Смартфони для пенсіонерів: подробиці нового проєкту

Смартфони для пенсіонерів: подробиці нового проєкту
Фото ілюстративне

Розкрито подробиці нового проекту, за яким вакциновані пенсіонери отримають смартфони та мобільні тарифи. Вже навесні українці віком від 60 років зможуть реєструватися у проекті, а отримати гаджети вони зможуть вже влітку.

Деталями нового проекту в інтерв’ю dev.ua поділився перший заступник міністра цифрової трансформації Олексій Вискуб, – повідомляє УНІАН.

Де будуть видавати смартфони

Проект «єСмартфон» охопить українців від 60 років, які були вакциновані від коронавірусу. Нині в Україні живе 8,5 мільйона осіб такого віку, але лише 3,5 мільйона зробили щеплення. Смартфони та вигідні тарифи мають стимулювати українців активніше вакцинуватися.

У Мінцифрі хочуть, аби всі електронні послуги, які запроваджуються у державі, стали доступними для пенсіонерів. Смартфони допоможуть старшим людям не їхати та не йти до держвних установ для отримання, наприклад, субсидії.

Видавати гаджети для пенсіонерів планують у банках. Там також має бути пакет послуг, як-от навчання старших людей основам взаємодії зі смартфонами.

«Партнерами будуть банки. Ми в п’ятницю в Офісі президента збирали всі банки, обговорювали з ними це питання. Ми хочемо, щоб користувач приходив за отриманням смартфона відразу в банк. Там буде надаватися певний пакет послуг: навчання, заміна сім-карти тощо», – розповів Вискуб.

Коли пенсіонери зможуть отримати смартфони від Зеленського

За словами першого заступника міністра цифрової інформації, вже навесні почнеться перший етап проекту. Пенсіонери зможуть подавати заявки на отримання гаджетів у квітні.

Роздача перших смартфонів запланована на літо цього року. Звичайно, отримати гаджети одразу всім не вдасться. Проект розрахований на три роки, за цей період усі пенсіонери, яким потрібен телефон, мають стати учасниками програми з діджиталізації.

Цього року у Міністерстві планують роздати кілька мільйонів смартфонів. Враховуючи, що нині в Україні усього 3,5 млн вакцинованих пенсіонерів, приблизно половина з них може отримати гаджети.

Які смартфони будуть видавати українцям старшого віку та скільки вони коштуватимуть

Нині у Мінцифри вивчають можливість процедури закупівлі гаджетів. Переговори ведуться і з компанією Samsung, і з внутрішніми українськими виробниками. Одне підприємство вже пропонує зробити для проекту спеціальну модель під замовлення.

«Хочемо, щоб смартфон обійшовся не дорожче ніж 5 тисяч гривень. Ми хотіли б, звичайно, влізти до 4-х. Час покаже», – розповів Вискуб.

Планується, що у телефонах буде функція NFC (можливість телефонів взаємодіяти з безконтактними платіжними терміналами та сплачувати за товари без банківської картки). Функція eSIM у смартфонах для пенсіонерів, швидше за все, реалізована не буде. Вона істотно здорожчує вартість гаджетів.

Чи можна буде продати смартфон від Зеленського

На думку Вискуби, функція eSIM могла би вирішити багато проблем щодо прив’язки до конкретного абонента. У Мінцифри не виключають, що деякі пенсіонери захочуть продати отримані гаджети.

«Хтось захоче передати ці смартфони іншим. Але ми з мобільними операторами знайшли інший спосіб контролю. І точно забезпечимо те, щоб бабуся чи дідусь не змогли передати свій смартфон комусь іншому. Сім-карта буде прив’язана, наприклад, до IMEI телефону і зареєстрована на паспорт. А номер стане відразу фінансовим номером, прив’язаним до паспорта для мінімізації шахрайства. Мобільні оператори пропонують нам установку спеціального додатка, що дозволить контролювати незмінність користування пристроєм. Це один з підходів», – розкрив подробиці заступник міністра цифрової трансформації.

Раніше українська влада розширила дію програми єПідтримка, в межах якої українці віком від 60 років можуть витратити кошти на купівлю ліків та оплату комунальних послуг.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина В Україні за минулу добу виявили більш як 33 тисячі хворих на ковід
Наступна новина За добу коронавірус виявили ще у 1062 волинян. У яких громадах
Останні новини
Схожі новини

Публікації відсутні