опубліковані у четвер в журналі Archaeological Science.

"Використання новітніх наукових методів, зокрема, комп'ютерного сканування, вивчення карбонатних порід та інфрачервоне випромінювання, перетворило наше уявлення про Гебелейнскі мумії", – зазначив один із провідних авторів дослідження та куратор британського музею з фізичної антропології Даніель Антуан.

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина В Ужгороді відкрили першу еко-крамницю, де не використовують пластик. ФОТО
Наступна новина Студенти СНУ мають можливість отримати український і польський дипломи
Останні новини
Схожі новини

Публікації відсутні