Сказ у селі на Волині, де вакцинували усіх домашніх тварин: подробиці інциденту

Сказ у селі на Волині, де вакцинували усіх домашніх тварин: подробиці інциденту

У селі Дубове Ковельського району 23 квітня вакцинували майже усіх домашніх тварин від сказу, адже минулого тижня тут виявили скаженого кота.

Упродовж дня три бригади в складі ветлікаря і супровідника обійшли майже півтори тисячі дворів, аби зробити домашнім тваринам села антирабічні щеплення, розповів завідувач протиепізоотичного відділу Ковельської районної ветлікарні Сергій Прожижко. Про це інформує Суспільне.

Вакцинацію тварин проводили безплатно, мали 500 доз. Обліковувала вакцинованих працівниця Лілія Горелікова. Ніхто з господарів тварин не відмовлявся від щеплення. Якщо господарів на час проведення вакцинації не було вдома, вони зобов’язані самостійно щепити тварин у ветлікарні.

Житель села Дубове Дмитро Калінчук, у двір якого 18 квітня забрела хвора тварина, отримав два уколи від цієї інфекційної хвороби, попереду ще три. Хворого кота чоловік заніс у лабораторію, де ветлікарі поставили діагноз «сказ».

Інфікований кіт покусав двох собак, тож вівчарок – восьмимісячну Джессі і семирічну Айру - довелося усипити. Зі слів Дмитра Калінчука, таке рішення прийняв задля безпеки родини, у якій є маленькі діти. Клітки, де раніше мешкали домашні улюбленці сім'ї, нині порожні.

Профілактичні щеплення роблять тільки собакам і котам. Коли фіксують випадок сказу, щеплюють також усіх сприйнятливих тварин: велику та дрібну рогату худобу. Тваринам вколюють одну дозу – 1 мілілітр препарату. Востаннє сказ у селі Дубове Ковельського району виявляли в собаки у 2019 році.

За даними Волинського лабораторного центру, майже 1,5 тисячі волинян щорічно звертаються по медичну допомогу через напади тварин, третина з яких отримує профілактичне антирабічне лікування. Торік після нападів тварин до медиків звернулось понад 1 300 осіб, за неповних три місяці поточного року — понад 100 людей. 

До 50 % випадків укусів людей пов’язані з домашніми тваринами (в основному собаками та котами).


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина На свята призначили додаткові поїзди «Ковель – Київ» і «Ковель – Одеса»
Наступна новина На Волині фура не розминулася з легковиком: троє загиблих
Останні новини
Схожі новини