Скільки на Волині за 10 років війни є офіційних добровольців

Скільки на Волині за 10 років війни є офіційних добровольців

За майже 10 років статус «доброволець» офіційно отримали 30 військовослужбовців з Волині і 30 капеланів. 

Про це розповіла директорка обласного департаменту соціальної і ветеранської політики Оксана Гобод, – повідомляє Суспільне.

Зі слів посадовиці, добровольцям у 2022 та 2023 роках з обласного бюджету виплачували на рік по 10 тисяч грн для часткової компенсації житлово-комунальних послуг. Цього року гроші на це ще не виділяли.

Роз'яснення юриста про статус «доброволець»

Як розповів юрист Олег Лягутко, в Україні законодавчо врегульовано, як добровольці можуть отримати статус учасника бойових дій і відповідні соціальні гарантії.

«Всі громадяни-добровольці, які свідомо захищали, виконували обов'язок захисту України і це може бути підтверджено певними документами, вони всі можуть отримати статус учасника бойових дій і це чітко передбачено в законодавстві», – каже юрист.

Зі слів Олега Лягутка, на сьогодні у понятті «доброволець» слід розрізняти моральний і юридичні аспекти. З юридичного погляду, добровольцями вважаються члени добровольчих формувань тергромад, які підпорядковуються ЗСУ.

«Особи, які добровільно прийшли в перший же день війни у військкомат і взяли до рук зброю – до моменту, коли вони прийшли до військкомату, вони робили це добровільно і були добровольцями. Але з моменту їх призову на військову службу їхній статус був рівно такий самий, як і статус мобілізованого», – додав юрист.

Чому День добровольця відзначають 14 березня

В цей день 2014 року перші 500 бійців-добровольців Самооборони Майдану прибули на полігон Нові Петрівці для формування першого добровольчого батальйону, з якого згодом був сформований 1 БОП НГУ ім. Кульчицького.

Офіційно свято на честь українських добровольців було установлено 17 січня 2017 року «Верховною Радою України з метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України».

За даними Українського інституту національної пам'яті, у боях 2014–2015 років російсько-української війни на сході України брали участь майже 40 добровольчих батальйонів. Більшість із них згодом перетворилася на військові частини силових структур.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина 26-річний волинянин вбив свого знайомого
Наступна новина Допомагав ухилянтам: на Волині затримали керівника благодійного фонду
Останні новини
Схожі новини