Скандал у Тростянці: люди вимагають повернути священика громаді. ВІДЕО

Скандал у Тростянці: люди вимагають повернути священика громаді. ВІДЕО

Селяни зібрали сотні підписів і звернулися до владики Михаїла, аби єпархія дослухалася думки громади. Інакше – погрожують перекрити дорогу і підняти питання про перехід в іншу єпархію. 

Про це йшлося під час зборів парафіян Свято-Троїцького храму УПЦ КП села Тростянець Ківерцівського району, що відбулися 11 лютого, у неділю, – повідомляє Волинь24.

У селі Тростянець – скандал через переведення священика до іншої парафії. Громада вважає, що таким чином у єпархії хочуть відібрати у них і місцевий храм, де зберігається чудотворна ікона, й віддати його монастиреві. 

Рішення владики Михаїла, керуючого Волинською єпархією УПЦ КП збурило мешканців села Тростянець та довколишніх населених пунктів. Місцевого священика Сергія Ледвовка переведено до іншої парафії, у село Домашів Ківерцівського району. Громада вважає це несправедливим і переконана, що таким чином у єпархії хочуть місцевий храм зробити монастирським. 

 
Церковний скандал

Скандал у Тростянці! Люди прийшли на збори, бо не хочуть, аби у них забирали священика і церкву, яку, на їхню думку, планують зробити монастирською. Вперше за багато років у неділю в церкві, де зберігається чудотворна Тростянецька ікона Божої Матері, не служилося! Більше тут https://www.volyn24.com/news/98561-skandal-u-trostianeckij-cerkvi-lyudy-vymagayut-povernuty-sviaschenyka-gromadi

Posted by Волинь24 on Sunday, 11 February 2018

З травня 2017-го на території села дії жіночий Свято-Покровський монастир. Парафіяни дозволили монахиням на час облаштування житла, мешкати у будинку біля Свято-Троїцького храму. Люди у селі не проти того, щоб тут діяв монастир, але категорично проти того, аби церква сільська стала монастирською. 

Громада на чолі зі священиком активно розбудовує свій храм останнім часом, вклала в нього чималі кошти. Церкву підтримують меценати. За те, що храм змінився на краще, люди завдячують о. Сергію. Кажуть, організація усіх цих справ – на його плечах. Саме о. Сергій розкопав підвали під храмом, де виявили чимало цінних знахідок часів Другої світової війни і останки невідомих розстріляних жінок і дітей. Священик облаштував у підвалах храму музей, там знаходиться і крипта з останками. Батюшка неодноразово побував у зоні АТО.

Староста храму Михайло Карпюк зачитав звернення, яке парафіяни адресували владиці Михаїлу. На збори запрошували керівників єпархії, однак ніхто не приїхав, причин відсутності не пояснили. 

«Ми парафіяни Тростянецької церкви з обуренням і нерозумінням сприйняли рішення про переведення нашого настоятеля о. Сергія (Ледвовка С. М.) на парафію с. Домашів (Довбуша В. А.), який має свою парафію в сусідньому селі Омельно. В неділю, 4 лютого 2018 року, більше 70 парафіян прийшли на службу і дізналися, що о. Сергій, який тільки 1 лютого повернувся з лікарні, переведений на іншу парафію. Люди були шоковані такими діями церковної влади. (…)Громада не розуміє і не може прийняти такого рішення. На нашу думку, воно є необґрунтованим і несправедливим. Будь-яких вчинків з боку о. Сергія протягом його служби у нашому храмі, які б порочили його чи свідчили про його не благочестя, громадою с. Тростянець помічено не було», - йдеться у зверненні. 

Звільнення священика спровокувало конфлікт двох громад. У Домашеві є свій священик, тамтешні селяни проти того, аби там правив о. Сергій. Тому нині він править «перед хрестом» у селі Яромель, де 13 хат (храму там нема). 

Люди переконані, що о. Сергія намагаються підставити і очорнити недоброзичливці. Під час зборів заявляли, що якщо до думки громади не дослухаються у Волинській єпархії УПЦ КП, селяни будуть перекривати дороги й ініціюють перехід до Володимир-Волинської єпархії УПЦ КП.

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Волинська боксерка Тетяна Коб виборола «золото» на Чемпіонаті України
Наступна новина Україна збільшила експорт яблук до Європи в 9 разів
Останні новини
Схожі новини

Публікації відсутні