Чому важливо вчасно «перевзути» автомобіль, або «Скільки тієї зими?!»

Чому важливо вчасно «перевзути» автомобіль, або «Скільки тієї зими?!»

Холодні ранки тепер щодня свідчать про те, що зима не за горами. А водіям це нагадує про сезонні турботи – час «перевзути» автомобіль, змінивши літні шини на зимові.

І здавалося б, що кожен водій добре знає, що і коли слід робити з власним авто, однак трапляються «унікуми», які навіть із першими морозами не поспішають «перевзуватися» або ж, намагаючись зекономити, змінюють лише передні колеса. 

Економія ця, на жаль, часто стає загрозою для безпеки і здоров’я водіїв, пасажирів та пішоходів…

Як повідомили в патрульній поліції Волинської області, за вісім місяців 2018 року на Волині зареєстровано 1705 дорожньо-транспортних пригод.

Найпоширенішими ДТП з травмованими залишається зіткнення автомобілів – 34% від загальної кількості, наїзд на пішохода – 29%, перекидання транспортних засобів – 11%.

Найбільш травматичними для учасників дорожнього руху є зіткнення автомобілів – 43% та наїзди на пішоходів – 22%.

Зрозуміло, що кількість ДТП зростає із настанням несприятливих погодних умов (дощ, сніг, ожеледиця) і однією з причин тому є зношеність шин.  

Олександр Талько

«Різниця гальмівного шляху між новими та б/у шинами – 60 відсотків. Нові колеса при швидкості автомобіля 80 км зупиняться вчасно, тож гальмівний шлях авто до повної зупинки буде коротким.

Звісно, є ще поняття швидкості реакції водія, який, натискаючи на гальма, дає вказівку автомобілю зупинитися. Далі вже справа за колесами, які зупиняться на стільки швидко, на скільки менш зношеною буде шина», - розповів директор мережі шинних центрів Talfort Олександр Талько.

Читайте також: Бізнесмен у тренді - Олександр Талько: «Я б сам їздив на «бляхах», нічого поганого в цьому не бачу»

 «Якщо пішохід вибігає на дорогу за 5 метрів до машини, то водій на новій резині, якщо швидко зреагує, встигне зупинитися, на б/у шинах – зупиниться на пішохідному переході, а на повністю зношених шинах – просто зіб’є людину», - пояснює експерт. 

За його словами, пік «перевзування» автомобілів припадає на кінець жовтня, хоча в Європі на зимову гуму переходять з 15 жовтня. До речі, порушення правил експлуатації транспортних засобів (в цьому випадку – невчасна зміна шин) може послужити «зачіпкою» для відмови у виплаті страхової компенсації, якщо ДТП таки відбулася. 

«Переходити на зимову резину слід тоді, коли температура сягає нижче 7 градусів тепла, а на літню – коли вище 7 градусів за Цельсієм.

Зараз вранці температура коливається в межах 4-5 градусів тепла, кілька днів тому взагалі був приморозок. Тому не треба чекати першого снігу, щоб замінити шини на зимові. Бо навіть, якщо ви зараз їздите на хороших нових літніх шинах, то при температурі +2 градуси, їх гальмівний шлях все одно буде довшим», - наголошує Олександр Талько.

 «Основне призначення шин – безпека автомобіля, тому не варто купувати шини за порадою знайомих, а лише після консультації зі спеціалістами шинних центрів, які підберуть ту резину, яка буде оптимальною саме для вашого автомобіля», - радить експерт.

До слова, шинні центри Talfort, які вже сьогодні діють на території Волинської та Рівненської областей, принципово не продають б/у шини, оскільки вони в жодному разі не можуть бути безпечними на дорозі.

«Перший» поцікавився у луцьких водіїв, на скільки серйозно вони ставляться до сезонної заміни шин на власних автівках. Почули різне.

«Зазвичай роблю заміну, коли випаде перший сніг… На жаль, забуваю завжди про це і відкладаю, але роблю це, коли постає вибір: або вже міняти шини, або взагалі нікуди не їхати, бо небезпечно!

Не розумію людей, які не міняють шини взагалі, мовляв, «скільки там тієї зими». Бо якщо вони не бережуть власне життя та здоров’я, то їхня халатність є джерелом небезпеки для інших.

До заміни ставлюся дуже серйозно. Адже, напевно, хтось недурний це придумав. Очевидно, що це є рішення, яке підвищує рівень безпеки на дорозі та знижує аварійність у зимовий період», - переконана водійка з 8-річним стажем, лучанка Ірина.

А от волинянин Іван не зі слів знає, чим може закінчитися байдуже ставлення до шин.

«Наш старий автомобіль ми готували до продажу, тому не сильно звертали увагу на стан коліс. Однак, я кардинально змінив свою думку, коли моя дружина взимку везла на тій машині дитину в садочок і в’їхала в сніговий замет у Липинах… Добре, що в замет, а не злетіла з дороги. Тепер мені байдуже – нова машина чи стара, «перевзувати» її треба вчасно і якісними шинами», – поділився думками чоловік.

Лучанин Вадим – справжній відчайдух. Їздить на «бляхах» і каже, що не сильно переймається тим «перевзуванням».  

«Зміню, як зможу, а поки їзджу так… Я люблю екстримальну їзду, а на голих шинах – в самий раз», – жартома чи то всерйоз відповів водій. 

Зрештою, як би там не було, а кожен несе відповідальність на дорозі за себе сам, як і за вчасне «перевзування» автомобілів.

Однак, якщо ви цінуєте власну безпеку, то обов’язково подбаєте про власне авто.


Шинні центри Talfort знаходяться за адресою:

м. Луцьк, вул. Задворцька, 25 та вул. Карбишева, 6а

м. Рівне, пров. Робітничий, 1

Текст: Ірина КОСТЮК (Перший)

Фото: Роман ДОМБРОВСЬКИЙ (Перший)


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Любарт-бот: із луцьким князем можна «спілкуватися» онлайн
Наступна новина У центрі Луцька продають земельну ділянку. ФОТО
Останні новини
Схожі новини