Що варто знати про резистори: короткий огляд від Electronica

Що варто знати про резистори: короткий огляд від Electronica

У багатьох електронних пристроях застосовуються резистори різних типів й забезпечують керування опором, напругою і струмом. Саме завдяки резистору відбувається регулювання параметрів електричного струму. Це допомагає запобігти перенавантаженню й пошкодженню електронних компонентів.

Залежно від типу резистора показник опору може бути відмінним, тому важливо уважно обирати відповідний за технічними параметрами варіант. Обирати відповідний резистор варто з урахуванням наявних потреб і умов, де буде застосовуватися прилад.

Відмінності резисторів за способом підключення

Існує два типи підключення резисторів: паралельно або послідовно. Залежно від специфіки обладнання й інших додаткових параметрів можна утворити чотири різних типи підключення резисторів, тому розглянемо їх більш детально.

Взявши до уваги закон Ома, виділимо такі варіанти підключення резисторів:

  • одиничне підключення – найпоширеніший варіант, що використовується для обмеження струму й напруги;
  • паралельне з’єднання – поєднуються два або більше резистора, аби отримати бажаний показник загального опору отриманого ланцюга;
  • послідовне підключення – з’єднується попарно вхід і вихід одного чи більшої кількості резисторів;
  • змішана схема – комбінування паралельного і послідовного підключення, аби отримати найбільший діапазон опору й варіанти його регулювання.

Найбільш поширеним і зручним варіантом є резистори вивідні, які мають виведені контакти, що розміщені по обидва кінці, й можуть бути пласкими чи вигнутими для більш зручного з’єднання дротів чи інших електрокомпонентів. Такі резистори мають певні переваги, тому досить поширені в різних електроприладах.

Переваги вивідних резисторів

Залежно від особливостей електрообладнання можуть використовуватися вивідні резистори, що відрізняються не тільки показниками опору. Залежно від технології виготовлення варто виділити вуглецеві, металооксидні чи плівкові резистори.

Головною особливістю вивідного резистора є наявність металеві клема, а також інші переваги:

  • зручне підключення за допомогою металевих контактів;
  • наявність великого розмаїття відмінних за параметрами резисторів для гнучкої зміни опору й безперешкодного проведення дослідів та експериментів;
  • можливість використовувати елементи на платах для легшої інтеграції в складні електронні схеми;
  • простота ідентифікації завдяки відмінному кольоровому кодуванню на корпусі, аби точно визначати параметри опору й запобігти помилковому використанню.

На сайті спеціалізованого магазину electronica.in.ua можна детальніше ознайомитись з різновидами резисторів, технічними особливостями та обрати відповідний за всіма характеристиками варіант. Саме завдяки використанню якісних електрокомпонентів можна досягти максимально стабільного функціонування будь-якого нового електроприладу або відновити робочі параметри пошкодженого.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Прагнув стати висококваліфікованим бійцем: спогади про загиблого бійця з Волині
Наступна новина На Волині затримали торговців незаконною зброєю
Останні новини
Схожі новини